מקורות יפחיתו ב-30 אחוז את כמות הכלור במים
שיפור באיכות המים בישראל מאפשר, לראשונה, לחברת מקורות להפחית את כמות הכלור שאנו שותים ב-30 אחוז. המשמעות: מים טעימים וצלולים יותר יזרמו בברזים שלנו
בשורה לרגל יום המים הבינלאומי שחל היום: שיפור באיכות מי השתייה בישראל מאפשר לראשונה לחברת מקורות להפחית את כמות הכלור במים - בכ-30 אחוז - כך נודע ל-ynet. מדובר בשינוי משמעותי לאור סקר שערכה מקורות ומצא ש-74 אחוז מהציבור שותים מי ברז. מנכ"ל מקורות, עידו רוזוליו, התייחס למהלך ואמר: "אנו שמחים להוריד את מינון הכלור במים. את השיפור ירגישו כלל תושבי המדינה באופן הדרגתי".
חברת המים הלאומית החלה בימים אלה את תהליך הפחתת הכלור, המשמש לחיטוי מי השתייה, במים המועברים במוביל הארצי. צעד זה מתאפשר כאמור הודות לשיפור באיכות המים המסופקים - שיפור שבחלקו הגדול מיוחס למתקן הסינון המרכזי של החברה, שנחנך לפני כשלוש שנים.
מתקן זה, שנחשב לרביעי בגודלו בעולם, מסנן את המים הנשאבים מהכנרת לפני כניסתם לצינורות המוביל הארצי, ומקורות מעריכים כי הפעלתו הגדילה את רמת הצלילות של המים. מנתוני החברה עולה כי כתוצאה מהמתקן ירדה רמת העכירות במים וכן חלה ירידה של כ-50 אחוז ויותר במספר הבדיקות שתוצאותיהן חרגו מהתקן המותר.
שיפר את איכות המים. מתקן הסינון של מקורות באשכול (צילום: אלבטרוס)
בחברה אומרים כי סיבה נוספת לשיפור באיכות המים קשורה גם להגדלת היקף ניטור המים שהיא מבצעת. כך למשל, מספר הבדיקות המעבדתיות שבוצעו במי השתייה המסופקים גדל לכ-90 אלף בשנה - מהן כ-73 אחוז בדיקות כימיות שבוצעו במים.
בנוסף, מי השתייה בישראל מנוטרים באופן רציף באמצעות מכשירי מדידה המותקנים במאות מאגרי מים ונקודות לאורך מערכות האספקה.
במקורות צופים כי אספקת המים המותפלים שמתווספים למערכת - מים שנחשבים דלים במינוני הכלור - תביא בעתיד לצמצום נוסף בכמויות הכלור המוספות למים, ולשיפור נוסף באיכותם.
לצד המהלכים הרבים שמבוצעים בחברה ציינו במקורות כי ייתכנו הבדלים באיכותם בהתאם לספק המים הפועל ברשות המקומית. זאת, בשל העובדה כי הרשויות המקומיות הן האחראיות על הובלת המים אל בתי הצרכנים.
74 אחוז מהציבור שותה מי ברז
סקר שביצעה מקורות לרגל יום המים הבינלאומי מצא ש-74 אחוז מהציבור בישראל שותים מי ברז. עוד עלה מהסקר שהעולים החדשים סומכים פחות על איכות המים, לעומת התושבים הוותיקים. רק 62 אחוז מהעולים שותים מי ברז. אצל החרדים התמונה שונה: 80 אחוז מהם אמרו שהם שותים מי ברז, אפשר שמשום שרבים מהם מגיעים משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות וידם אינה משגת לרכוש מים בבקבוקים.
מהסקר התברר עוד ש-67 אחוז מהציבור טועים לחשוב שהכנרת היא המקור המרכזי למים בישראל. רק 21 אחוז ידעו כי מרבית מי השתייה מגיעים מהאקוויפרים. על פי נתוני מקורות, בשנת 2009 הכנרת סיפקה רק 133 מיליון מ"ק מתוך 680 מיליון מ"ק, המהווים 19.5 אחוז ממי השתייה שסופקו לאזרחי ישראל. לעומת זאת, האקוויפרים סיפקו 376 מיליון מ"ק מי שתייה, המהווים 55 אחוז מהמים שמקורות סיפקה.
עוד התגלה בילבול ביחס למים המותפלים. מרבית הציבור סבור בטעות כי מים מותפלים מלוחים יותר ממים רגילים. למרות זאת, ל-77 אחוז לא יפריע לקבל לביתם מי ים מותפלים; רק ל-11 אחוז מהציבור זה יפריע. מליחות במים נמדדת לפי ריכוז כלורידים (מ"ג לליטר מים). במי ים מותפלים נמדדים 20 מ"ג כלורידים לליטר מים, ואילו במי הכנרת נמדדים 250 מ"ג כלורידים לליטר מים - המשקפים רמת מליחות גבוהה יותר.