ארדואן: סנקציות על איראן? למה לא על ישראל?
במסיבת עיתונאים עם קנצלרית גרמניה שב ראש ממשלת טורקיה ואמר שמדינתו אינה תומכת בסנקציות. עם זאת, הבהיר כי אנקרה טרם החליטה כיצד להצביע בנושא במועצת הביטחון. ואז הוא נזכר כמובן ב"צרה גרעינית" אחרת באזור
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שב והבהיר היום (ב') כי הוא אינו תומך בהטלת סנקציות כלכליות על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה. כשלצדו עומדת קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שנמנית עם מובילי היד הקשה נגד טהרן, טען ארדואן כי דיפלומטיה היא הדרך לטפל בנושא האיראני.
"אנחנו סבורים שסנקציות אינן מסלול בריא... ושהדרך הטובה ביותר היא דיפלומטיה", אמר ארדואן במסיבת עיתונאים
משותפת עם מרקל. בהערה שכוונה ככל הנראה לישראל ולנשק הגרעיני שבו היא מחזיקה כביכול, אמר ארדואן: "אנחנו מתנגדים לנשק גרעיני באזור. אבל האם יש עוד מדינה באזור שלנו שיש לה נשק גרעיני? כן, יש. האם עליהם הוטלו סנקציות? לא".
טורקיה היא חברה לא-קבועה במועצת הביטחון של האו"ם, וארדואן אמר כי היא טרם קיבלה החלטה סופית כיצד תצביע במועצה בנוגע להחלטה על סנקציות נגד איראן, בהובלת ארצות הברית.
מרקל מצדה הפצירה באנקרה לתמוך בהטלת סנקציות באמצעות האו"ם, אם איראן לא תגלה שקיפות ותוכיח לקהילה הבינלאומית שהיא אינה חותרת להשגת נשק גרעיני. "נשמח אם טורקיה תצביע באפריל בנוגע לנושא האיראני יחד עם
ארה"ב והאיחוד האירופי", אמרה קנצלרית גרמניה.
טורקיה, שמתוסכלת במקביל מההתקדמות האיטית של המשא ומתן לצירופה לאיחוד האירופי, מטילה ספק ביעילות של סנקציות, והמסחר שלה ייפגע באופן בלתי נמנע אם עיצומים אכן יוטלו על שכנתה המוסלמית.
"לטורקיה יש גבול משותף של 380 קילומטרים עם איראן, והיא שותפה חשובה, במיוחד בתחום האנרגיה. כשאנחנו מעריכים את יחסינו, אסור לנו להתעלם מכך", אמר ארדואן. הוא פקפק גם בתוצאות שלושת סבבי הסנקציות הקודמים שהוטלו על הרפובליקה האיסלאמית.