שתף קטע נבחר

 

אפיקומן: ההפתעות הקטנות שבתוכנות המוכרות

הפתעות קטנות וחבויות עבור המשתמש אינן קונספט חדש. אלו הן "ביצי הפסחא" או האפיקומן המסתתר לו בתוכנות שכולנו רגילים להשתמש בהן

אנשי תוכנה הם בעלי חוש הומור מפותח ולעתים גם אגו לא קטן. עוד משחר ימי כתיבת התוכנה פיתחו המפתחים מנהג משעשע של החבאת הפתעות קטנות הקרואות "ביצי פסחא" (Easter eggs) בקוד שכתבו. חיפוש הפתעות אלו הפך לתחביב של ממש בקרב אנשי מחשבים וגיקים ונשמר עד היום.

 

לאחרונה, החלו מפתחי משחקים ואנשי שיווק מקוון, להשתמש בהפתעות חבויות אלו כאמצעי לקידום מוצרים שונים, החל ממשחק ההמשך ללהיט פורטל שזכה לרמזים חבויים במשחק המקורי וכלה בדיסק חדש של להקת פרל ג'אם.

 

על פי המסורת המקובלת, המפתחים אינם חושפים את ההפתעות החבויות ולכן לעתים עוברות שנים רבות עד שבדיחה פנימית מסוג זה מתגלה בתוכנה.

 

אצלנו קוראים לזה אפיקומן

המושג "ביצי פסחא" נובע ממנהג נוצרי בחג הפסחא, בו הילדים מקשטים וצובעים ביצים קשות (או עוטפים ביצי שוקולד) וההורים מחביאים אותן בדרך כלל בגינה או בגינות השכונה והילד שאוסף את הביצים הרבות מבין כל הילדים זוכה למתנה. מעין הכלאה של הביצה הקשה מצלחת סמלי הפסח לבין חיפוש האפיקומן הנהוג ביהדות בחג זה.

 

הסיבה לשם "ביצי פסחא" להפתעות אלו היא הצורך בחיפוש ההפתעה החבויה בקוד התוכנה, האתר או המשחק ולא מדובר בבדיחות שניתן לאתר בקלות.

 

מה קדם למה? הביצה או התוכנה?

רעיון הפרט החבוי או הבדיחה הפנימית אינו ייחודי לתחום המחשוב והתוכנה. עוד לפני מאות שנים נטו אומנים לשתול דיוקנות עצמיים בציורים שלהם, במאי קולנוע הופיעו בקטעים קצרים בסרטיהם ורצועות בונוס חבויות בתקליטורי מוזיקה היוו את אחד הניסיונות של התעשיה להילחם בפיראטיות מוזיקה בשנות ה-90 ואף כיום בתקליטורי DVD של סרטים וסדרות תמצאו סצינות חבויות ומיני הפתעות.

 

לא ברור לגמרי מה היתה ביצת הפסחא הדיגיטלית הראשונה ואיפה הוחבא האפיקומן הווירטואלי הראשון, אבל על פי חלק מהמקורות מדובר דווקא במשחק מחשב משנת 1979 בשם "הרפתקאה" (Adventure) שפותח עבור מחשבי אטארי 2600. בתקופה זו שמות המפתחים לא הובלטו בתוכנות ומשחקים, בין היתר כי חברות התוכנה לא רצו שאלו יהפכו לידוענים.

 

מפתח אחד באטארי בשם וורן רובינט לא אהב את העובדה ששמו לא הוזכר בחוברת ההוראות שנלוותה למשחק, והחליט להחביא במשחק את שמו באותיות מהבהבות כבדיחה פנימית שקשה מאוד למצוא אם לא יודעים איפה לחפש. זמן-מה לאחר יציאת המשחק, קיבלה חברת אטארי מכתב מצעיר בסולט-לייק סיטי שמצא את "ביצת הפסחא" שהוחבאה במשחק.

 

מצאנו לכם אפיקומן

כדי לחסוך לכם את חיפוש האפיקומן שבמחשב, בחרנו עבורכם את הבדיחות הפנימיות הטובות של התוכנות המוכרות כמעט לכל משתמש.

 

משחקים במשרד של מיקרוסופט

מפתחי חבילת היישומים המשרדית של מיקרוסופט כנראה מבינים לליבם של עובדי משרדים רבים שאינם יכולים להתקין משחקים על מחשביהם או לשחק במשחקים מקוונים, ומחביאים כמעט בכל תוכנה בחבילה אפיקומן משחקי במיוחד.

