עולים לרגל: אל ירושלים של 66 לספירה
לפני כ-2,000 שנה היו עולים המוני יהודים לבית המקדש בירושלים כדי לחגוג את הפסח. בימינו אפשר להגיע לבירה כדי לראות את דגם העיר המפוארת שהיתה אז
אם גלגל"צ הייתה קיימת לפני כ-2,000 שנה, ודאי היו בימים ההם בזמן הזה דיווחים שוטפים על פקקים בדרך לירושלים. פסח הוא אחד משלושת הרגלים, ורבים היו עולים לרגל אל בית המקדש, כפי שציוותה התורה. כיום ניתן לקיים את המצווה בצורה קצת אחרת: דגם של ירושלים בשיא תפארתה שוכן לו במתחם היכל הספר שבמוזיאון ישראל - וניתן להגיע ולהתרשם ממנו בימי חג.
מתחם היכל הספר שבמוזיאון ישראל בירושלים מכיל את המגילות הגנוזות המפורסמות, וגם את דגם העיר מימי בית שני. הדגם נבנה כבר בשנים 1962-1966, ביוזמתו של מקים מלון הולילנד, הנס קרוך, לזכרו של בנו - יעקב. השחזור נעשה אז על-ידי פרופ' מיכאל אבי יונה, שהתבסס על המקורות בכתבי יוסף בן-מתתיהו, המשנה והתלמוד – המקורות העיקריים על ירושלים מאותה תקופה. בשנים ההם, טרום מלחמת ששת הימים, לא ניתן היה לחפור במזרח העיר שהייתה תחת שלטון ירדני לצורך מידע ארכיאולוגי.
העברת הדגם בשלמותו ממלון הולילנד שבשכונת בית וגן והצבתו מחדש הסייחמה בשנת 2006. הדגם הועבר לאחר שפורק ל-1,000 חלקים בעזרת מכשוּר משוכלל ומסורים זעירים המתאימים לאבנים הקטנות מהם בנוי הדגם, ממש כמו במשחק הלגו.
הדגם משתרע על פני 1,000 מטר מרובע ומשחזר בקנה מידה של 1:50 את מראה העיר ירושלים בשנת 66 לספירה, אז הגיעה העיר לשיא גודלה והתפתחותה, והשתרעה על שטח של כ-1,800 דונם. באותה שנה פרץ המרד הגדול ברומאים, שבסיומו חרבו המקדש והעיר, בט' באב 70 לספירה.
מדרום ניתן להבחין באזור עיר דוד שהוקף חומות ובארמונותיה של הלני המלכה שהתגיירה בשלהי תקופת הבית השני. קצת
מעל אלו הם הכותל הדרומי ושערי חולדה. ממערב, שלושת המגדלים שבנה הורדוס - היפיקוס, פצאל ומרים שאת שרידיהם ניתן לראות במוזיאון מגדל דוד שבשער יפו. כמובן שניתן להבחין גם בהר הבית ובליבו בית המקדש.
אם שאלתם את עצמכם אי-פעם מדוע ומאין הגיע הביטוי "לעלות לרגל", כאן המקום לראות ולהבין שגם בתקופת המקדש השני (וגם בראשון) הכניסה אל הר הבית נעשתה מדרום – מאזור הכותל הדרומי ועיר דוד הנמוכים מהר הבית. ניתן גם להבחין במדרגות, שכונו "המעלות" על-ידי חכמינו, שעליהן ישבו וקבעו את עיבור השנה, תחילת החגים ואף הדליקו את הלפידים שהועברו דרך הר הזיתים לקהילות יהודיות בכל העולם הישן.
- עוד תמונות וסיפורים על ירושלים ניתן לקרוא באתר של עמוס פרידלין ורון פלד – Jerusalem photos