שתף קטע נבחר

יש עתיד: ראיתי ילדים מנקים חוף

עמותת "ידידים" - סטודנטים מתנדבים למען נוער - בשיתוף ותמיכה של "הקרן לידידות", יצאו לפני פסח למבצע ניקיון בחופים. אבל לא רק ניקיון היה שם - גם את מצוות "והגדת לבנך" מילאו. "אם אני לא אאסוף את זה, עוד 500 שנה זה יישאר כאן", אמר אחד הילדים, כשהוא מרים בקבוק לשקית המיחזור

06:54, מוקדם מדי בבוקר. רכבת מרכז, תל אביב

היום הראשון של חופשת הפסח הסטודנטיאלית שלי, ועוד בשנה האחרונה של התואר, נפתח מוקדם מדי. אבל המטרה ראויה וגם הרצון טוב. אני פוגש את צוות מחוז דרום של עמותת "ידידים" בתל אביב, בדרך ליום ניקוי חופים ארצי - מאשקלון ועד חיפה.

 

10 סטודנטים מתנדבי העמותה השכימו, חלקם אפילו ב-4 בבוקר בבאר שבע (עיר ללא חוף, זוכרים), כדי לדאוג שלמאות הילדים והחונכים מקבוצות "הקרן לידידות" יהיו כריכים, מים ושקיות אשפה. בעוד כמה שעות הם יפשטו על החופים; עושה רושם שיהיה מזג אוויר נעים.  

 

08:30, ברכב של הרכז על כביש החוף לכיוון צפון

בחמ"ל המתנייע של נתי קאשי, מנהל מחוז דרום ומרכז בעמותת "ידידים", הטלפונים לא מפסיקים לצלצל. ברגע שמתנתקת שיחה, אחרת נכנסת או יוצאת. נתי ורינת מועלם, מנהלת תוכנית סיירת בעמותה, רוצים לוודא שהכול מתקתק לפי התוכנית, ממש כמו במבצע צבאי. השעה עדיין מוקדמת אבל מבחינת רינת כבר אמצע היום. הסוללה של הטלפון הנייד שלה עוד רגע שובקת חיים.


מנקים ביחד (צילומים: בן קלמר)

 

"אני רוצה להיות רגועה", אומרת רינת לרכזת שעולה עם החניכים שלה לאוטובוס. "שמנו לך חולצה, כובע ודף טלפונים, אתה מנקה בעתלית", היא אומרת לרכז אחר. "אני שומעת שפגשת את הקבוצה, על הכיפאק", רינת בודקת עם אחד הנהגים. "פגשתם את אורי? יופי. אתם עושים עכשיו סדנה של שעה וחצי ואחרי זה תתחילו ללכת צפונה". עוד קבוצה מתחילה בפעילות.

 

"היום הזה, מה שהוא דרש ממני", אומרת לי רינת בדקה אחת של מנוחה בין הטלפונים. "עד שלא יסתיים בשתיים אני לא ארגע".

  

10:30, חיפה, חוף דדו דרום

במבט ראשון עושה רושם שאין בעיה בחוף, אבל זה רק בגלל שנכנסו לחוף המוכרז. כמה מטרים דרומה, אחרי השלט שמכריז ש"מהנקודה הזו אין מצילים" - גם נגמר הניקיון. אפשר לדעת שמי שהיה פה, אהב מאוד במבה ושתיה קלה, רצוי מוגזת.

 

אני פוגש את הילה מיקנעם, היא רכזת בארגון ויש לה קבוצה של כ-20 ילדים בגילאי 6-7 וחונכים סטודנטים. הילה בעצמה סטודנטית באוניברסיטת חיפה (שנה ב' בעבודה סוציאלית). בתחילת החודש היא עברה יחד עם שאר הרכזים הכשרה בשדות ים אצל חברת "אקו-אושן" לקראת היום הזה. הם שמעו הרצאות על שמירת הטבע והסביבה, החיים בחוף והים.

