שתף קטע נבחר

בריאות בפריפריה: כך מחקו את הפער תוך שנה

כדי לצמצם פערים בין הטיפול הרפואי הניתן במרכז ובפריפריה, בחרו בכללית ב-55 מרפאות באיזורים חלשים בפריפריה, תגברו אותן בצוות, הוסיפו בדיקות והרחיבו את השירותים. בתוך שנה הצליחה הקופה להגיע ליעדים שנקבעו לשלוש שנים והפער מהמרכז כמעט ונמחק במקומות רבים. "המשרדים הממשלתיים צריכים גם הם להשקיע", אומר מנכ"ל הכללית, "ולא רק לדבר"

"ב-2011 אנחנו נכריז שאין יותר פערי בריאות בין מרכז לפריפריה בכללית", הודיע אתמול (ג') אלי דפס. ויש לו קבלות למנכ"ל הכללית - בשנה החולפת הפעילה הקופה הגדולה במדינה פרויקט שבמהלכו שופרה איכות הטיפול בקרב העשירון התחתון של המטופלים וכ-40% מהם שיפרו את מדדי איכות הטיפול שלהם והגיעו לממוצע הארצי. 

 

ארגון הבריאות העולמי הכריז כי אי שוויון בבריאות הוא אחד מגורמי התמותה של אנשים, משום שישנו קשר בין צריכת שירותי בראות ונגישות לשירותי בריאות לבין מצב הבריאות. במסגרת הפרוייקט, נבחרו כעשירית ממבוטחי הכללית (כ-400 אלף איש) ב-55 מרפאות שהיו בעלות שיעורים נמוכים ביותר של בדיקות מתחום הרפואה המונעת, שיעור חיסוני שפעת או איזון של חולים עם יתר לחץ דם או סוכרת.

 

במהלך השנה החולפת הושקעו משאבים באותן מרפאות: הוספו רופאים, אחיות ורוקחים, הובאו רופאים מקצועיים למרפאה עצמה כדי לחסוך נסיעה למרפאות מומחים והופצו עלונים וחומרי הסברה במספר שפות.

 

תוך שנה עמדה התוכנית ביעדים שנקבעו ל-3 שנים

מהתוצאות עולה כי התוכנית, שמיועדת לשלוש שנים, עמדה בחלק ניכר מהיעדים כבר בשנה הראשונה: בכל הארץ נרשם צמצום של 39% בפער בין ה"עשירון התחתון" של החולים לממוצע. כאשר במחוז הצפון צומצם 96% מהפער, אחריו מחוז דרום (56%) ומחוזות ירושלים, תל-אביב ושרון שומרון (כ-40%).

 

לצורך התוכנית נבחרו שבעה מדדים מתחום הרפואה המונעת, שיישומם חוסך תחלואה ותמותה. המדדים שנבחרו היו ביצוע בדיקות ממוגרפיה, ביצוע בדיקות דם סמוי בצואה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, איזון סוכרת, איזון יתר לחץ דם, מניעת אנמיה בתינוקות, איזון שומנים בדם והתחסנות לשפעת.

 

במרפאות "העשירון התחתון" נרשמה ב-2009 עלייה של 11% בביצוע בדיקות ממוגרפיה וירידה של 26% בשיעור חולי הסוכרת שלחץ הדם שלהם לא מאוזן.

 

"לשינוי השפעה גדולה מאד על בריאות המבוטחים", מסביר ד"ר רן בליצר, מנהל מחלקת תכנון בכללית וממובילי הפרוייקט, "והוא צפוי להביא לצמצום של ממש בפערי הבריאות הקיימים כיום בין אוכלוסיות 'חזקות' ו'חלשות' מבחינה סוציואקונומית ואיזור מגורים. התוצאות שהראינו חריגות מבחינת עצמת השינוי בנוף המקומי ולא מצאנו תיאור דומה בספרות המקצועית העולמית".

 

אלי דפס המנכ"ל מציין כי בתוך שלוש שנים לא יהיו פערים באיכות הטיפול בין כל מבוטחי הכללית ואף משגר עקיצה לעבר משרד הבריאות: "אנחנו מקווים שנוכל להשלים את כל הפער ולסמן למשרדים ממשלתיים אחרים להשקיע ולא רק לדבר על צמצום פערים בפריפריה".

 

גם מכבי השיקה לפני כשנה תוכנית לצמצום הפערים בבריאות. התוכנית, בהשקעה של 10 מיליון שקל כוללת הקמת מוקד טלפוני שיספק שירותי תרגום בין רופאים למטופלים, שימוש בתקשורת באמצעות מצלמות מחשב בין סניפים מרוחקים לרופאים מומחים ושימוש במיכשור שניתן לניידו לסניפים מרוחקים.

 

אי שיוויון: ה"חלשים" מוותרים על טיפולים ותרופות

אי שוויון בנגישות לשירותי הבריאות קיים בישראל בין הפריפרייה למרכז ובין עשירים לעניים: מהסקר האחרון שערך מכון ברוקדייל בקרב האוכלוסיה בישראל

עולה כי 7% ויתרו על טיפול רפואי ו-10% ויתרו על תרופת מרשם בשל מחירם. 

 

לפי נתוני ההסתדרות הרפואית, כעשירית מתושבי ישראל מוותרים על טיפול לעצמם או לילדם ועל רכישת תרופות כאשר בארבעת העשירונים התחתונים שיעור המוותרים גדול פי 1.5 עד פי שניים.

 

לפי מודל אירופי, העלות של אי שוויון בבריאות שמתבטאת בפטירות מיותרות ותוחלת חיים הם כעשירית מהתוצר המקומי הגולמי.

 

הפערים בין מרכז לפריפריה באים לידי ביטוי גם במשך ההמתנה בתור לרופא מומחה, בזמינות של יחידות להפרייה חוץ גופית ובזמינות תורים לבדיקות MRI. דו"ח של מרכז המחקר של הכנסת מצא כי ישנם פערים בתוחלת החיים ובתמותת תינוקות בין המרכז לדרום. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המרפאות שנבחרו לפרויקט כמעט וצימצמו את הפערים שהיו
צילום: גיל לרנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים