כוסמין, סובין ומיוחדת לחולי צליאק: מדריך מצות
מפחדים להשמין בחג, וחוששים מעצירות או גזים? עם שפע המצות בשוק, בחג הזה דווקא לא חייבים להימנע. ממה עשויה מצה שמורה, מה יתרונותיה של מצה מקמח מלא, וכמה קלוריות בכל מצה? התזונאית שרה בר אשר עושה סדר
פסח, כפי שכל יהודי יודע, הוא חג משמין. בנוסף לכל הארוחות המשפחתיות והחופש הניחת פתאום על רובנו ומפר את השגרה, הרי שהמאכל הסמלי של פסח - המצה - הוא אסון לדיאטה. למזלנו, שפע הסוגים הקיימים היום בשוק מאפשרים ליהנות ממצות בריאות יותר ומשמינות פחות. מאורגני ועד הקלאסי: סיכום מצה.
מצה מקמח כוסמין אורגני
המצה מכילה קמח כוסמין אורגני מלא ומים. כוסמין הוא הדגן שהכי קרוב לאם החיטה. החיטה שאנחנו אוכלים היום היא חיטה מתורבתת, בעוד שאבותינו אכלו חיטה לא מתורבתת. בימינו, זו נקראת בפשטות כוסמין. מדובר בדגן מלא, על כל יתרונותיהם של הדגנים המלאים. ומה אכלו בני ישראל כשיצאו ממצרים? מכיוון שעדיין לא המציאו את חומרי ההדברה, הם אכלו רק אורגני. מכאן יוצא שהם אכלו מצות מקמח כוסמין מלא ואורגני.
מצה מקמח שיפון ומצה עם קמח שיפון
הראשונה מכילה קמח שיפון מלא ומים. השנייה מכילה גם חיטה. מכיוון שהשיפון הוא דגן מלא, מדובר במצות העשירות בסיבים תזונתיים.
מצה תימנית
הרב יוסף עירקי מבני ברק, שאופה את מצותיו בכל חג, מסביר: "מדובר במצה שמזכירה את הסלוף (הפיתה) התימני. מכינים את המצה אך ורק מחיטה מלאה ולא מחיטה לבנה. בתערובת יש כמובן גם מים ומלח. כדי שהמצה לא תחמיץ אך תישאר רכה, מקמחים את משטח העבודה בקמח דורה מנופה. דורה היא קטנייה ולכן המצה כשרה לפסח רק לאוכלי קטניות. את המצות שומרים בהקפאה עד החג". במלים אחרות, גם רך - וגם מחיטה מלאה.
מצות מקמח חיטה מלאה
שוב רעיון מוצלח לבטן המסכנה שלנו בפסח, שבא בגרסה הרגילה והאורגנית. אפשר לאכול מצה אחת בבוקר, למרוח על חצי ממנה שכבה דקה של ממרח מזין, לשבור בדיוק באמצע ולהפוך לכריך. אם תוסיפו לזה סלט ירקות טרי, קיבלתם ארוחת בוקר טובה בלי לקלקל את הדיאטה.
מצה שמורה
הרבה אנשים חושבים בטעות שמצה זו עשויה מחיטה מלאה, אולי בשל צבעה הכהה; זהירות, מדובר בקמח חיטה לבנה ומים.
מצת סובין קלה
מכילה חיטה מלאה, סובין חיטה ומים, וכמות גדולה של סיבים תזונתיים. כאן טמונה גם בעיה: החומצה הפיטית שבסובין החיטה גורמת לכך שהמינרלים לא ייספגו בגוף אלא יופרשו ממנו. כך יוצא שמינרלים כמו סידן, מגנזיום, ברזל ועוד נעלמים מוסיפה לבריאות. בנוסף, אל תחשבו כי דין סובין חיטה כדין סובין שיבולת שועל. שימו לב שהמצה הקלה אינה מכילה חצי מכמות הקלוריות, כפי שהיינו מצפים ממנה.
מצה לחולי צליאק
למרות שמצות עשויות מחמשת מיני דגן ואלה מכילים גלוטן, הצליח הכימאי הרב קסטנבאום, תושב לונדון, לייצר מצות ללא גלוטן לטובת חולי הצליאק. הפרויקט ארך 20 שנה, עד שנמצא בסקוטלנד זן של שיבולת שועל שאינה מכילה גלוטן. היום, המצות נטולות הגלוטן נמכרות בארץ ובעולם. ישנה מצה רגילה, מצה שמורה וקמח מצה. כמו כן, ישנו קמח שיבולת שועל ללא גלוטן, אך הוא אינו כשר לפסח.
קמח מצה מכוסמין אורגני
אפשר להכין מקמח המצה הזה פנקייקס, קניידלעך ואפשר לשים בקציצות. שימו לב, אחרי החג המחיר של הקמח יורד, אך יש לו נטייה להיעלם מהר מאוד מהמדפים.ערכם התזונתי של המצות
סוג המצה | קלוריות | חלבונים
בגרמים |
פחמימות
בגרמים |
סיבים תזונתיים
בגרמים |
שומנים
בגרמים |
נתרן
במ"ג |
מצת כוסמין | 330 | 13 | 80 | 15 | 2 | 10 |
מצה מחיטה מלאה | 350 | 14 | 79 | 10 | 2 | 10 |
מצה שמורה | 356 | 10.3 | 83.8 | 9 | 1.8 | 10 |
מצת סובין קלה | 315 | 13.5 | 60 | 20 | 2 | 10 |
מצה רגילה | 365 | 11.4 | 80 | 0 | 1 | 10 |
(הערכים מתייחסים לכמות של 100 גרם)
ועצה אחרונה:
הרבו בשתיית מים אחרי אכילת מצות. כששותים מים אחרי שאוכלים מצות מקמח מלא, הסיבים התזונתיים במצות מתנפחים ומעלים את משקל הצואה. התוצאה: הצואה (שהיא פסולת רעילה לגוף) מתפנה בקצב מהיר. לכן מומלץ לאכול מצות מקמח מלא (מכוסמין, משיפון או מחיטה), וחובה לשתות מים לאחר מכן. כך, תצליחו למנוע את כל תופעות הלוואי הכל כך מוכרות של החג: כאבי בטן, גזים ועצירות.
הכותבת היא תזונאית טבעית
זו לא חייבת להיות קללה. מצה
מומלצים