האם הספרדים יוותרו על הסייסטה?
מה שהיה בעבר סמל לנהנתנות הספרדית, הפך במאה ה-21 לעול מתיש. בעבר כללה הסייסטה ארוחה דשנה ולאחריה נמנום, אך כשהמשרד מרוחק 40 דקות נסיעה מהבית, העובדים בספרד נאלצים להעביר שעתיים במסעדה ואחר כך להישאר בעבודה עד שמונה בערב. כעת מנסים כמה ארגונים לבטל את המנהג
הם אוהבים את החיים הטובים, יצא להם שם של עצלנים אבל אם תשאלו את הספרדי ברחוב, הוא יעיד על עצמו שהוא "קורבן של עבודה". ואכן, מחקרים בינלאומיים מראים כי הספרדים עובדים 240 שעות בשנה יותר מכל אירופאי אחר.
שעות העבודה בספרד נחשבות לארוכות ביבשת, ונמשכות לרוב עד השעה 8 בערב. עם זאת, רף הפרודוקטיביות של העובד הספרדי נמצא בתחתית הדירוג האירופאי, קצת מעל יוון ופורטוגל. והכל בגלל הסייסטה.
עבור הספרדים הפסקת הסייסטה הפכה לסוג של סיוט. בעבר נהגו רבים מהמקומיים לחזור הביתה בצהריים לארוחה דשנה ונמנום, אך היום, כש-40 דקות נסיעה לפחות מפרידות בין המשרד לחדר השינה, הפכה הפסקת הצהריים הארוכה לחופשה מאולצת.
רבים מהספרדים יוצאים לאכול במסעדות או בתי קפה סמוכים למקום עבודתם, ארוחה הנמשכת כשעתיים בליווי תפריט צהריים הכולל מנה ראשונה, עיקרית, לחם, קינוח וכוס יין. בגלל הבילוי היומי מסתיים יום העבודה בשעות הערב המאוחרות, בזמן ששכניהם האירופאים כבר מזמן ארזו את התיק והלכו הביתה.
ארגוני עובדים מבקשים זה שנים להתאים את שעות העבודה בספרד לאלו של שאר העולם. לאחרונה הצטרף למאבק נשיא ארגון המסחר האמריקאי בספרד, חיימה מלאט, הטוען כי "שעות העבודה בספרד מהוות מכשול להבאת חברות זרות למדינה".
מלאט, שאחראי על ארגון המחזיק תחת חסותו כ-450 חברות אמריקאיות וספרדיות, אומר כי "אין אף מדינה בעולם המערבי שבה האזרחים עובדים כל כך מאוחר. עבור רבים מהשותפים הבינלאומיים שלנו זה פשוט אינו מתקבל על הדעת להפסיק את העבודה באמצע היום כדי לאכול, בעיקר כשמדובר בשעות היעילות ביותר של היום מבחינת פעילות מסחרית בינלאומית".
אגודת המסחר האמריקאית בספרד פנתה בבקשה לשנות את שעות העבודה במדינה בכוונה לשפר את הפרודוקטיביות, אחת הבעיות המרכזיות של הכלכלה הספרדית. "לא ייתכן שבתקופת משבר כמו זו שאנו חווים כיום, ובזמן שמחפשים פתרונות לעידוד הפעילות הכלכלית, לא מטפלים בנושא כה פשוט, שאינו כרוך בהשקעה של אפילו אירו אחד," ציין מלאט.
לדבריו, אין זה פלא שספרד נמצאת בתחתית דירוג הפרודוקטיביות באירופה: "אחרי שמפסיקים את העבודה לשעתיים, קשה מאוד לתפוס את הקצב מחדש. שעות אחר-הצהרים הופכות ללא רווחיות, ומתישות את העובד". לאחרונה פורסם כי שיעור האבטלה בספרד מגיע ליותר מ-18% - הגבוה בגוש האירו. התמ"ג של ספרד התכווץ ב-2009 ב-3.6%.
לפי נתוני "מכון המחקר הכלכלי חברתי" בקטלוניה, עובד הספרדי הממוצע מעל 45 שעות שבועיות. "אנחנו בעד יום עבודה אינטנסיבי וקצר", אומרים ג'ורדי, ראקל, סרחיו ומיקל, עובדי משרד בתפקיד מינהלתי. את יום העבודה הם מתחילים בשעה 9 וחצי בבוקר, ומסיימים אותו בשמונה בערב ולעתים אף אחרי. לדברי חוליו ברנארד, מנהל חברת תיווך, מדובר בטירוף מוחלט. "השעות פה לא הגיוניות. מתחילים לעבוד ב-9 ויוצאים מיד להפסקת קפה. ב-11 בבוקר הפסקת סנדוויץ' ובשתיים הפסקת צהריים. פלא שצריך להישאר עד מאוחר?".
ב-2003 הוקמה בספרד "הוועידה הלאומית לייעול שעות העבודה", במטרה להביא לשינוי ולהתייעלות בתחום. "שותפים למאבקנו מעל ל-100 ארגונים ספרדיים, ביניהם גם שמונה משרדי ממשלה", אומר איגנסיו בוקראס, נשיא האגודה. לדבריו, הגיע הזמן להתאים את שעות העבודה לאלו הנהוגות בשאר אירופה: 8 עד 17 עם 45 דקות הפסקה באמצע היום.
"ספרד מובילה באירופה ברמת הילודה הנמוכה, במספר הזוגות המתגרשים וברמת לימודים נמוכה. אם זוג הורים מגיעים הביתה רק בשעה 8 בערב, איך אפשר לנהל ככה משפחה?", טוען בוקראס, "שעות העבודה המוקצנות גורמות לחיי מתח ומזיקות לניהול חיי משפחה וחברה נוחים. אנחנו עובדים עד מאוחר, סועדים מאוחר והולכים לישון מאוחר. הארגון שלנו מנהל דיונים גם עם רשתות הטלוויזיה כדי להקדים את שעות מהדורות החדשות ותכניות הלילה".
הכתבה המלאה פורסמה במוסף "ממון"