ניקיון לפסח - בלי לפגוע בסביבה
קדחת ניקיונות הפסח בעיצומה, וחומרי הניקוי נשפכים כמו מים. בעצם - גם המים נשפכים כמו מים, וגם כל הזבל מהארונות מושלך החוצה בלי חשבון. אפשר גם אחרת: מלח, חומץ, לימון וסודה לשתיה לניקוי והברקה; דלי נוסף לחיסכון במים והחולצה מהטירונות - אחלה מטלית. נקו את הבית בלי ללכלך את הסביבה
רגע לפני הפסח - וכולם בקדחת ניקיון. זה כנראה לא החשש מחמץ אלא ההזדמנות לעשות סוף סוף "ניקיון פסח" כמו שצריך, כזה שאין זמן או חשק לעשות ביום אחר. נדמה שכמויות המים וחומרי הניקוי שנשפכות בשבוע שלפני חג האביב עוברות כל גבול.
אפשר גם אחרת; אפשר לנקות את הבית כמו שצריך בלי להשתמש בחומצות וכימיקלים רעילים, שפוגעים במכוני טיהור השפכים ואחר כך מחלחלים למאגרי המים. אפשר גם לנקות וגם לשמור על הסביבה. הנה כמה טיפים:
- קודם כל - קנו דלי. תשקיעו כמה שקלים בודדים וקנו עוד דלי הביתה. הוא יכול לעמוד באופן קבוע במקלחת או באבמטיה, ולקלוט אליו את המים הקרים שמקדימים את בוא המים החמים, במקום לתת להם לזרום סתם לטימיון. זה טוב לסביבה וטוב לכיס. ובכלל - נסו להיות מודעים למים שאתם צורכים בזמן הניקיון ונסו לחסוך.
- אם אתם כבר בחוץ - קנו עוד כמה דברים: מלח, חומץ, סודה לשתיה וסודה קאוסטית. כבר נסביר למה.
- לפני שאתם משליכים עיתונים ישנים לפח המיחזור או בגדים משומשים למכלי האיסוף (או לפח) - חכו רגע. גם להם יש שימוש.
-
עושים סדר: מפנים מדפים, ארונות, מגירות - אנחנו הרי צוברים בבית הרים של חפצים לא נחוצים. רגע לפני שמשליכים אותם לפח, נסו למצוא להם בית חדש באתר המכירות או אתר החילופים "אגורה". אם הם ממש ישנים - נסו לראות מה בכל זאת יכול לשמש מישהו, ומה אפשר להפריד למיחזור (נייר, קרטון, פלסטיק, פח). כמוצא אחרון: השאירו אותם בערימה מסודרת ליד פח האשפה שבחדר האשפה. אולי הם ימצאו חן בעיני מישהו.
-
סוללות הקפידו להשליך לפחים הייעודיים כדי להבטיח שהם יועברו להטמנה בטוחה ולא ירעילו את הקרקע. גם מתרופות ישנות שפג תוקפן אפשר להיפטר במכלים מיוחדים המוצבים בסניפי קופות החולים מכבי וכללית
- ביעור חמץ: אם אתם מתעקשים להדליק מדורה ולשרוף את החמץ, הקפידו על בטיחות אש ואנא - בלי שקיות או קופסאות פלסטיק וקלקר. כשאלה נשרפים הם פולטים לאוויר גזים רעילים ומסרטנים.
- מתחילים לנקות: רוב חומרי הניקוי הרגילים מכילים חומצות, מלחים וכימיקלים חריפים מאוד. החומרים הללו, שנשטפים בצנרת הביוב, מגיעים למכוני הטיהור ופוגעים בחיידקים המטהרים את השפכים. אם פעילות המכון תיפגע, אפשר שהשפכים יוזרמו באופן גולמי לטבע - ואת זה הרי כולם רוצים למנוע.
אפילו אם המכונים יפעלו כהלכה, המים המטוהרים עדיין יכילו שרידים של החומרים הרעילים הללו. כשהמים המטוהרים מוזרמים לנחלים, או משקים שדות, החומרים הללו חודרים לקרקע ומשם למאגרי המים. לכן, הקפידו על שימוש בחומרי ניקוי ידידותיים לסביבה, שמנקים כמעט כמו החומרים הרגילים אך אינם רעילים.
אבל לא חייבים לרכוש חומרי ניקוי ידידותיים לסביבה; אפשר לנקות את הבית בחומרים פשוטים וזולים. זוכרים את המלח והחומץ שקניתם....
