זיכרון גורלי 2: מהפיכת ה-SD הבאה
כרטיסי הזיכרון תופסים תאוצה ומכפילים את נפחם כל מספר חודשים. בעתיד הקרוב הם יפגינו גם מהירות מסחררת ואבטחה משופרת. טור הסלולר מ"ידיעות אחרונות"
סאנדיסק היא יצרנית הזכרונות הניידים הדומיננטית ביותר בעולם כיום. מדובר בחברה אמריקאית, שהוקמה בשנת 1988 עם רעיון לייצר כרטיסי פלאש שניתן לשמור על גביהם מידע.
אחת הבעיות הראשונות שמהנדסי החברה נאלצו להתמודד איתן היתה הצורך ההולך וגובר "לכתוב" ו"למחוק" את המידע מספר רב של פעמים, מה שהיה נראה עד אז כבלתי אפשרי מבחינה פיזיקלית: החומר "מתעייף," מה שמגביל את מספר הכתיבות עליו.
128 גיגה לכרטיס
בשנותיה הראשונות עסקה סאנדיסק בפיתוח דיסקים קשיחים במיוחד, המיועדים למחשבים בתנאי שטח וסביבה קשים, אך הפריצה הגדולה של החברה באה עם התפתחות הצילום הדיגיטלי. בהתחלה היה מדובר על כרטיסי זיכרון בגדלים של מגה עד 16 מגה בלבד, כאלה שהספיקו לאיחסון תמונות מעטות בלבד, או באיכות ירודה. ההמשך הוא כבר הסטוריה:
כניסת כרטיס הזיכרון והדיסק און קי לחיינו הדיגיטליים
שינו את כללי המשחק - חוויות הצילום והמוזיקה שופרו פלאים, והיום כבר נערכים הכל להתאמת כרטיסי הזיכרון למהפכת הHD- (במהלך שנת 2011 צפויה החברה להכריז על כרטיסון מיקרו-SD בנפח של 128 גיגה.(!
אז איך לוקחים כרטיס זיכרון ומצליחים להעמיס עליו כל-כך הרבה מידע, לנפחים בגודל של כונן קשיח?
אם בעבר ידענו שיחידת המחשבים הקטנה ביותר היא ביט והיא יכולה להכיל רק סיבית אחת, אפס או אחת, בסאנדיסק מבוסס האחסון על מספר שמורכב מ4- ביטים שונים (כדוגמת .(1011 כבר כיום ידוע שהרף המקסימלי האפשרי של כרטיסי הזיכרון יעמוד בבוא הזמן על כ2- טרה 2048) ג'יגה) - נפח עצום.
כרטיסי הזיכרון של סאנדיסק הם סיבה לגאווה ישראלית: חלק לא מבוטל מהתכנון שלהם נעשה בישראל, במעבדות החברה באזור התעשייה תפן שבצפון. החל משנת 1996 מורכב הסניף הישראלי של החברה משני מוקדים - האחד בכפר-סבא והשני בצפון.
למיזם כרטיסי הSD- שותפות גם חברות פנסוניק וטושיבה היפניות. לדברי מיקי הולצמן, מנהל טכנולוגיה בכיר בחברה, ויוסי פינטו, מנהל הפיתוח העסקי, במטה החברה בארה"ב לא האמינו בתחילה כי החבר'ה מישראל יצליחו להביא לארץ, לעבודה על הכרטיסים, את מהנדסי פנסוניק וטושיבה. הישראלים התעקשו.
בפועל, אגב, את מספר המפתחים הישראליים שעבדו על פרויקט הדגל הזה ניתן למנות על כף יד אחת. בעבודה משותפת הפכו החברות את תקן הSD- (כולל נגזרותיו, כמו כרטיס המיקרו,( לנפוץ בעולם, עד שתקנים מתחרים, שניסו להתעקש על מקומם בשוק (כמו כרטיסי הXD- והממורי-סטיק,( הולכים ונעלמים ממנו בהדרגה.
300 מגה בשנייה
בסאנדיסק שוקדים בימים אלה על כרטיס הזיכרון שיחליף את המיקרוSD- במכשירים ניידים למיניהם. הכרטיס, המכונה ,UHS2 יהיה קפיצת מדרגה משמעותית מבחינה מהירות העברת הנתונים, שתעמוד בדור הראשון על 300 מגה-ביט לשנייה ובדור השני על מהירות כפולה.
הבשורה הגדולה שלו היא תאימות לאחור: כלומר, מי שמחזיקים במכשירים התומכים בכרטיסי מיקרוSD- יוכלו לעשות בו שימוש במכשיריהם תוך ויתור רק על המהירות הגבוהה שהוא מציע.
הבעיה היא, שמול הכרטיס הזה עומד כיום ארגון ה,JEDEC- שבו חברות רוב יצרניות הסלולר וענקיות אלקטרוניקה, וזה מקדם דווקא תקן אחר, בשם .UFS התקן הזה מדבר על כרטיסי זיכרון עם מהירויות זהות לאלה של כרטיסי סאנדיסק, והוא יכלול גם כרטיסים המובנים במכשירים הסלולריים.
מעבר לתקינה החדשה, כרטיסי הזיכרון צפויים להפוך להיות חכמים יותר: הם יידעו להבדיל בין סוגי הקבצים המאוחסנים עליהם, מה שימנע תקלות ב"כתיבת" המידע על הכרטיס, ועשוי לתרום משמעותית לאורך חיי הסוללה במכשירים הסלולריים - הכרטיסים יצרכו פחות אנרגייה.
בשלב מאוחר יותר מדובר אף על הוספת יחידת עיבוד על הכרטיס, שתוריד משימות ממעבד המכשיר המרכזי, ותבצע חלק מהפעולות בעצמה.
גם בענייני אבטחה צפויות התפתחויות, כיוון שתקני אבטחה מחמירים המקובלים כיום בשוק העסקי "יירדו" גם לשוק הפרטי ויסייעו למשתמשים לשמור על פרטיותם. מדובר בפתרונות כמו היכולת לעבוד על הכרטיס רק במכשירים שאושרו על-ידי המשתמש ואפילו באופציה למחיקת הכרטיס ולניטרולו מרחוק.