 

"הייתה היערכות מאוד טובה. הכנו פעילות מלאה ליום הזה שהיא מעבר לניקיון של החופים. אנחנו רוצים לחשוף אותם לנושא איכות הסביבה". הילה החליטה לעשות זאת בצורה תרבותית-ספרותית. "אני הבאתי סיפור על הילד הירוק והמשפחה הירוקה, ונתתי לילדים להמשיך את הסיפור כך שכל אחד יפעיל את הדמיון שלו הלאה. סיפרתי להם על המשפחה ועל איך שהם ממחזרים, וכל ילד לקח את זה למקום שלו: היו נסיכות, היו חברים ירוקים, היו כל מיני דמויות; היה מעניין".


"החניכים מאוד התפלאו שאין פה פחים". ילדי קבוצת הקרן לידידות

 

בשיחה קצרה עם הילדים מיוקנעם למדנו שעבור רבים מהם זוהי הפעם הראשונה בחוף הים. ביציאה מהחניה רינת כבר בטלפון, מתכננת עוד יום לקבוצה בים. הצלחה מבחינתה תהיא שהילדים לא ישארו אדישים לבקבוקים זרוקים על החוף. "ילדים ברגע שמחברים אותם לדברים - כל שינוי שהופך אותו למודע יותר - אז אפשר להמשיך הלאה. זה עניין של חינוך, הטמעה והרגלים".

  

12:30, געש, חוף השרון

אני יורד מהמצוק של חוף השרון שמתחת לקיבוץ געש - חלק משמורת הטבע. בסוף הדרך מקבלת את פני ערמה מכובדת של שקיות אשפה. מתברר שהן נאספו אתמול על ידי קבוצת סטודנטים מטעם הארגון שכבר פשטה על החוף. חבל שזה לא עזר כי התברר שהחוף שוב מלוכלך.

 

"היה מאוד מטונף. החניכים מאוד התפלאו שאין פה פחים. האמת, זה מפליא..", אומרת לבנת, סטודנטית, מנחת סיירת ירושלים. "מצאנו הרבה פקקים, בקבוקים, כל מיני חטיפים שאנשים השאירו, צלחות חד פעמיות. עכשיו כשהם אספו את הלכלוך הזה הם פתאום ראו בקבוקים ואמרו: אם אני לא אאסוף את זה, עוד 500 שנה זה יישאר כאן. זה היה מאוד נחמד".

 

לבנת הגיעה עם הקבוצה שלה, תלמידי כיתות ה' עד ז' משכונת נווה יעקב בירושלים. את הפעילות שלהם הם התחילו כבר באוטובוס. "בדרך עשינו להם הרבה חידונים, שידעו לקראת מה הם באים. שאלנו על ארץ ישראל, על איכות הסביבה והם שיתפו פעולה. למדו כל מיני מושגים לקראת ההגעה לחוף - מה זה מחזור למשל...".

 

16:00 בבית. זמן לסיכומים

ביום שלם של פעילות נאספו 182 שקיות זבל גדולות על ידי 673 חניכים. החניכים כבר בבית, ורינת בטח נרגעה. גם אני בבית בתל אביב, מקבל את הודעתו של הרב יחיאל אקשטיין, נשיא ומייסד "הקרן לידידות", שנשמע מרוצה גם הוא: "אנחנו גאים להיות שותפים עם עמותת 'ידידים' ולפעול עימם לחיזוק דור העתיד של מדינת ישראל. אנו מאחלים חג שמח לכל אזרחי ישראל, ומקווים שפעולה זו תאפשר לכולם ליהנות מסביבה נקייה בחג הקרוב".

 

והילדים - הם כנראה מודעים קצת יותר לנושא. אולי אפילו לא ישליכו יותר פסולת סתם אלא יחפשו פח או מכל לאיסוף בקבוקים. לדעתי הרווחנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנקים את החוף יחד
צילום: בן קלמר
נאספו עוד 181 שקיות כאלה
צילום: בן קלמר
מומלצים