-
שוטפים רצפה? אפרת ליבמן, המעבירה סדנאות ל"ניקיון נקי" ב"עץ בעיר" ממליצה להמיס 3 כפות מלח גס או חומץ בדלי מים חמימים. אם רוצים "ריח של נקי", הזליפו 8 טיפות של שמן ארומטי מחטא (עץ התה, אורן, ברוש) שניתן לרכוש בכל רשת פארם או חנות טבע.
- מלח ישמש גם כמסיר כתמים מבדי ריפוד ושטיחים - בתנאי שהם לא התייבשו והתקבעו. פשוט תנו למלח לספוג את הכתם ואז הסירו עם מטלית לחה. אל תרטיבו יותר מדי.
- מלח גם יסיר כתמי שמן שרוף מסירים ומחבתות. זרו מלח גס למחבת ושפשפו קלות עד שהשומן ייספג במלח. שטפו במים. כלי נחושת אפשר להבריק עם משחה העשויה ממלח, חומץ וקמח. מרקו את הכלים במטלית יבשה עד הברקה.
- חומץ או סודה לשתיה הם חומרים מצויינים לניקוי אבן וכתמי מים מצנרת כרום וניקל. חומץ ממיס שומנים ויחטא באופן כללי.
- לניקוי האבן מהקומקום - החשמלי או הרגיל - נסו להרתיח בו חומץ מדולל במים כמה פעמים. זה עובד מצויין. גם כוסות וכלי זכוכית דהויים אפשר להשרות בתמיסת מלח וחומץ.
- חומץ גם יכול להחליף את מרכך הכביסה הרגיל. אם עושים כביסה ביד - אפשר לשלב את המים הארומטיים (מים עם כמה טיפות שמן ארומטי).
- אם במהלך הניקיון נתקלתם בסתימה בצנרת - אל דאגה. גם הפעם החומץ יבוא לעזרתכם. לא נפתח - נסו חומץ וסודה לשתייה. עדיין סתום - נסו סודה קאוסטית. מדובר בחומר שנמצא ממילא ברוב המוצרים לפתיחת סתימות. אבל היזהרו - מדובר בחומר שעלול לצרוב את העיניים והעור וחייבים לאוורר את החדר כשמשתמשים בו.
- רוצים להבריק? נסו תמצית של הדרים: הרתיחו קליפות הדרים במים לכמה דקות והשתמשו במים הריחניים כדי להבריק את הכיור. המהדרין יפיקו תמצית חזקה כשישאירו את המים עם הקליפות בצנצנת למשך שבועיים. מתאים לניקוי המקרר, תנורים וחרסינות ואפילו לניקוי וילונות הפלסטיק באמבט. אגב - גם חצי לימון יבריק את הכיור כהלכה.
- זוכרים את העיתונים הישנים שלא השלכתם למיחזור: השתמשו בהם לניגוב והברקת חלונות. אפשר לרסס על החלונות חומץ מדולל במים. זה עוזר.
- כתמי שומן מבגדים ניתן להסיר באמצעות תערובת המכילה כף מלח ו-3 כפות אלכוהול. צקו מן התערובת על הכתם והמתינו כ-10 דקות.
- כתמי חלודה ועובש על בגדים אפשר להסיר עם תערובת של מי מלח ומיץ לימון. מניחים אותם בשמש עד הלבנה ואחר כך שוטפים.
אם בכל זאת אתם לא מוכנים לוותר על האקונומיקה - אנא הקפידו על הוראות הבטיחות של מכון התקנים:
- קראו היטב את הוראות הבטיחות שעל המוצרים. השתמשו בהם בחדר מאוורר, עם כפפות והיזהרו ממגע עם העיניים, בליעה ושאיפה.
- אל תערבבו חומרים שעלולים להגיב זה עם זה (התחממות, תסיסה וכ"ד).
- אל תעבירו חומרי ניקוי לבקבוקי שתיה. ילדים עלולים לשתות אותם בטעות. אם אין ברירה - סמנו את הבקבוקים היטב, סגרו אותם ממש חזק והניחו אותם הרחק מהישג ידם של ילדים. אל תחזיקו חומרי ניקוי ליד מוצרי מזון. זה לא טעים.
- משתמשים בתרסיסים? אנא אל תעשנו ופתחו חלון - שלא תיחנקו.
- שימו לב לריכוז החומר הפעיל במוצר. לעיתים הריכוז גבוה ואפשר לדלל אותו עם מים.
- במקרה של פגיעה מחומר ניקוי יש לפעול כפי שמופיע בהוראות היצרן. במידת הצורך יש לפנות מיידית לטיפול רפואי. יש להצטייד באריזת החומר הפוגע.