ניסוי האנתרקס: חיילים משוחררים תבעו מיליונים
64 חיילים שהשתתפו בניסוי שבמסגרתו נבדקה יעילותו של חיסון נגד אנתרקס דורשים פיצוי בסך 300 אלף שקלים לכל אחד, את חשיפת מרכיבי הנסיוב והתחייבות להפסקת הניסויים בחיילים. אחת התובעות: "הנזק הבריאותי עובר גם לילדינו"
18 מיליון שקלים - זה הסכום שתובעים ממשרד הביטחון 64 חיילים, שלטענתם נמנים על 600 שנפגעו מ"ניסוי האנתרקס" שנערך בצה"ל. מדובר בניסוי בהשתתפות חיילים שנועד לקבוע את יעילותו של החיסון, פרי פיתוח ישראלי, לחיידק האנתרקס. בצבא כינו את הפרוייקט "עומר 2". טרם הוגש כתב הגנה מטעם המדינה.
התביעה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה על-ידי עורכי הדין בועז בן צור ומשה מזור, נשענת על עיקרון ה"הסכמה מדעת" - עיקרון יסוד עליו
מושתתים ניסויים רפואיים בבני אדם, אשר קובע כי על המשתתף בניסוי לקבל החלטה מושכלת וחופשית אם להשתתף בו לאחר ששקל את הסיכונים הכרוכים בכך.
במסגרת התביעה דורשים החיילים לחשוף בפניהם את מרכיבי הנסיוב שניתן להם ופיצוי מקסימלי לכל אחד מהם בסכום של 300 אלף שקלים, בגין עוגמת הנפש, הנזק הנפשי והשימוש הלא חופשי בגוף בגין הרשלנות הרפואית. כמו כן, הם דורשים לעצור באופן מוחלט ניסויים בחיילים.
העובדה שישראל ניסתה את חיסון האנתרקס על חיילים הותרה לפרסום רק לפני שנה על-ידי שופטי בג"ץ, בעקבות דו"ח חריף של ההסתדרות הרפואית.
החיילים מתייחסים בכתב התביעה למסקנות הוועדה של ההסתדרות הרפואית, אשר הצביעה על ליקויים משמעותיים בניסוי. הוועדה קבעה כי הניסוי לא היה נחוץ וכי אופן גיוס החיילים להשתתף בו היה פגום, לאור הסתרת מידע מהם. כמו כן, מערכת הביטחון ניהלה רישום כפול בתיקים
הרפואיים של החיילים, תוך מחיקת מידע חיוני. הוועדה קבעה גם כי נמצאו ליקויים חמורים באבחון ובטיפול בתופעות רפואיות בעקבות השתתפות בניסוי.
"לאור הזילות שמערכת הביטחון מגלה בחיי אדם, לא נותר לנו אלא לפנות לבית המשפט על מנת ללמד את צה"ל פרק באחריות פיקודית ואחריות לגורל חיי אדם", הסבירה דורית טחן, אחת התובעות אשר משמשת יו"ר מטה המאבק של החיילים קורבנות ניסויי האנתרקס. "אנחנו יודעים היום שהנזק הבריאותי לא נעצר בחיילים שהשתתפו בניסוי, אלא עובר גם לילדיהם". היא קראה לכל החיילים שנפגעו מהניסוי וטרם יצרו קשר עם מטה המאבק לפנות אליו בהקדם.
Read this article in English