מחוץ לקופסה: פיתוחים לא שגרתיים במיקרוסופט
זה קורה אחת ל3- חודשים: עובדי מרכז הפיתוח של מייקרוסופט ישראל מתנתקים מהעבודה השוטפת, ובמשך שבוע משתעשעים על חשבון הבוס בפיתוח רעיונות מוטרפים
אף חברה לא יכולה להסתפק בפיתוח גרסאות חדשות למוצרים קיימים. חברות שמבקשות לשרוד בעולם התחרותי האכזר מקדישות סכומי ענק לטיפוח מחלקות וחטיבות מחקר ופיתוח, אלה שממציאות עבורן יש מאין מוצרים חדשים לחלוטין. שאלת מיליון הדולר תמיד היא איך לייצר תנאים ללידתו של רעיון מוצלח, שלפעמים יוצר את ההבדל בין חברה מצליחה לבין חברה בדעיכה.
במרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל ייסדו לשם כך מסורת: אחת ל3- חודשים מתקיים שם שבוע שנקרא ,Out of the Box המוקדש להתמקדות בפיתוחים חדשים, לא סטנדרטיים. המטרה: להתנתק מהעבודה השוטפת ולחשוב "מחוץ לקופסה."
עובדי המרכז (ואורחים שהם מזמינים לאותו שבוע מחברות חיצוניות) מתחלקים לקבוצות של שלושה-ארבעה אנשים, מחליטים על רעיון במהירות ויוצאים מיד לפתח אותו. בסוף אותו שבוע הם כבר מציגים אב-טיפוס. פרק הזמן הקצר מספיק בדרך כלל לפיתוח מוצר ראשוני בלבד.
מכיוון שהוא לא חייב להיות מסחרי, מדובר לפעמים בגימיקים משעשעים ולא יותר. "אנחנו אומרים לעובדים שמדובר בפרויקט חד-פעמי, לא מחייב, שלא יהיה לו המשך לאחר שהשבוע הזה יסתיים," מסביר ערן יריב, מנהל מעבדות החדשנות של מיקרוסופט ישראל. "אלא שזה לא תמיד מדויק," הוא מוסיף בחיוך.
במיקרוסופט לא ממהרים להשליך את הפיתוחים לפח בסופו של השבוע, אלא בוחנים בזהירות מה בכל-זאת "אפשר להוציא מהם." לשם כך מעבירים את הפיתוחים לבחינה של מחלקות אחרות. פרויקטים כאלה כבר התגלגלו לכדי פיתוחים רשמיים ומסודרים של החברה.
כמה מהפיתוחים הללו יוצגו באירוע החדשנות Think Next שתקיים החברה ב14- באפריל, בהשתתפותו של קרייג מנדי - מי שירש מביל גייטס את התואר האסטרטג הראשי של מיקרוסופט ומנהל המחקר של החברה - שיגיע לביקור ראשון בישראל.
המסך המשותף
טלפונים סלולריים חדישים כבר תומכים בהצגת תכני וידיאו באיכות .HD אבל המסכים הקטנים יחסית של הטלפונים פוגמים בחוויית הצפייה. במסגרת שבוע Out of the Box פיתחו דניאל סיטון וערן יריב יישום בשם ,Mosaic שמאפשר לכמה צגים סלולריים קטנים ליצור מסך גדול אחד. אב-הטיפוס פועל בעזרת תוכנת מחשב, שמשדרת את הסרט אל הטלפונים באמצעות חיבור ,WiFi כאשר הטלפונים עצמם מופעלים באמצעות מערכת ההפעלה .Windows Phone
איך זה עובד? מציבים את הטלפונים בשורה, מעדכנים בכל אחד מהם כמה טלפונים נוספים קיימים סביבו ואיפה הוא ממוקם ביחס אליהם, ומתחילים להריץ את הסרט.
התוכנה במחשב מפצלת את התמונה בהתאם: על כל צג טלפון מוצג חלק מהסרט, כך שבסופו של דבר, כולם יחד מציגים את הסרט המלא בתזמון מדויק. המכשירים לא מוגבלים רק לסרטים: אפשר לצפות באופן דומה גם במשחק, כשהתצוגה שלו מתפרסת על כמה מסכים.
סיטון מבטיח כי זה רק השלב הראשון, ובהמשך תהיה אפשרות לבצע את ההקרנה כלל ללא חיבור למחשב: אחד הטלפונים יוגדר כמשדר והאחרים יקלטו את התוכן ממנו. "כך אפשר גם לשתף תכונות בין המכשירים," הוא מסביר. "לחיצה על מסך מגע של אחד הטלפונים תפעיל פקודה במכשיר אחר.
כך, למשל, אם במכשיר מסוים הסוללה עומדת להתרוקן, אפשר לכבות את הGPS- שלו ולקבל את נתוני האיכון הלווייני ממכשיר אחר." יריב מסביר, כי אין בעיה לכתוב יישום זהה גם למערכות הפעלה אחרות, כמו אייפון ואנדרואיד, כך שאפשר יהיה לייצר תצוגה המורכבת ממסכים רבים גם על-ידי טלפונים המריצים מערכות הפעלה שונות.
מתי נראה יישום מסחרי של העניין? נראה שלמיקרוסופט אין עניין לשלב את התוכנה במערכת ההפעלה שלה. לפי יריב, בחברה שוקלים להפיץ את היישום ישירות לבעלי טלפונים.
הופעה חיה
משחקי המוזיקה גיטר הירו ורוק בנד זוכים לפופולריות עצומה, אבל לא מלמדים באמת איך לנגן. "בסופו של דבר, אתה רק לוחץ בזמן הנכון על כפתורי פלסטיק," טוען יריב.
פרויקט Jam מציג אפשרות אחרת: שילוב של כלי נגינה אמיתיים במשחק מוזיקה. אביגד אורון, אחד מחברי הצוות שמאחורי הפרויקט, מצמיד אל המגבר מיקרופון המחובר אל המחשב ומדגים איך העסק עובד בעזרת קליפי מוזיקה אקראיים מיוטיוב.
התוכנה (שפותחה במסגרת הפרויקט) מציגה בתחתית המסך, מתחת לסרטון, את עמוד התווים של השיר - ובודקת כי השחקן מנגן את התו הנכון בזמן המתאים. לצד הסרטון מוצגים נתונים סטטיסטיים: בכמה מקרים השחקן פגע בול ובכמה פספס. את כל המידע אפשר להשוות בקלות מול שחקנים אחרים ברשת, והתוכנה מציגה גם טבלת תוצאות של השחקנים.
פרויקט כזה יכול להשתלב במשחקי וידיאו לקונסולת XBOX, למשל, או להפוך לתוכנת לימוד שתעזור לנגנים מתחילים להתאמן. הקבוצה שיזמה את הפרויקט עבדה על סרטונים מיו-טיוב, אבל קיימים כיום מאגרי מידע של חוברות ועמודי תווים לשירים רבים, שאותם ניתן לשלב בתוכנה.
פני פוקר
מרכז הפיתוח הישראלי פיתח כבר כמה יישומים עבור Surface של מיקרוסופט. למי שעוד לא מכיר, מדובר במתקן שנראה כמו שולחן קפה, כשהמשטח שלו הוא מסך מגע של המחשב, שנמצא בתוך המתקן. מדובר במוצר מסחרי שמיועד בינתיים בעיקר לחנויות, למסעדות ולבתי מלון. בגלל מחירו הגבוה הוא עדיין לא מתאים לצרכנים ביתיים.
במרכז מיקרוסופט בהרצליה נמצאים שני מכשירי ,Surface שהיו הראשונים לצאת את גבולות ארה"ב. העובדים הישראלים ממשיכים לבחון עד הקצה את היכולות של המכשיר. "מדובר במחשב לכל דבר, לכן אין בעיה לחבר אליו אביזרים חיצוניים שונים," מסביר יריב.
צוות חוקרים בחברה יצר פרויקט שמדגים את העניין, עם שדרוג למשחק פוקר: הקלפים אמיתיים, כאשר על כל אחד מהם יש מדבקה שמזוהה על-ידי ה- .Surface השחקנים מניחים את הקלפים על מסך המגע, שעליו מוצגת תמונה של שולחן פוקר. גם הז'יטונים וירטואליים. כדי להוסיף עניין למשחק, השחקנים מחוברים למתקן עם חיישני דופק, כך שאפשר לראות מייד על המסך מה פני הפוקר שלהם מנסות להסתיר.
"אם הדופק של מישהו מהיר, אולי הוא קיבל קלפים טובים והוא מתרגש, אבל יכול להיות שהוא גם משקר. המידע לא חד משמעי," מסבירה לימור לחיאני, אחת המשתתפות בצוות הפרויקט. "זה נותן עוד מידע שאפשר לשקלל במהלך המשחק."
למצוא תמונות בקלות
דוגמה טובה לפיתוח שהוצג לראשונה במסגרת שבוע Out of the Box וצפוי להפוך למוצר מסחרי הוא פרויקט .OneAlbum לצורך הפרויקט השתמשו החוקרים של מיקרוסופט ישראל באלגוריתם לזיהוי פנים שפותח במעבדות החברה באסיה, ויצרו יישום שאוסף באופן אוטומטי תמונות מרשתות חברתיות, על-פי הגדרות של אנשי קשר.
"הרעיון הוא ליצור אלבום אחד שמרכז את כל התמונות שלך," מסביר אייל קרופקה, שהדגים את הפרויקט בכנס המחקר השנתי של מיקרוסופט. "כיום משתמשים מעלים את התמונות שהם צילמו ואם חברים מתייגים אותן בפליקר או בפייסבוק, למשל, הם מקבלים על כך דיווח. עם OneAlbum לא צריך לחכות לתיוג כזה: התוכנה מזהה את פני האנשים שמופיעים באלבומים שלך, סורקת את התמונות שחברים שלך משתפים איתך באתרי תמונות ורשתות חברתיות - ומציגה את כל התמונות במקום אחד, עם קישור לאתרים שבהם הן פורסמו. אנשים מצלמים היום מאות תמונות באירועים שונים, ועם OneAlbum אפשר למצוא אותן בקלות, גם אם הן לא מתויגות ולא מסודרות לפי אירוע מסוים."
קרופקה מסביר, כי התוכנה מסוגלת גם לזהות את נתוני המצלמה, כך שתמונות שצילם משתמש בשעה ובתאריך מסוימים יאוחדו לאלבום אחד עם תמונות שצילמו חברים באותו זמן, מתוך הנחה שמדובר באותו אירוע.
במיקרוסופט מודעים לבעיות הפרטיות ולכן התוכנה תסרוק רק אלבומים פומביים משותפים. הכוונה היא לקבוע, שגם לאחר שמשתמש יראה את התמונה בOneAlbum- שבמחשב שלו, הוא לא יוכל לשתף אותה עם חברים חדשים, אלא רק על-פי ההגדרות שקבע מי שהעלה את התמונה המקורית.
הפיתוחים שהזכרנו כאן הם רק קצה הקרחון: אם אלו רעיונות שעולים ליד פינת הקפה, בחוג מצומצם של 4-3 חברים למשרד, למה מסוגלים המפתחים הללו להגיע אם תיתן להם עוד כמה ימים ותקציב בלתי מוגבל?