שתף קטע נבחר

פרויקט חגיגי: יציאת מצרים בגירסת הטוויטר

בשבוע שלפני החג הוצאנו מההגדה את פרעה, משה, אהרן ודמויות נוספות - פתחנו להן חשבונות טוויטר, ונתנו להן לספר על יציאת מצרים ב-140 תווים ועד שיגיע זמן קריאת שמע של שחרית. פרויקט מיוחד של ערוץ המחשבים

על פי המסורת, בכל דור ודור חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים. מעבר לכרפס, למצות, למרק עם הקניידעלך ולחיפוש אחרי האפיקומן - מיועד ליל הסדר שנערוך הערב לספר את סיפור יציאתם של בני ישראל ממצרים - מעבדות לחרות.

 

יש כאלה שקוראים את כל ההגדה, ויש משפחות שמחפפות וקוראות בדילוגים. אנחנו החלטנו לכבוד החג להפוך ליועצי מדיה חברתית לרגע, ולנסות ולספר את סיפור יציאת מצרים באמצעות טוויטר, שירות הזעיר בלוגים שכבש את העולם. כל דמות בסיפור יציאת מצרים מנסה בתורה, ב-140 תווים, להעביר פיסה מאחד האירועים המכוננים בחיי העם היהודי.
 

צייץ את עמי!

אז מה זה בעצם הגדה בטוויטר? למי שלא מכיר, טוויטר הוא שירות שמאפשר לפרסם הודעות קצרות (עד 140 תווים), לעקוב אחרי חברים שמפרסמים הודעות, להגיב להם ולקיים דיונים ושיחות קצרות במרחב האינטרנט הפתוח. השירות משמש אנשים החל מפרסום הגיגים אישיים, מחשבות, רגשות, עדכוני חדשות, ואף משמש גופים רשמיים, מסחריים וידוענים להיות בקשר ישיר עם הקהל שלהם.

 

בהשראת פרויקט דומה שנעשה לסרט "שכחו אותי בבית", פתחנו חשבונות טוויטר עבור הדמויות הבולטות מסיפור יציאת מצרים - אלוהי ישראלמשה רבנו, אהרן, פרעה, בני ישראל, העם המצרי, מכת הערוב, דרדסבא ועוד. כן, אנחנו יודעים שדרדסבא לא היה במקור באגדה.

 

כל אחת מהדמויות אומרת, או "מצייצת" את תפקידה בהגדה - ב-140 תווים או פחות. 

 


 

ולא רק זאת, כראוי לטוויטר - הדמויות מגיבות אחת לשניה - אהרן לפעמים חוזר על דבריו של משה, אחיו כבד הלשון, ואילו אתרים כמו יוטיוב היו קיימים בימים ההם - סביר להניח שהסרטים שם היו משמשים אותות ומופתים.

 

הסיפור שלנו מתחיל בהתקלות משה בסנה הבוער, ומסתיים ב – זהירות ספוילר! – קריעת ים סוף ותחילת המסע במדבר. תוכלו לעקוב אחרי כל הסיפור כאן (מהסוף להתחלה), להגיע גם לכל אחת מהדמויות ולהגיב להן. אם תרצו לקרוא את הסיפור מההתחלה לסוף הורידו את התסריט שכתבנו במיוחד לכבוד

המאורע.

 

אם תיכנסו לרשימה של "יציאת מצרים" המרכזת את כל הפרויקט - תוכלו לקרוא את כל סיפור ההגדה. הוא מופיע מהסוף להתחלה מכיוון שטוויטר, עובד ב"זמן אמת" - האירוע הכי עדכני מופיע ראשון. אפשר לגלול למטה, וללחוץ על More בשביל להגיע לראשית הסיפור.
 

לא רק אצלנו: פסח באינטרנט

גם ברחבי העולם מצויין חג הפסח בכלים טכנולוגיים וברשתות חברתיות. קבוצה אחת עשתה אף היא גירסת טוויטר להגדה, באנגלית - תחת הכותרת "לחיות מחדש את יציאת מצרים - ציוץ אחרי ציוץ". הקבוצה אף הקימה קבוצה בפייסבוק, בה מופיעים ציוציה, ביחד עם קישורים בנושא ההגדה של פסח.

 

בפייסבוק הופץ לאחרונה גם משחק ליל הסדר, בו תצטרכו למצוא את האפיקומן בתוככי ארוחת החג.


אתרים רבים מאפשרים לכם להוריד ולהדפיס עותק של ההגדה המלאה, או גרסאות שונות שלה - כמו אתר "נס ציון", אשר מציע להורדה חופשית הגדה מבוארת אשר מסבירה את מהות כל מצוות והלכי ליל הסדר בשפה פשוטה, קלילה וזורמת - וכתובה בצורה כלל ישראלית, ואינה מיועדת דווקא למגזר זה או אחר בחברה הישראלית.

 

בשנה שעברה צוייץ בטוויטר ליל הסדר במלואו על ידי הרבנית לורה באום. ארגונים יהודיים בעולם מציעים לאלו שאין להם סדר להתארח בו, מכל סיבה שהיא, להצטרף אל סדר מקוון. כמו לדוגמה, ארגון our jewish community אשר מציע באתרו סדר אינטרנטי שכזה, בהנחיית רבניו.


הרשתות החברתיות מאפשרות לאנשים להתחבר סביב העולם בקלות ובנוחות, בין השאר - כדי שלא להיות לבד בליל הסדר, חג משפחתי ומקרב.

 

אתם מוזמנים לבדוק את ציוצי הטוויטר וסיפורי חבריכם שלאחר הסדר, ולהשוות חוויות והרפתקאות, שהרי סדר פסח עשוי להיות לעתים אתגר של ממש. ייתכן שבטוויטר יופיע אפילו תיעוד של ליל סדר ססגוני ומשעשע שכזה, בדומה לסיפור ההגדה שכתבנו אנו. 

חג כשר ושמח לכל בית ישראל!

 

סיוע בהכנת הכתבה: אילנה ברודו, ניב ליליאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרעה
איור: ניצן סדן
משה - שלח את עמי!
איור: ניצן סדן
בני ישראל
איור: ניצן סדן
אהרן
איור: ניצן סדן
מומלצים