מתחילים להתאמן? 5 בדיקות שאתם חייבים לעבור
כושר הוא דבר מבורך - בכל גיל. אם אתם גברים מעל גיל 40, נשים מעל גיל 50 או בקבוצת סיכון למחלות לב, כדאי שתעברו את הבדיקות הבאות
1. בדיקות דם
הבדיקות מספקות מידע על פרופיל שומנים (כולסטרול, טריגליצרידים) ורמות הסוכר ומאתרות חסרים תזונתיים כמו ברזל ו־B12, שמשפיעים על היכולת הגופנית. אם נמצאו רמות גבוהות של שומנים, סוכר או חוסר תזונתי, יש לטפל בהם במקביל לביצוע תוכנית האימונים.
2. בדיקת מאמץ קרדיו־פולמונרית (לבבית־נשימתית)
בדיקה משולבת (CPET - CardioPulmonary Exercise Testing) שבודקת בו זמנית את כל המערכות הקשורות לפעילות הגוף: מערכת הלב, הנשימה ועבודת השרירים. הבדיקה מספקת הערכה מרבית ליכולת הגוף לעמוד במאמצים אירוביים ונתוני דופק אופטימליים, צופה את רמת הכושר הגופני ביחס לנורמות ומעריכה את הסף האנאירובי.
3. בדיקת משקל ואחוז שומן
הבדיקה מספקת מידע על המשקל ואחוז השומן, עוזרת בקביעת משקל יעד ומסייעת בבניית תוכנית אימונים בהתאם ליעד. היא ניתנת למדידה בעזרת שיטת המוליכות החשמלית, שמשמשת במשקלים השונים בחדרי הכושר. בדיקה זו היא הפופולרית ביותר, אך מהימנות התוצאה תלויה בפעילות גופנית ובכמות הנוזלים בגוף, שמשתנה משמעותית במהלך היום.
שיטה מדויקת יותר למדידת אחוז שומן היא בשיטת קפלי העור הנמדדים בעזרת
מצבט (קאליפר). במקרה הזה ההערכה המדויקת תלויה במיומנות הבודק.
4. בדיקות לחץ דם ואק"ג
בודקות את מצב הלב וכלי הדם, ומאבחנות את תפקוד הלב במצבים של מנוחה, מאמץ והתאוששות.
5. סקירה אורתופדית
לסובלים מבעיות במערכת התנועה (בעיות גב, ברכיים) מומלץ לוודא שהפעילות מותאמת ליכולות או למגבלות כדי למנוע פציעה. הסקירה האורתופדית מאתרת גורמי סיכון, למשל מבנה כף רגל, חולשת שרירים מסוימת, ונותנת דגש על מה לעבוד וכיצד לעבוד באימון.
ייעוץ מקצועי: ד"ר נעמה קונסטנטיני, מומחית ברפואת משפחה ורופאת ספורט; שחר נייס, פיזיולוג של המאמץ; רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט - המרכז לרפואת ספורט הדסה אופטימל, מרכז רפואי־אוניברסיטאי הדסה
הכותבת היא יועצת לאורח חיים בריא - כושר, תזונה ומודעות