קלינטון באיפא"ק: איום על ישראל הוא איום עלינו
אווירה מפויסת בנאומה של מזכירת המדינה, שעות לפני פגישתה עם נתניהו. קלינטון מתחה ביקורת על הפלסטינים ואמרה כי ממשל אובמה מחויב לביטחון ישראל, אך גם הבהירה שהממשלה בירושלים עומדת בפני "בחירות קשות אך הכרחיות
היה משבר? מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ניצלה את נאומה היום (ב') בכינוס השדולה היהודית למען ישראל איפא"ק, כדי לשדר אווירת פיוס עם ישראל. "היחסים בין ארה"ב וישראל מעולם לא היו חשובים יותר", אמרה מזכירת המדינה מול קהל של 7,000 באי הכינוס - שגמלו לה במחיאות כפיים.
"ארה"ב יודעת שישראל חזקה חיונית לצרכינו האסטרטגיים, ולכן אנו מאמינים שכאשר אנו מחזקים את בטחונה של ישראל, אנו מחזקים את בטחונה של ארה"ב. כך, מיומו הראשון, ממשל אובמה עבד כדי לקדם את בטחון ישראל ושגשוגה - ואם אי פעם היה לכם ספק ביכולתו של אובמה לעמוד בנחישות במשימה, אז רק ראו מה השגנו עכשיו עם רפורמת הבריאות".
במאמץ להבהיר לבאי איפא"ק את יחסו של הנשיא אובמה לישראל, מנתה את פעולות הממשל למען ישראל בתחום הצבאי והדיפלומטי. "תנו לי להבטיח לכם, כפי שהבטחתי בעבר", הוסיפה. "עבור הנשיא אובמה, עבורי ועבור הממשל הזה כולו, המחויבות לבטחון ישראל ולעתידה היא חזקה כסלע, עמידה, ותימשך לנצח!".
ביקורת על הפלסטינים - ועל ישראל
בהתייחסה לתהליך השלום ולשיחות הקרבה, אמרה: "ארה"ב יודעת שהיא לא יכולה לכפות פתרון. אנחנו מאמינים שהצדדים יכולים להסכים על תוצאה שתסיים את הקונפליקט". קלינטון אמרה, כי "על כל הצדדים לקבל החלטות קשות אך הכרחיות". לדבריה, "וושינגטון תיתן קרדיט לישראל כשמגיע לה, אך גם תאמר את האמת כשתידרש לכך".
קלינטון מתחה ביקורת על הפלסטינים, ואמרה: כשהפלסטינים קוראים לכיכר על-שם מחבלת, זה מעליב את שני הצדדים שאיבדו בני המשפחה לאורך הסכסוך. וכשיש שמאפיינים את שיפוץ בית כנסת ברובע היהודי באופן שגוי - אלה תופעות שגויות שיש לגנותן ומטרתן ללבות ולמנוע תהליך שלום בונה".
בהתייחסה לבנייה בירושלים בגדה המערבית, אמרה: "ההתנגדות שלנו לבנייה במזרח ירושלים לא הייתה נושא של גאווה אלא ברצון להגיע לשולחן עד שהמשימה תסתיים". לדבריה, "הבנייה מסכנת את שיחות הקרבה ומפחיתה מיכולתה של ארה"ב לשמש תפקיד חשוב באזור".
קלינטון קראה לישראל להקל על קיום השיחות. "אנו משבחים את ראש הממשלה בנימין נתניהו על שקיבל את עקרון שתי המדינות ואנו מצפים שישראל תעשה צעדים קונקרטיים שיעזרו להפוך את החזון למציאות. להפסיק פעילות התנחלות ולטפל במשבר בעזה. מאז בן גוריון, מנהיגים כמו בגין, רבין ושרון עשו בחירות קשות אבל ברורות למען השלום".
"סנקציות נושכות נגד איראן"
היא התייחסה גם לנושא האיראני, שצפוי לעמוד בראש סדר היום של פגישתה הצפויה הערב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. לדבריה, ארה"ב פועלת יחד עם בעלות בריתה להעביר החלטה על סנקציות נגד איראן במועצת הביטחון, "שיבהירו למנהיגי איראן שיש תוצאות אמיתיות לחוסר נכונותם לפשרה".
