מדריך: היכן הכי משתלם לרכוש סלולרי?
לא רוצים להשתעבד לספקית הסלולר? כך תבחרו סלולרי חדש - מיבוא מקביל, יד שניה או ברכישה מחו"ל - בלי לחטוף מכת ארבה בארנק וחושך בעיניים. מדריך
חג הפסח הוא חג החירות המסמל חופש, החופש לעשות מה שאנחנו רוצים לעשות, בין היתר בלי להיות קשורים לחוזים דרקוניים שרק צד אחד מכיר אותם בצורה טובה ומעמיקה.
במדריך זה נציג את כל החלופות לרכישת המכשיר הנייד הבא שלכם שלא דרך החברה הסלולרית. בלא מעט מהמקרים מדובר על מחיר זול יותר במאות שקלים וגם תוכלו להימנע מלאפשר לספקית הסלולר להכניס לכם לסל הקניות לא מעט דברים שאתם לא צריכים כדוגמת חבילת גלישה ל-18 חודשים, חבילת GPS וצפייה בטלוויזיה חינם לחודש (במטרה, כמובן, שתשכחו לנתק אותם בחודש העוקב ותמשיכו לשלם על השרות גם אם אינכם משתמשים בו).
בעצמאות ממפעילות הסלולר יש יתרונות ברורים ויש חסרונות ברורים: היתרונות הם שניתן למצוא מגוון עצום של טלפוני סלולר חדישים בחנויות הגדול מההיצע של כל המפעילות המקומיות יחדיו.
החסרון הגדול הוא בהיעדר תמיכה טכנית עבור הסלולרי (למרות שבעידן האינטרנט כל המידע זמין ורק צריך לדעת לחפש) והיכולת שלנו כצרכנים לא רק להיות בקיאים בהיצע ולבחור את הטלפון הנכון עבורנו,
אלא גם לדעת לזהות אם קנינו מכשיר חדש באריזה ולא סלולרי משומש שחידשו לו רק את הפלסטיקה. תופעה זו, אגב, כלל אינה נדירה בחנויות ובדוכנים סלולריים.
לא חתונה קתולית
עוד בטרם נבחן את הדרכים האפשריות לרכישת מכשיר חדש, צריך להבין שרכישת מכשיר כיום זו לא חתונה קתולית.
אם בעבר רכישת סלולרי הייתה נעשית דרך מפעילות הסלולר בחלוקה ל-36 תשלומים, דבר שהיה קושר אותך כלכלית לחברה, היום ניתן לראות מגמה שונה בשוק.
למרות שבקטלוגים של ספקיות הסלולר המחירים מופיעים עדיין ב-36 תשלומים, הלקוחות נוטים לשדרג את הסלולרי לעיתים תכופות יותר. היום סלולרי טיפוסי יימצא בידי הצרכן בין 12 ל-18 חודשים, כך שרכישה בתשלומים מרובים עשויה להיות לא משתלמת, במיוחד אם אתם מחליפים מכשיר עוד בטרם סיימתם לשלם עבורו.
חלוקת עלות המכשיר לתשלומים רבים תחייב אתכם להישאר אצל אותה ספקית סלולר לתקופה ארוכה יותר. במקרים רבים, עלות המכשיר כוללת החזר חודשי בהתאם לרמת השימוש בשרותי החברה, ואז אתם עשויים להיתקע עם יתרת תשלומים לאחר שחוזה השרות עם הספקית תם וברצונכם לעבור לספקית מתחרה. חברות הסלולר מנצלות את יתרת התשלומים הזו כאמצעי לשימור לקוחות.
איך לעקוף את התשלום?
כיום לקוח שרכש מכשיר מחברת הסלולר משלם לכאורה מחיר מבצע, תשלום שבמסגרתו המנוי מקבל מכשיר טלפון במחיר חודשי מסוים, ואף זכאי לקבל החזרים חודשיים בהתאם לשימוש.
ראוי לציין שכיום מציעות החברות זיכוי גם לאנשים שרכשו את המכשירים שלהם במסגרת פרטית כנגד הצגת חשבונית. אך בלא מעט מהמקרים מדובר בזיכויים נמוכים יותר ובכדי לקבל אותם צריך הרבה סבלנות וכדורים נגד כאב ראש.
לקוח שכזה מצורף אוטומטית לחבילת הגלישה, שלטענת החברה, הכרחית לחיבור לרשת הדור השלישי ומהווה תנאי לקבלת המכשיר במחיר המסובסד. במידה והלקוח רוצה לבטל את חבילת הגלישה, יהיה עליו להחזיר לחברה את ההפרש בין מחיר המחירון של המכשיר למחיר המסובסד של המכשיר.
