קנדה עברה את המשבר על הצד הטוב ביותר
בעוד שארה"ב התמודדה עם קריסת בנקים רבים, המערכת הפיננסית בקנדה נותרה יציבה, המשק צמח ב-5% ב-2009 והיא צפויה להיות הראשונה ממדינות ה-G7 שתעלה ריבית
אם הייתה לקנדה תדמית של מקום יציב שטוב לחיות בו, מתברר שהמשבר הכלכלי העולמי האחרון לא סדק אותה, אלא להפך: בעוד ששכנתה הגדולה מדרום, ארה"ב, עברה טלטלה גדולה שכללה סגירת בנקים רבים ועדיין לא יצאה מהמשבר, קנדה עומדת להוכיח שהיא המדינה ששרדה הכי טוב את המשבר מבין מדינות ה-G7 - שבע המדינות המובילות בכלכלה העולמית. היא צפויה להיות המדינה הראשונה מהשבע שתעלה את הריבית מאז המשבר, מה שאומר שבקנדה מרגישים שהרע מכל מאחוריהם, ואפשר להתחיל לשחרר את האגרוף הקפוץ.
הנתונים מראים כי הכלכלה הקנדית מתאוששת בשנה האחרונה, וברבע האחרון התהליך צובר תאוצה. בעקבות ההתאוששות ישנה גם התעוררות של האינפלציה, שהגיעה בפברואר ל-2.1%.
הריבית בקנדה עומדת כיום על 0.25%, בדומה לריבית בארה"ב, והבנק המרכזי צפוי להתחיל ולהעלותה בשיעור של בין 0.5% ל-0.75%. כנראה כבר ביוני, עוד לפני ארה"ב, יפן, אנגליה, גרמניה, צרפת ואיטליה. נגיד הבנק המרכזי של קנדה, מרק קרניי, צפוי להתייחס לנושא במהלך השבוע הקרוב.
השמרנות השתלמה
הממשלה הקנדית קיבלה ציון טוב בניהול המשבר הכלכלי האחרון, בעיקר בגלל שמרנותה של המערכת הבנקאית הקנדית, וזאת בניגוד לשכנתה מדרום וגם בניגוד לחלק גדול ממדינות אירופה. ממשלות קנדה לדורותיהן לא מאפשרות לפתוח את מערכת הבנקאות המקומית לתחרות מלאה כמו בארה"ב, והמערכת כוללת רק שבעה בנקים. במשבר הכלכלי הוכיחה המערכת שהיא היציבה והטובה בעולם: שום בנק לא נפל, ושום בנק לא קיבל עזרה מהממשלה. המשק המקומי נמצא לכן בפחות סיכונים מאשר משקים אחרים במערב.בחודשים האחרונים מסתמן ששוק העבודה הקנדי מתאושש, ובפברואר נוצרו 21 אלף מקומות עבודה חדשים. שיעור האבטלה עומד היום על 8.2%, יש התאוששות גדולה גם בשוק הנד"לן, והמחירים חזרו לעלות במידה ניכרת, בניגוד לשוק האמריקני המקרטע.
שר האוצר הקנדי, ג'ים פלרטי, הכין לאחרונה תקציב חדש למדינה, המבוסס על ההנחה כי הוצאות הממשלה יקטנו, ולפיכך גם הגירעון יקטן ויגיע עד 2015 ל-1.8 מיליארד דולר. כיום הגירעון התקציבי הוא בהיקף חסר תקדים בתולדות קנדה - 53.8 מיליארד דולר, לאחר שבעקבות המשבר הכין הממשל תוכנית להזרמת 47 מיליארד דולר להבראת המשק.
בסוף פברואר פורסמו נתוני הרבע האחרון של 2009 במשק הקנדי. שיעור הצמיחה ב-2009 עמד על 5%. זה היה הרבעון השלישי ברציפות שבו נרשם גידול בצמיחה, והנתונים מראים שהמשק במסלול של יציאה מהמשבר. השיפור בכלכלה והציפייה להעלאת הריבית הפכו גם את הדולר הקנדי אטרקטיבי מאוד למשקיעים הזרים. בשנה האחרונה הוא נסק מול הדולר האמריקני בכ-25% והפער ביניהם עומד על כ-1% בלבד.
מתאוששת: המספרים של קנדה
25% - עלייה של הדולר הקנדי לעומת אמריקני בשנה האחרונה.
5% - שיעור הצמיחה ב-2009
21 אלף - מספר מקומות העבודה החדשים בפברואר
2.1% - האינפלציה בפברואר
8.2% - שיעור האבטלה
מיליארד דולר
הגירעון התקציבי
הכתבה המלאה מתפרסמת היום במוסף "ממון" ש"בידיעות אחרונות".
טורנטו
צילום: Jupiter
מומלצים