עוד הוסיפה כי "המטרה היא לא הרחבת הסנקציות, אלא סנקציות שינשכו. לוקח זמן לייצר סנקציות כאלה, ואנחנו מאמינים שראוי להשקיע את הזמן הזה כדי לזכות בתמיכה רחבה ככל האפשר למאמצים שלנו. אבל אנחנו לא נתפשר על המחויבות שלנו למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני. הרשו לי להיות מאוד ברורה: ארה"ב נחושה למנוע את איראן מהשגת כלי נשק גרעיניים".
קלינטון התקבלה במחיאות כפיים. היא הצליחה להעניק למשתתפי הכנס תחושה שהיא חלק מהמשפחה בהזכירה שהיא "האמא של הכלה" - רמז לנישואים הצפויים של בתה צ'לסי עם יהודי, בקיץ הקרוב. בנימה אישית סיפרה קלינטון על סיועה למד"א ועל הקשרים שקשרה עם ישראלים מאז ביקורה הראשון בישראל, לפני 30 שנה.
עוד אמרה על יחסה לישראל: "כסנאטורית מניו יורק הייתי גאה להיות קול חזק למען ישראל בקונגרס ובעולם, ועכשיו אני גאה שאני יכולה להמשיך להיות הקול החזק הזה כמזכירת המדינה".
ראש הממשלה המריא הלילה לכינוס ועידת השדולה למען ישראל בוושינגטון, לא לפני שקיבל משליחו המיוחד של נשיא ארה"ב, ג'ורג' מיטשל, הזמנה רשמית להיפגש עם הנשיא ברק אובמה. הוא צפוי להיפגש גם עם סגן הנשיא, ג'ו ביידן,
שבעת ביקורו בישראל פרץ המשבר סביב ההכרזה על הבנייה ברמת שלמה מעבר לקו הירוק. כמו כן ייפגש עם קלינטון, עוד הערב, ועם שר ההגנה, רוברט גייטס.
מיטשל: שיחות הקרבה - בהקדם האפשרי
השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, נועד היום בעמאן בירת ירדן עם נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן. בתום הפגישה קיים מסיבת עיתונאים עם הממונה על המו"מ ברשות, סאיב עריקאת, שבה אמר כי "אנו מנסים לייצר את התנאים שיאפשרו את תחילתן המהירה של שיחות הקרבה". הוא לא פירט עוד בנושא, אך הוסיף: "אנו קוראים לכל הצדדים לשמור על איפוק. אנו זקוקים כעת לתקופה של רגיעה, שבמהלכה נוכל להתקדם בדרך שהתווינו".
לדבריו, ארה"ב מעוניינת "לפתוח בשיחות הקרבה שהקדם האפשרי, מתוך תקווה שהן יובילו למשא-ומתן ישיר, ובסופו של דבר להסדר שלום כולל במזרח התיכון".
גם עריקאת הביע אמון - אם כי מעט מסויג יותר - בשיחות הקרבה. לדבריו, הפלסטינים מוכנים "לתת צ'אנס" לשיחות בתיווכה של ארה"ב. הוא מיהר להוסיף גינוי ל"פעילות ההתנחלות" הישראלית במזרח ירושלים: "אנו רוצים לוודא שתוכנית ממשלת ישראל לבנות 1,600 יחידות דיור במזרח ירושלים באמת בוטלה, ואנו רוצים ביטחונות לכך שצעדים כאלה לא ייצאו לפועל בעתיד".
אתמול התברר כי המשבר בין ישראל לארה"ב הסתיים ב"התקפלות" של נתניהו, שהסכים שסוגיות הליבה יעלו כבר כעת על שולחן המשא-ומתן עם הפלסטינים, הבנייה במזרח ירושלים תעוכב וישראל תקל בסגר על רצועת עזה. עם זאת, ערב המראתו לארה"ב חזר נתניהו והבהיר בישיבת הממשלה, כי "מבחינתנו בנייה בירושלים היא כמו בנייה בתל-אביב. כך גם הבהרנו לאמריקנים".
Read this article in English