שתף קטע נבחר
 

שר מבחריין חשוד בהלבנת כספי סמים מאיראן

מדוע פיטר מלך בחריין את השר לשעבר, מנסור בן רג'ב. רשת "אלערבייה" מדווחת כי בן רג'ב חשוד בכך שסייע למשמרות המהפכה האיראניים להלבין כספים ממכירת אופיום בהיקף של 40 מיליון דולר - וכי ההתארגנות שבראשה עמד היא רק קצה הקרחון. על הכסף השחור שמניע את משטר האייתולות

מאז יום שישי הסיפור החם ביותר במדינות המפרץ הוא מה שנראה כחשיפתה של רשת להלבנת כספים וריגול לטובת משמרות המהפכה האיראניים. עיקר העניין סביב הפרשייה הזו נובע מהעובדה שאחד מראשי הרשת שימש בשנים האחרונות כשר בממשלת בחריין.

 

השר ללא תיק שבעבר שימש גם כשר החקלאות, מנסור בן רג'ב, נעצר ונחקר בסוף השבוע וביום שני פוטר על ידי המלך הבחרייני בצו מיוחד. במקביל, נעצרה בכוויית אשת עסקים בכירה שזהותה המלאה לא נמסרה (למעט כינויה "אום טלאל") ואחיה, הקשורים אף הם לרשת הבחריינית.

 

לפי החשדות, בשלב זה מדובר על הלבנת כספים בשווי של כ-40 מיליון דולר, שאותם ניסה השר הבחרייני להעביר בתשלומים לבנקים בחו"ל, בעיקר לדובאי ומשם לאיראן. נודע כי השר המפוטר היה במעקב של הרשויות הבחרייניות ושל ה-CIA בשנה שעברה וכשנעצר נמצאו ברשותו תצלומים של מתקנים צבאיים בבחריין דבר המעלה חשד כי הוא עסק גם בהעברת מודיעין לאיראן.

 

במסגרת המעקב אחר בן רג'ב נמצא כי מקורב לו העביר באחרונה לאישה מכוויית המחאה בסכום של 6 מיליון אירו בשם חברה הרשומה על שם אחיו, כך מדווח עיתון "אלוטן" בכוויית. האישה ניסתה להפקיד את הכסף כדי לשלשל לכיסה 35% מהסכום אולם בנקים בבחריין ובכוויית לא הסכימו לכבדו מחשש כי מדובר בהלבנת כספים.

 

רשת "אלערבייה" שמסקרת את הפרשייה מקרוב, טוענת כי הרשויות במדינות המפרץ סבורות שהרשת הבחריינית - כווייתית היא רק "קצה הקרחון" במערכת הלבנת הכספים שמפעילה איראן כדי לעקוף את הסנקציות המערביות עליה. במפרץ טוענים כי הכספים הללו מקורם במכירת אופיום למדינות כמו קולומביה ואזרבייג'אן. מדובר בסחר המגלגל מיליארדי דולרים בשנה, אולם עקב הסנקציות נאלצים האיראנים לפעול באמצעות רשתות להלבנת הכספים במפרץ. אנשי הרשתות הללו, כמו השר הבחרייני, גוזרים קופונים שמנים לפני שהם מפקידים את הכסף בבנקים הפועלים בדובאי ובאמירויות נוספות ומשם הם מועברים לקופות של משמרות המהפכה.

 

במדינות המפרץ חוששים כי חשיפת השר הבחרייני מלמדת על דרך הפעולה של האיראנים המכוונים לדרגים הגבוהים. במפרץ אין הפרדה בין הון לשלטון גם הזוטרים שבשרים הם בדרך כלל בעלי חברות ואינטרסים כלכליים ענפים. בעיתון "אלווטן" הכווייתי נכתב ביום שני כי הרשויות במדינה חוששות כי האיראנים התחברו לאנשי העסקים המובילים במדינה וכך הפכו חברות מובילות במשק הכווייתי למלבינות כספים עבור משמרות המהפכה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא על הנפט לבדו. שדה אופיום
צילום: AFP
מומלצים