שתף קטע נבחר

 

בגלל "גלולת הקסם": הנוער מזלזל באמצעי מניעה

הדו"ח החדש של עמותת על"ם מציג תמונת מצב עגומה של הילדים ובני הנוער בישראל: יותר נערות נכנסות להריון בגלל הזלזול באמצעי מניעה, פייסבוק משמש לתקיפות מיניות ויותר ילדים קטנים שותים אלכוהול, מהמרים ומשוטטים ברחובות

יותר נערות נכנסות להריון, מקרי האלימות המינית והפיזית הולכים ומתגברים, האינטרנט משמש לפגיעה ולהשפלה ויותר ילדים נמשכים להימורים. נתונים אלה מתפרסים בדו"ח המקיף שניסחה עמותת על"ם ואשר מוגשת היום (ד') לנשיא המדינה, שמעון פרס.

 

לפי הדו"ח החדש, בני נוער רבים אינם מודעים לסכנות בקיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה או מזלזלים בשימוש. בעל"ם (עמותה לנוער במצבי סיכון) סבורים כי ניתן לקשור את המצב לשימוש ההולך וגובר בגלולת "היום שאחרי" - הנערים מסתכנים בהידבקות במחלות והריונות לא רצויים.

 

ואכן, ניתן לראות את התוצאות של המצב העגום: במהלך 2009 גדל ב-15 אחוזים מספר הנערות מתחת לגיל 17 שנכנסו להריון. 90 אחוזים מאותן נערות

כלל לא רצו להיכנס להריון ולכן בחרו לעבור הפלה. 70 אחוזים מהנערות המטופלות בעלם דיווחו כי השתמשו בגלולה, ו-80 אחוזים מתוכן משתמשות בגלולה על בסיס קבוע לאחר קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה.

 

מהנתונים שאספה העמותה עולה כי גם האלימות המינית והפיזית גוברת וכי בשנה שעברה חל גידול של עשרה אחוזים במספר התלונות בנושא. האלימות הקיימת זוכה ביטוי קיצוני ברשת האינטרנט בשל הזמינות, האנונימיות והפומביות הקשה של מעשי ההשפלה, בעוד הרשתות החברתיות מהוות קרקע פורייה למעשים. 18 אחוז מהדיווחים והתלונות התקבלו בשל שימוש אלים באינטרנט.

 

רוב מוחץ של הדיווחים על ההשפלה באינטרנט - 95 אחוזים - ציינו כי המעשה בוצע על ידי חבר או מכר קרוב. למשל, נערה בת 14 ממרכז הארץ צולמה על ידי בן זוגה ללא ידיעתה בעת קיום יחסי מין, וזה העלה את הסרטון לאתר יוטיוב. במקרים אחרים הועלו לאתר פייסבוק צילומים של נערות במצבים אינטמיים תחת הכותרת "מופקרות".

  

ילדי ישראל: שותים, מהמרים ומשוטטים

גם תופעת שתיית האלכוהול בקרב בני הנוער נמצאת בעלייה מדאיגה. בעל"ם מספרים כי 90 אחוזים מהנערים המטופלים על ידם שותים אלכוהול באופן קבוע, בהם ילדים בני 11. חלה עלייה גם בכמות שאותם שותים הילדים והנערים, והדבר נותן את אותותיו במקרים אלימים ובתקיפות מיניות.

 

בדומה לשתיית אלכוהול, גם ההימורים הפכו בקרב בני נוער מתופעת שוליים לבילוי מקובל התופס תאוצה. גיל המהמרים יורד בהתמדה וישנם לא מעט נערים בני 13 הלוקחים חלק בפעילות כזו. סוגי ההימורים הנפוצים ביותר הם משחקי פוקר, בין אם בשולחנות מאולתרים ובין אם דרך פייסבוק. האנשים שמשלמים את המחיר ברוב המקרים הם הורי הילדים. 

  

שוטטות של נערים ונערות ללא מסגרת המסתובבים ברחובות היא תופעה מוכרת לעמותה. המגמה שעליה מצביע הדו"ח החדש עוסקת בירידת גיל המשוטטים. בשנת 2009 נרשמו מקרים גם של ילדים בני שמונה עד עשר. "מדובר ברף תחתון חדש המעיד על החמרה בחוסר התפקוד המשפחתי וחוסר האונים של ההורים לילדים אלה", אמרו בעמותה.

  

לצד הירידה בגיל הבחינו בעל"ם בתופעה נוספת: קבוצות רבות של נערים מהמגזר הדתי-לאומי והחרדי הם בין "המשוטטים". בעמותה סיפרו

כי נערים אלה תלו את מצבם ב"משבר אישי קשה" הנובע בעיות משפחתיות וכן משברי זהות ואמונה רבים מהם משתמשים בסמים ואלכוהול באופן קבוע.

 

"אם בעבר שוטטות הייתה בעיה סוציו-אקונומית, כיום אנו רואים שהניכור מהבית ואיבוד הקשר עם המשפחה מובילים לתופעת השוטטות בכל הרמות החברתיות", אמרה מנכ"ל על"ם, אפרת שפרוט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריונות לא רצויים (אילוסטרציה)
צילום: liquidlibary
שותים ומשוטטים ברחובות
צילום: גיל נחושתן
מומלצים