שימוע: חברות הסלולר יחויבו לשתף אנטנות?
בשימוע שיחל בימים הקרובים, יבחן משרד התקשורת אפשרות לחייב את ספקיות הסלולר לאפשר למתחרות שימוש במתקנים ובאנטנות שלהן - החל משיתוף של המתקן בלבד, וכלה בנדידה פנים ארצית ושיתוף הרשת
רגע לפני שיוצא המכרז למפעיל סלולרי נוסף, שוקל משרד התקשורת לחייב את חברות הסלולר לאפשר גישה ושימוש באנטנות שלהן למפעיל החדש - וגם למתחרות.
הסיבה לשיתוף - מפעיל חדש
אין זה סוד שמשרד התקשורת מנסה בתקופה האחרונה לעורר את שוק הסלולר, שנחשב לאחד השווקים עם פחות תחרות בשוק. במגמה לעורר תחרות עוסק המשרד בשתי רפורמות שונות: האחת, הכנסת מפעילים וירטואליים (MVNO), ומצד שני הכנסת מפעיל סלולרי חדש לזירה.
בחינה של שיתוף אתרים מתקיימת בין היתר על רקע הצפי לפריסת רשת התקשורת החדשה, של הזוכה במכרז המשולב, העתיד להתפרסם בקרוב, ועל רקע הקשיים התכנוניים בשימור ופיתוח רשתות התקשורת הקיימות.
בהמשך להחלטה להגביר את התחרות בשוק הסלולר, ועדה מגבשת בימים אלה את תנאי המכרז אשר במסגרתו יוקצו לזוכה תדרים בתחום ה- 2.1 גה"צ.
במכרז יורשו להשתתף רק מפעיל חדש, וחברת מירס תקשורת בע"מ. המפעילות הסלולריות הגדולות יותר, לא יורשו להשתתף במכרז. במסגרת תנאי המכרז המתגבשים, הזוכה במכרז יידרש תוך פרק זמן קצוב לפרוס רשת תקשורת בפריסה כלל ארצית, הכוללת לא פחות מ-2,100 אתרי שידור.
המרוויחה הגדולה - מירס
כיון שפריסת רשת כזו תארך זמן ולא פעם נתקלת בקשיים בשל תכנון ערים ותוכניות מתאר, יאפשר משרד התקשורת לפרק זמן מוגבל ובנסיבות העניין, נדידה פנים ארצית. זאת, על מנת שהזוכה במכרז יוכל לספק ללקוחותיו שירות מלא כלל ארצי עוד במהלך התקופה הנדרשת להשלמת הפריסה.
פירושה של נדידה פנים ארצית הוא שיתוף מלא של אתרי השידור הקיימים אצל הרשתות האחרות. דרגות אחרות של שיתוף כוללות שיתוף מתקנים, אנטנות, מבנים ו/או ציוד נלווה.
הסיבה השניה היא ניסיון להקטין את מספר האנטנות והאתרים הקיים. לטענת משרד התקשורת, קיימים כיום חסמים רבים להמשך פיתוח הרשתות הסלולריות, במיוחד באזורים עירוניים. שיתוף אתרים, לטענת המשרד, ימנע פגיעה נוספת בנוף ויפחית את החשיפה לקרינה בלתי מייננת.
אם תתקבל החלטה לשיתוף אתרים, המרוויחה הגדולה מהמהלך תהיה חברת מירס. שרוצה זה תקופה לעבור לרשת ה-HSPA החדישה (דור 3.5) אך בניית אתרי שידור חדשים והצבת אנטנות הוא דבר יקר עבורה, ועשוי לארוך מספר שנים.