נתניהו לאמריקנים: זקוק לאישור השרים
שעות לפני המראתו של רה"מ חזרה מוושינגטון, ישבו על המדוכה צוותים משני הצדדים וניסו לנסח נייר התחייבות ישראלי. נתניהו לפני ההמראה: מנסים למצוא את שביל הזהב, חלה התקדמות. "וושינגטון פוסט": אובמה מתייחס לנתניהו כמו לדיקטטור
ניסיון בזמן פציעות להציל את פסגת נתניהו-אובמה מכישלון מוחלט: רגע לפני שראש הממשלה המריא לישראל, צוותי עבודה אמריקנים וישראלים התכנסו הלילה (יום ה') במשך שעות במאמץ להיחלץ מהמשבר בעקבות מפגש אובמה-נתניהו, ולהגיע להבנות על צעדים בוני אמון מצד ישראל שייאפשרו להתניע את שיחות הקרבה בין ישראל לפלסטינים.
נתניהו חושש מפני הסכמה מרחיקת לכת, שעלולה לסבך אותו עם שותפיו מימין, ולכן מתכוון להביא את כל ההבנות לאישור השביעייה או הקבינט. למשבר בוושינגטון הצטרפה אמש דרישה אמריקנית להבהרות בעקבות אישור הבנייה בשייח ג'ראח, שנחשף ב-ynet.
יועצי נתניהו ניסו לגבש נייר התחייבות ישראלי שיוגש לנשיא האמריקני, אך נראה כי הנייר הזה רחוק מהישג יד. נתניהו התנגד להודעה משותפת לסיכום השיחות בנוסח שהממשל האמריקני מעוניין, והעדיף שההסכמות יובאו לאישור פורום של שרים בכירים.
לפני שהמריא חזרה לישראל, אמר נתניהו לעיתונאים בוושינגטון כי ישראל מנסה למצוא "את שביל הזהב בין המדיניות המסורתית שלנו - של כל ממשלות ישראל - והרצון שלנו גם למצוא דרך לחדש את תהליך השלום. אני חושב שהיום היה יום שהתקדמנו".
בשעות שנותרו עד להמראת מטוס ראש הממשלה מנמל אנדרוז ב-6 בבוקר (שעון ישראל), ישבו על המדוכה שישה בכירים בקומה העשירית של מלון מייפלאור וניסו לכתוב סיכום לפגישת אובמה-נתניהו. בצוות האמריקני היו השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל, בכיר המועצה לבטחון לאומי, דניס רוס, ומנהל דסק המזרח התיכון בבית הלבן, דן שפירו, ובצוות הישראלי שליח ראש הממשלה לשיחות יצחק מולכו, היועץ המדיני רון דרמר ושגריר ישראל בארה"ב מייקל אורן.
מהלך נקמני? ראש הממשלה בצאתו מהבית הלבן (צילום: AFP)
הבית הלבן ביקש לקבל עמדות ישראליות ברורות בנושא שמירת הקפאת הבנייה בהתנחלויות, הבנייה במזרח ירושלים, הדיון בסוגיות הליבה במהלך המשא ומתן העקיף, קביעת לוח זמנים לשיחות ישירות, הבטחת שמירת הדיאלוג מול הפלסטינים גם במצבי משבר עתידיים, ועוד. הנייר אמור היה להכיל נקודות התחייבות ישראליות. ראש הממשלה נתניהו היה מוכן להפגין התחייבות לצעדים בוני אמון.
"אובמה מתייחס לנתניהו כמו לדיקטטור"
שר הביטחון, אהוד ברק, שצורף ברגע האחרון לפמליית ראש הממשלה לוושינגטון, זוכה לאמון הן מצד אנשי הממשל האמריקני, והן מצד נתניהו, וניסה לגשר. הוא שוחח עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, עם היועץ לביטחון לאומי, ג'ים ג'ונס, עם השליח ג'ורג' מיטשל, ועם היועץ הבכיר דניס רוס.
במשלחת הישראלית לוושינגטון הגדירו את הפגישה הקשה בין נתניהו לנשיא אובמה כ"שיחה טובה", אבל גורם בכיר בפמליה אמר בכנות: "המצב מול ארה"ב אינו פשוט. יש מחלוקות לא קלות - אנו מקווים שנוכל למצוא נוסחה לגשר עליהן".
לא הכל מרוצים בוושינגטון מהקו שמוביל אובמה. סגן עורך עמודי המאמרים ב"וושינגטון פוסט", ג'קסון דיל, מאשים את הנשיא בכך ש"הוסיף רעל ליחסי ארה"ב-ישראל שנמצאים גם כך בנקודת השפל הגדולה ביותר מזה שני עשורים".
דיל כתב כי סירוב אובמה לאפשר צילום של המפגש שלו עם נתניהו ולאפשר מתן הצהרות של שני האישים - דומים "ליחס שניתן לדיקטטור מהעולם השלישי, שזקוקים לו מסיבות אסטרטגיות אבל נזהרים לא להתקרב אליו יותר מדי. זהו דבר ששאר העולם ירשום לעצמו במהירות. כמו הפלסטינים, גם ממשלות אירופה לא יוכלו להיות יותר ידידותיות לישראל מאשר ארה"ב".
לדברי דיל, לא בטוח שבריטניה היתה מסלקת דיפלומט בכיר בשגרירות ישראל - אלמלא הקרע בין אובמה ונתניהו. לדבריו, אובמה לוחץ על נתניהו בזמן הלא נכון ובנושא הלא נכון - במקום לשמור את הלחץ האמריקני למו"מ הסופי על נושאי הליבה. "מהלכיו של אובמה נראים אידיאולוגיים ונקמניים", כתב.
Read this article in English