 

באקסל 2000 תוכלו לצאת למירוץ מכוניות אינסופי על ידי ביצוע הפעולות הבאות:

 

  1. יוצרים גיליון נתונים חדש באקסל
  2. שומרים אותו כעמוד Web
  3. לוחצים על "פרסם" ולוחצים על הכפתור הוסף אינטראקטיביות (add Interactivity) בחלון השמירה
  4. שומרים תחת כל שם שהוא ובכל תיקיה שתרצו
  5. הציגו את העמוד שהתקבל בדפדפן אקספלורר וגללו לשורה 2000 בגיליון
  6. סמנו את השורה כולה ולחצו על Tab כך שהטור הנבחר יהיה wc
  7. החזיקו את המקשים Ctrl + Atl + Shift ולחצו על סמל האקסל בחלון

 

הוראות המשחק: השתמשו בחצים לניווט, מקש O ליצור כתמי שמן, רווח לירי ו-H להדלקת אורות הרכב.

 

חשוב לציין כי על המחשב צריך להיות מותקן DirectX, וזה עובד אך ורק בגירסה המקורית. המשחק לא יעבוד אם התקנתם את חבילות העידכונים של מיקרוסופט עבור חבילת התוכנות אופיס.

 

גם גיסאות קודמות של מחולל גיליונות הנתונים של מיקרוסופט זכו למשחקונים דומים: אקסל 97 בסימולטור טיסה ואקסל 95 בגירסה של משחק דמוי Doom.

 

תוכנת Word האחרונה שזכתה למשחקון חבוי עם יציאת חבילת היישומים היתה של אופיס 97. Word 97 אפשר באמצעות מספר פעולות פשוטות גישה למשחקון פינבול.

 

באאוטלוק 2000 החביאו יוצרי התוכנה את שמות המפתחים בצורה מקורית: בתוך משחקון פשוט בו צריך לתפוס את השמות המרחפים.

 

מחפשים אפיקומן בגוגל

גם גוגל מחביאים לא מעט דברים מגניבים בתוכנות שלהם. לדוגמה, בגירסה 4.2 של תוכנת Google Earth תוכלו לקבל גישה למשחקון סימולטור טיסה על ידי לחיצה על הכפתורים Ctrl+Alt+A. גוגל קצת קילקלו לעצמם כשפירסמו את הוראות ההפעלה למשחקון.

 

בגירסאות מוקדמות של גוגל כרום, אם תנווטו לכתובת about:internets, תקבלו את שומר המסך המוכר של חלונות בצורת אינסוף צינורות. במידה ושומר מסך זה אינו קיים על המחשב, תקבלו את ההודעה: "The Tubes are Clogged!".

 

מדובר בבדיחה מוכרת המצטטת בעקיפין את הסנטור האמריקני טד סטיבנס בהתבטאות מביכה במיוחד בנוגע לניטרליות רשת.

 

בתוכנת Picasa בגירסתה השניה, אם תקישו Ctrl + Shift + Y , על המסך יופיע דובון חמוד. אם תמשיכו, המסך שלכם יתמלא בדובונים בגדלים שונים.

 

מכת הרובוטים

בדפדפן האינטרנט פיירפוקס מתחבאות ביצי פסחא שונות בגירסאות שונות, אך עמוד הרובוטים ללא ספק חושף את רמת הגיקיות האמיתית של מפתחי מוזילה.

 

אם תגלשו לכתובת about:robots תגיעו למסך בו תמצאו בין יתר ציטוטי מדע בדיוני גם את חוקי הרובוטיקה של אסימוב.

 

לחכות להורדות בכיף

בתוכנת הטורנטים uTorrent תוכלו לשחק בטטריס אם תיכנסו ל-Help -> About ותקישו T במקלדת. להזיז את הצורות אפשר עם החצים במקלדת.

 

גם במשחקי מחשב לא פעם מתחבאות הפתעות מעניינות, כמו דובונים וכרזות משעשעות ב-CoD: Modern Warfare 2, או הדמות של במבי ב-World of Warcraft שאם הורגים את אמה - תתקוף אתכם.

 

אפיקומן להמונים

קיימים לא מעט אתרים שמרכזים בהם את שלל המציאות בתוכנות, משחקים, אתרים ואף מוצרי חומרה. תמיד תוכלו לעיין ב-eEggs ולבדוק אם מישהו מצא אפיקומן במשחק אהוב או תוכנה מוכרת. לכו תדעו, אולי גם אתם תיתקלו באיזו הפתעה משעשעת שתוכלו לחלוק עם העולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביצי פסחא: האפיקומן של הנוצרים
צילום: index open
מומלצים