שתף קטע נבחר

 

נאשם ב'נוהל ילד': בגבעתי מגבים אותי, בצה"ל לא

בבית הדין הצבאי של פיקוד הדרום נפתח משפטם של שני לוחמי גבעתי המואשמים בסיכון חייו של ילד פלסטיני בן תשע ב"עופרת יצוקה". "כנראה שלא מבינים כאן מי בעד המדינה ומי נגדה", אמר אחד מהם. "תקעו לי סכין בגב, אחרי מה שתרמתי למדינה"

"אני מרגיש פגוע ונבגד. חבל שזה הגיע למצב הזה, ומקווה שהמדינה תתעשת". כך אמר היום (ג') סמל ראשון במיל' א', לוחם בחטיבת גבעתי הנאשם יחד עם חברו ליחידה בהפעלת "נוהל ילד" במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה. לפי כתב האישום, שני החיילים דרשו מילד פלסטיני בן תשע לפתוח עבורם תיקים, משום שחשדו שיש בהם חומרי נפץ.

 

"נוהל ילד" בעזה - כל הכותרות ב-ynet:

 

משפטם של השניים החל הבוקר בבית הדין הצבאי של פיקוד הדרום, סמוך לקרית מלאכי. הם נאשמים בחריגה מסמכות עד כדי סיכון חיים או בריאות - עבירה שדינה עד שלוש שנות מאסר - וכן בהתנהגות בלתי הולמת. עם פתיחת ההליך המשפטי, הסכים היום אחד מהם לספר לראשונה על תחושותיו. "כנראה שלא מבינים כאן מי בעד המדינה ומי נגדה", אמר. "אני מרגיש שתקעו לי סכין בגב, אחרי מה שתרמתי למדינה".


שני הנאשמים בבית המשפט, עם פרקליטם, עו"ד אילן כץ (צילום: רועי עידן)

 

לדבריו, הוא הוכה בתדהמה כששמע בכלי התקשורת על ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום, שנה לאחר שחרורו מהצבא. "גם המפקדים בחטיבה הופתעו מאוד", הוסיף. "הם מחזקים אותי ומגבים אותי. אני מקווה שהתהליך הזה יסתיים כמה שיותר מהר ולא יפגע בחיים האזרחיים שלי. הצבא חיפש כאן מישהו להאשים אותו כדי להראות לכל העולם ודווקא בחרו בלוחמים שלא עשו שום דבר רע".

 

"ניפחו מעבר לכל פרופורציה"

בבית הדין התקיים היום דיון בשאלה אם ניתן לפרסם את פרטיהם האישיים של שני החיילים. עמדת התביעה היא שניתן לפרסם את הפרטים, אולם סנגורם, עו"ד אילן כץ, התנגד והציג בין היתר פרסומים שונים, בין היתר ב-ynet, המוכיחים כיצד צה"ל שמר את זהותם של המפקדים במבצע תחת מעטה חשאיות, כדי לא לאפשר לגורמים חיצוניים לפגוע בהם אישית ומשפטית. נשיאת בית הדין הצבאי, אלוף-משנה אורלי מרקמן, החליטה בשלב הזה שלא להתיר את זהות פרסום שני הלוחמים.

  

אחד הנאשמים הגיע לבית הדין עם אביו, ואילו השני בלווית חברו. הם היו נבוכים, ונראה כי עמידתם על דוכן הנאשמים הקשתה עליהם מאוד. האב אמר שהתחושה שלו קשה מאוד: "אלו חיילים קרביים שהיו בסיטואציה מאוד קשה, ולמרות זאת פעלו באופן מוסרי ביותר, במצב שבו האויב השתמש באוכלוסיה אזרחית.

הם עשו את המקסימום, לא פגעו באיש, ואני חושב שהמערכת הצבאית ניפחה את המצב הזה מעבר לכל פרופורציה".

 

עו"ד כץ אמר בתום הדיון כי לכל היותר, ניתן לומר שהיה באירוע טעות בשיקול דעת, ובכוונתו לפנות לפרקליטות הצבאית כדי לבטל את כתב האישום. "חקירות צריכות להיות באירועים בהם היה רשע או זדון, אבל כאן איש לא נפגע, איש לא נשרט, החיילים עמדו ליד הילד ויכלו אף הם להיפגע. המערכת מיהרה להאשים אותם, עבדה תחת לחץ, ואני מתכוון להציג את החורים בחומר הראיות במהלך המשפט".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שני הנאשמים, היום בבית המשפט
צילום: רועי עידן
חייל בבית פלסטיני בעזה, ינואר 2009
באדיבות דובר צה"ל
עו"ד כץ. לכל היותר טעות בשיקול דעת
צילום: רועי עידן
מומלצים