גייטס: הקיפאון המדיני משפיע על הביטחון שלנו
מהלכי ישראל פוגעים במאמצים להשגת שלום עם הפלסטינים, אך שר ההגנה האמריקני מזהיר כי הקיפאון משחק לידי מדינות אויב, וגם ביטחון האמריקנים נפגע. ומי לא כועס על ישראל? אזרחי ארה"ב. כמעט 40 אחוז מהם מחשיבים אותה בת ברית
בעוד הדיווחים על "פאניקה" בצד הישראלי בצל המשבר מתרבים, נראה שלא רק הנשיא אובמה ומזכירת המדינה קלינטון שותפים ללחץ על ישראל: שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, אמר היום (ה') כי חוסר ההתקדמות בתהליך השלום במזרח התיכון, "משפיע על האינטרסים האמריקניים הקשורים לביטחון לאומי באזור".
דבריו של גייטס נאמרו בתשובה לשאלה על דבריו של מפקד הפיקוד המרכזי בצבא ארצות הברית מהשבוע שעבר. גנרל דיוויד פטריוס, שאחראי על הכוחות
האמריקניים בעיראק ואפגניסטן, אמר בדיון בקונגרס כי הוא מודאג שחוסר התקדמות במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, מגביר את ההשפעה האיראנית על מדינות ערביות, שהן כיום ידידות של ארה"ב.
גייטס הסביר כי החשש הוא שגורמים עוינים ינצלו את המצב לטובתם. "היעדר התקדמות לקראת הסכם שלום זה בהחלט נושא שמנוצל על ידי אויבינו באזור, והוא מקור לאתגרים מדיניים", הוא אמר. "האם יש לזה השפעה ישירה? אני לא בטוח בזה. אבל אין ספק שהיעדר שלום במזרח התיכון משפיע על האיטרסים הביטחוניים הלאומים של ארה"ב".
גייטס, יחד עם מפקד הכוחות המשולבים, אדמירל מייק מאלן, הדגיש כי המתיחות המדינית לא משפיעה על היחסים החשובים בין צה"ל לצבא ארה"ב. מאלן סיפר כי שוחח עם הרמטכ"ל גבי אשכנזי פעמיים בשבוע האחרון וכי "היחסים בין הצבאות שלנו ממשיכים להיות חזקים בצורה יוצאת מהכלל". גייטס הסכים איתו, והוסיף כי יחסי הצבאות "חזקים כמו שתמיד היו, אך לא מדובר בהתפתחות חדשה".
מי שעדיין לא זועמים, הם אזרחי ארה"ב. למרות המשבר החמור ביחסים וההתבטאויות החריפות של הנשיא אובמה ובכירי הממשל, מסקר
שערכה רשת CNN עולה כי בקרב העם האמריקני ישראל עדיין נחשבת לידידה חשובה. הסקר, שנערך לקראת בואו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לוושינגטון, הראה כי רוב האמריקנים רואים בישראל בת-ברית ומדינה ידידה של ארה"ב.
41 אחוז מהנשאלים ענו כי הם מחשיבים את ישראל כמדינה ידידותית, אך לא בת-ברית. 39 אחוז אפיינו את ישראל כבת-ברית, ורק 12 אחוז אמרו כי הם רואים את ישראל כמדינה לא ידידותית לארה"ב. חמישה אחוזים מהנשאלים תיארו את ישראל כמדינת אויב.
Read this article in English