שתף קטע נבחר

לפני אובמה: נתניהו בונה על מפגן כוח באיפא"ק

ראש הממשלה צפוי להצהיר שירושלים היא בירת הנצח, ולזכות לתשואות מאלפי חברי השדולה למען ישראל בוושינגטון - וגם ממאות חברי קונגרס. "דרושה עוד הרבה עבודה לטשטש את החשדנות ההדדית מהמשבר", מודים בפמליית נתניהו

המשבר עובר לשלב ההדחקה: אלפי צירי ועידת השדולה למען ישראל בוושינגטון (איפא"ק) ועשרות רבות של חברי קונגרס, אמורים להריע הערב (יום ב') לראש הממשלה בנימין נתניהו בנאומו, גם כשיאמר שירושלים היא בירת הנצח של ישראל. הנאום צפוי להיות הפגנת כוח פרו-ישראלית, לאחר המשבר עם הבית הלבן על רקע הבנייה במזרח ירושלים.

 

לאחר ההבהרות של נתניהו, במכתב בן שלושת העמודים ששלח למזכירת המדינה הילרי קלינטון, בירושלים מבחינים באיתותים לפיהם גם האמריקנים לכאורה רוצים לשים את המשבר מאחור. אחרי שזכה לניצחון מרשים עם אישור רפורמת הבריאות, הנשיא ברק אובמה יפגוש את נתניהו בבית הלבן מחר בערב.

 

נתניהו יגיע כנראה עוד קודם לבית הלבן, ויוועד כבר היום עם סגן הנשיא ג'ו ביידן, שבעת ביקורו בירושלים פרץ המשבר סביב הפקדת התכנית לבנית 1,600 יחידות הדיור ברמת שלמה.

 במסגרת הביקור אמור ראש הממשלה לפגוש גם את קלינטון ושר ההגנה רוברט גייטס, ושורת חברי סנאט ובית הנבחרים, רובם תומכי ישראל. על רקע שינוי האווירה בוושינגטון, נתניהו שינה הת תוכניותיו - וביטל את החזרה דרך בריסל, שם תכנן לפגוש ראשי ממשלות אירופים המשתתפים בוועידה של האיחוד.

 

בפמליית נתניהו מתבססים על סימנים מבירת ארה"ב, וגם מבכירים בתקשורת האמריקנית, ומעריכים שהבית הלבן טיפס במשבר האחרון על עץ גבוה מדי. הם לא מתכוונים להתריס נגד ממשל אובמה בביקור הנוכחי, אבל אין ספק לראייתם שוושינגטון מקבלת את נתניהו באווירה הרבה יותר נינוחה.

 

"פעם ידעו להצניע את המחלוקות"

גורמים בפמליית ראש הממשלה מודים ש"המשבר סביב הבנייה במזרח ירושלים היה נורה אדומה, שהבהירה לנו את פערי העמדות". אבל, לתפיסתם, "מדובר בחילוקי דעות שנמשכו לאורך כהונתן של ממשלות וממשלים רבים, אשר ידעו טוב יותר להצניעם. אין ספק שאחרי הבהרות נתניהו, גם לבית הלבן ברור שאין טעם בהמשך ההתכתשות בין בעלות הברית, שכן עניינים חשובים מאוד אחרים עומדים על הפרק".

 

שר הביטחון אהוד ברק הנלווה אל נתניהו צפוי לפגוש גם הוא שורה של אישים בכירים, ולהשתתף לפחות בחלק מהפגישות המרכזיות של ראש הממשלה. ההערכה בפמליה היא שגם אם חילוקי הדעות באשר לירושלים, והבנייה בהתנחלויות לקראת תום מועד ההקפאה בספטמבר יוותרו, הרי שהם יוצנעו על ידי שני הצדדים. בנוסף מעודדים שם מכך ש-296 חברי קונגרס נרשמו לנאום בוועידת איפא"ק.

 

"עם זאת", מודים בפמליה, "אין ספק שהמשבר האחרון יצר חשדנות הדדית המעיבה על היחסים בין שתי הבירות. אין די בהזמנת נתניהו לפגישות עם הנשיא, סגנו ושריו הבכירים כדי לטשטש זאת. תידרש עוד עבודה רבה ליצירת האמון והאינטימיות ששררו בין ירושלים וושינגטון בעבר".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ומיטשל, אתמול בירושלים
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים