שתף קטע נבחר

כוכב כחול ומתייבש

כדור הארץ אולי נראה כחול מרחוק - אבל מקרוב מתגלה תמונה עכורה ועגומה: מכל המים שבעולם, רק כמות מזערית זמינה לשימושנו ובכל זאת אנו ממשיכים לזהם את המאגרים מהם אנו שותים. למיליוני בני אדם אין גישה למים נקיים, ואלפים מהם מתים בגלל זה מדי יום. קצת מספרים על מעט מים

מרחוק - כדור הארץ נראה כחול. זה לא מפליא - הרי 75 אחוז ממנו מכוסים במים - אוקיינוסים, נהרות ואגמים.

 

אבל 97.5 מהמים בעולם הם מי ים, ורק 2.5 אחוזים הם מים שפירים. 70 אחוז מהכמות הזו קפואה, כך שנותרו רק 30 אחוז מים שפירים שניתן להשיגם.

 

אבל רוב המים הללו מזוהמים או שאינם מתאימים לשתיה. למעשה, נותר פחות מאחוז אחד מכמות המים השפירים בעולם שבני האדם יכולים לצרוך. (0.007 אחוזים מסך כל המים שבעולם). 70 אחוז מהכמות הזו משמשת להשקייה; כ-22 אחוז לתעשייה. לשימוש ביתי נשארים 0.08 אחוז בלבד. מעט בשביל כוכב ששני שלישים ממנו מכוסים מים...

 

צילום: AP

 

 

עוד על מים:

 

היום, 22 במרס, מציינים בעולם את יום המים הבינלאומי, שנועד להעלות את המודעות למפלס המים המידלדל של כדור הארץ, ולעובדה שמיליוני בני אדם מסביב לעולם סובלים מהעדר גישה למים נקיים.

 

על פי נתוני האו"ם, לכ-1.1 מיליארד מתוך כ-6.6 מיליארד בני אדם בעולם - אין כיום גישה למים הראויים לשתייה.

 

כמות המים המזערית המוקצבת לאדם בעולם היא 2.5 גאלונים ביום - כ-10 ליטרים. לשם השוואה, אזרח אמריקני ממוצע צורך ביום בין 80 ל-100 גאלונים.

 

88 אחוז - 1.5 מיליון מתוך 1.9 מיליון הילדים מתחת לגיל חמש שמתים מדי שנה בעולם ממחלות מעיים - נופלים קורבן למחלות אלה בגלל צריכת מים מזוהמים, מחסור במים להיגיינה בסיסית או העדר תשתיות ביוב. המשמעות היא שבכל יום מתים כ-4,000 ילדים כתוצאה ממחלות מעיים הקשורות במחסור במים.

 

כדי לספק מים ותשתיות ביוב מתאימות לתושבי אפריקה ואסיה דרושים 11.3 מיליארד דולר. לשם השוואה - תושבי המדינות המפותחות ביותר רוכשים מים בבקבוקים בשווי מצטבר של 35 מיליארד דולר מדי שנה. רוב הפלסטיק הזה הופך לבסוף לאשפה.

 

אם הטמפרטורה הגלובלית תעלה בשני אחוזים כפי שצופים המדענים, יותר משלושה מיליארד בני אדם יסבלו ממחסור במים. על פי התחזיות, תצרוכת המים העולמית תגדל ב-50 אחוז ב-20 השנים הבאות - ומדובר בכמות הגדולה ב-40 אחוז מהכמות שאנו מסוגלים לספק כיום באופן בר-קיימא (מבלי לפגוע במשאבים עתידיים).

 

"אם אנו רוצים לשרוד בעולם של שישה מיליארד בני אדם, ובהתחשב בכך שעד 2050 יהיו על הכוכב הזה תשעה מיליארד בני אדם, אנחנו צריכים להיות קצת יותר חכמים בכל הקשור למים שאנו צורכים", אמר היום אכים שטיינר, ראש תוכנית הסביבה של האו"ם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים