שתף קטע נבחר

מחאה ביבנה: המפעל נמכר - המשכורת ירדה

ב-2007 נמכר מפעל פלסטו-שק שבאזור התעשייה ביבנה ומאז, טוענים העובדים, השכר הוקפא, הפנסיה נפגעה ואיכות העבודה התדרדרה. מזה שבוע שעובדי המפעל שובתים ואוהל מחאה הוקם מחוץ לשעריו. "התחושה שלנו היא שמי שבאמת אכפת לו מהמפעל זה לנו ולא להנהלה", אמרו העובדים ל-ynet

הנוסעים על הכביש הראשי של אזור התעשייה ביבנה רואים בצד הדרך אוהל גדול על המדשאה שליד מפעל הפלסטיק פלסטו-שק. באוהל יושבים 24 שעות ביממה עובדים ממורמרים של המפעל והוא מקבל עולים לרגל מכל רחבי העיר. רק מבקר אחד לא נענה להזמנה ולא פקד את האוהל: בעל המפעל גבריאל נגר.

 

עובדי מפעל הפלסטיק משביתים אותו מזה כשבוע במחאה על כך שלטענתם ההנהלה מרעה את תנאיהם ואף פוגעת בתפוקתו של המפעל. למעשה, המפעל פועל במתכונת חלקית מכיוון שההנהלה החליפה את השובתים בעובדים זרים ממפעלים אחרים של קבוצת קרגל.

 

מייסד המפעל, מוטי הרשקו, מכר אותו ב-2007 לקבוצת קרגל של נגר ומאז, טוענים העובדים, התדרדרו התנאים ויחסי העבודה לשפל המדרגה. המפעל פועל שבעה ימים בשבוע, 24 שעות ביממה, והעובדים מאיישים אותו במשמרות של 12 שעות. בעבר עבד כל פועל שבעה ימים בשבוע וכיום, לטענת העובדים, קוצצו המשמרות לחמש בשבוע.

 

בחלק מהמקרים, טוענים העובדים, הם נמצאים בעבודה בימי שישי ושבת ואינם עובדים באמצע השבוע. בנוסף, קוצצו הטבות שונות, כך ששכרם הכולל ירד בממוצע בכ-30%.

 

"המשכורת שלי ירדה מסביבות 8000 שקל לאזור 5000 שקל בחודש", מספר לואיס סלזר, פועל ייצור וחבר בוועד העובדים, "זאת, למרות שאני גם עכשיו נעלם מהבית ועובד בסופי שבוע. כואב הלב לא לראות את המשפחה שלך בסופ"ש, ובסוף החודש לבוא עם משכורת כזאת. חוץ מהשכר, הם פגעו לנו גם בהפרשות לפנסיה וכיום הם מפרישים רק על שמונה שעות של משמרת ומלינים את ההפרשה לארבע השעות הנותרות. שלא לדבר על כך שכבר שנתיים וחצי לא העלו את השכר לאף אחד. הבן אדם שיושב כאן לידי, רומן אלדרוב, למשל, עובד כאן כבר שמונה שנים בשביל 23 שקלים לשעה. אפילו שי לחג לא נתנו לנו".

 

בנוסף לפגיעה בתנאים, טוען סלזר, פוגעת ההנהלה החדשה גם בעבודה עצמה. לטענתו: "הם החליפו את צוות המנהלים הנפלא שהיה כאן בעבר בחבורה של צעירים לא מקצועיים שלא יודעים מהחיים שלהם ולכן הם כל הזמן עצבניים והאווירה היא בלתי נסבלת. אני לא מבין את הבעלים: האם הוא רוצה להשקיע במפעל לטווח הארוך או למכור אותו ולברוח? יש שמועות שהוא מתכנן למכור. בכל מקרה, הוא לא סופר אותנו: כבר שבוע שאנחנו יושבים פה והוא טרח אפילו לבוא פעם אחת. זאת למרות שהוא יודע שאנחנו אנשים לא אלימים שלא עושים בלאגן ואפילו, תראה, איך המאהל כאן מסודר".

 

יו"ר הוועד, דני בלגויביץ', הוסיף: "אנחנו דורשים להחזיר את השכר למצב שהיה לפני חילופי הבעלות ולגבש תכנית להעלאת שכר בעתיד. אנחנו דורשים גם לבנות תכנית עבודה מסודרת כדי שהמפעל הזה יוכל לשרוד בתחרות מול העולם. התחושה שלנו היא שמי שבאמת אכפת לו מהמפעל זה לנו ולא להנהלה".

 

בלגויביץ' טוען כי הוועד פנה ליחידת עוז והתלונן על העסקת העובדים הזרים שלטענתו מותר להם בשדרות ואסור להם לעבוד ביבנה, אך לא קיבל תשובה. לדבר בלגויביץ', יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, פנה לנשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, וביקש ממנו להתערב. "אני מקווה שהם ידברו ביניהם יותר טוב מההידברות שלנו עם ההנהלה ושנבלה את חג הפסח בבית ולא כאן באוהל".

 

מנהל המפעל, מיכאל שוורץ, סירב להגיב לטענות העובדים ומסר בתגובה: "איננו מנהלים משא ומתן עם העובדים מעל דפי העיתונות". יו"ר ההסתדרות עופר עיני מסר בתגובה כי הוא מאשר את טענות העובדים וכי הוא עשה כל שביכולתו על מנת להגיע להידברות עם בעל המפעל ולמנוע את השביתה אך לא מצא מענה לפנייתו ולכן, לצערו, הוא תומך בשביתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוהל מחאה ביבנה
צילום: תני גולדשטיין
רומן אלדורוב: 8 שנים ב-23 שקל לשעה
צילום: תני גולדשטיין
דני בלגויביץ: לנו אכפת, להנהלה לא
צילום: תני גולדשטיין
מומלצים