אבו מאזן בליגה הערבית: פגיעה בי-ם - הצתת אש
הנשיא הפלסטיני התרכז בנאומו בפסגת הליגה הערבית בירושלים והצהיר כי היא "היהלום שבכתר והמפתח לשלום". הוא אמר למנהיגי ערב כי "הצלתה של ירושלים מה'ייהוד' שלה היא חובה המוטלת על כל אחד ואחד מאיתנו"
מנהיגי ערב התכנסו לפסגה בלוב, עם המבט לירושלים: יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, גינה היום (שבת) את צעדיה החד צדדיים של ישראל בירושלים והזהיר כי היא עלולה לבעור, אם ישראל תמשיך לבנות בה.
"ירושלים היא היהלום שבכתר והמפתח לשלום. פגיעה בה פירושה הצתת אש", אמר אבו מאזן בפסגה. המנהיג הפלסטיני קרא לעמיתיו הערבים כי "הצלתה של ירושלים מה'ייהוד' שלה היא חובה המוטלת על כל אחד ואחד מאיתנו".
נאומו של הנשיא הפלסטיני התרכז בירושלים, כמו גם נאומו של המשקיף בפסגה - ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. האחרון אמר כי "לא ניתן לקבל את התקיפות של ישראל על ירושלים והמקומות הקדושים - באופן מוחלט".
"פגיעה בירושלים - הצתת אש". אבו מאזן בפסגה הערבית (צילום: רויטרס)
"אנו מדגישים כי ניאחז בכל גרגר אדמה וכל אבן בירושלים", אמר אבו מאזן והוסיף כי "לא יהיה שום הסכם שלא יערוב לסיום הכיבוש הישראלי על אדמתנו, ובראשה ירושלים הקדושה כבירת המדינה הפלסטינית".
"לפעול נגד ישראל בזירה הבינלאומית"
אבו מאזן ציין בנאומו מספר דרכי פעולה נגד ישראל בזירה הבינלאומית. "יש לקרוא לקהילה הבינלאומית ולמועצת הביטחון שלא להכיר בשום צעד חד-צדדי שתנקוט ישראל בירושלים, ולהטיל עליה את האחריות להפסיק את הצעדים הללו, במיוחד במסגד אל-אקצה, ירושלים, בית לחם, חברון ועוד. הדבר נכון במיוחד לגבי אונסק"ו, שלא יכיר ברשימת אתרי המורשת".
"שנית", המשיך יו"ר הרשות, "יש לפנות לעצרת הכללית של האו"ם לגנות את ישראל ולהכיר בה ככוח כובש בירושלים". לדבריו, "יש לגבש תמיכה ערבית ואיסלאמית כדי לפעול להפסיק את צעדיה של ישראל בירושלים ובמיוחד את מעשי התוקפנות על המקומות הקדושים בירושלים".
עוד דרש בדבריו "להגיש סיוע כלכלי נוסף על זה שהוחלט בפסגת ביירות 2002 עד לכדי 500 מיליון דולר לעם הפלסטיני בירושלים ולסייע לו להיאחז באדמתו". אבו מאזן הוסיף כי יש לקבוע תוכנית ערבית לפעולה בנושא ירושלים בדרג של שרים בליגה הערבית.
משקיפים בפסגה. ברלוסקוני, ארדואן ובאן (צילום: AP)
יו"ר הרשות הדגיש כי הפלסטינים מוכנים להמשיך בתהליך המדיני, אך לדבריו, "לא ניתן להמשיך במאמצים לשלום עם המשך הבנייה בהתנחלויות וקביעת עובדות בשטח מצד ישראל". הוא הוסיף כי "יש לאלץ את ממשלת ישראל להודיע על עמדה ברורה לגבי שתי מדינות בגבולות 67'. אני אומר פיתרון של שתי מדינות, כי ישראל עד כה לא מאמינה בכך ולא פועלת לטובת זאת". לדבריו, "יש לאלץ את ישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות בהתאם לתוכנית מפת הדרכים.
זהו המוצא הנחוץ כדי להחיות את התהליך המדיני. יש לפעול במהירות כדי ליצור מנגנונים שיחייבו את ישראל בכך".
בתוך כך, מקורות דיפלומטיים מערביים מסרו לעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון כי ישנו "שינוי חשוב" בעמדה האמריקנית כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני, וכי פיתרון הסכסוך הפך ל"אינטרס אסטרטגי" כדי לעמוד מול הבעיות האמריקניות באזור.
לדברי המקורות, ההנהגה הישראלית לא לקחה זאת עד כה בחשבון וראש הממשלה, בנימין נתניהו, ניסה "להרוויח זמן" עם אובמה, כפי שעשה עם קלינטון, עד שזה יגיע לשנת הכהונה האחרונה שלו. אולם, המשיכו המקורות, נתניהו מצא עצמו מול נשיא אמריקני שאינו מוכן לקבל את ההיגיון הזה, ושהחליט כי האינטרס האמריקני האסטרטגי הוא בהפעלת לחץ על ישראל כדי לפתור את הבעיה.
Read this article in English