ניחשתם נכון: במרבית המקרים ההפרש גדול ממחיר חבילת הגלישה, מה שגורם ללקוח להישאר עם תשלום של עוד 20-25 שקלים לחודש עבור שירות ללא כל שימוש, ולחרוק שיניים בכעס.
כדי לעקוף את התשלום המיותר הזה למי שלא גולש בסלולרי, בחנו עבורכם מספר חלופות שעשויות בתנאים מסוימים להוות אלטרנטיבות צרכניות טובות יותר.
יש לציין שהחלופות מתאימות בעיקר ללקוחות המעוניינים לרכוש את המכשיר במזומן, או במספר תשלומים קטן. אף אחת מהחלופות הקיימות לא מספקת את תנאי התשלום הנוחים וארוכי הטווח של מפעילות הסלולר.
טיפ ראשון לפני שמתחילים: ללקוחות המרבים בשיחות במכשיר הסלולרי בדרך כלל עדיפה רכישה דרך החברה הסלולרית משום שההחזרים החודשים שמתקבלים על המכשיר הופכים את רכישת מכשירי הפרימיום לרכישה זולה ובמרבית המקרים לבלתי מורגשת.
מכשיר יד שנייה
לא תמיד משתמש הסלולר הממוצע צריך לשאת בכיסו את הצעקה האחרונה בתחום. במרבית המקרים הוא יסתפק במכשיר פשוט או במכשיר ששימש מאמץ מוקדם של טכנולוגיות, שרץ כבר לשדרג את המכשיר בן החודש שלו.
רכישת מכשיר מיד שנייה בדרך כלל אטרקטיבית מאוד מבחינת המחיר הסופי שהצרכן משלם, אך עם זאת, היא עשויה להיות המסוכנת ביותר. במכשירי יד שנייה ניתן למצוא גם אנשים שמייבאים באופן פרטי לארץ, ומוכרים אותם הרבה לפני השקתם בישראל אך לרוב עסקאות אלה יהיו הגרועות ביותר עבור הלקוח.
לעומת זאת, אנשים שקיבלו מכשיר ממקום העבודה שנשאר ברשותם, או זכו במכשיר ורוצים למכור את מכשירם הפרטי עשויים לספק את אחת העסקאות המשתלמות ביותר.
היזהרו מהעוקץ
לא מעט תלונות מתקבלות על מכירה של מכשירים גנובים החסומים על ידי חברות הסלולר. רצוי מאוד להיזהר מתרגילי עוקץ בהם אנשים מוכרים את המכשיר המבוטח שרכשו מחברות הסלולר, ולאחר המכירה מדווחים על המכשיר כגנוב או אבוד. כעבור מספר ימים המכשיר ייחסם לקונה האומלל והמוכר הנוכל, ירוץ למרכז שירות לקבל מכשיר חדש בהשתתפות עצמית בלבד.
איך ניתן להימנע מתרגיל העוקץ בקניית סלולרי משומש? בדיוק כמו בעת שרוכשים רכב משומש. בדקו היטב את זהות המוכר, לרבות בירור עם חברת הסלולר ממנה נרכש המכשיר במקור.
במעמד הרכישה, גשו טרם ביצוע העסקה יחד עם בעל המכשיר לנקודת שירות של חברת הסלולר, ובצעו העברת בעלות מסודרת כדי לא ליפול בפח. בנוסף, תמיד רצוי להחתים את המוכר על זיכרון דברים בצירוף שמו המלא, מספר תעודת זהות ופרטי זיהוי נוספים.
טיפים: חשוב לבצע עסקאות שכאלה במקום ציבורי (אך לא הומה), כדאי לא להגיע לבד, לבדוק את המכשיר לאורך מספר דקות כולל הפעלת כל הפונקציות המעניינות בו (קבלה והוצאת שיחה, מצלמה, מסך, הרצת וידאו, מוזיקה באוזניות וכדומה'). רצוי גם לערוך זכרון דברים עם המוכר שאכן הוא בעליו החוקי של הטלפון, ואישור על קבלת סכום זה או אחר ממך בתמורה למכשיר.
יתרונות: מחיר
חסרונות: רכישה במזומן בלבד, ללא אחריות, סכנה מנוכלים
רכישה בחנות
בישראל פועלות מספר חנויות גדולות לממכר מכשירים סלולריים. חלק מהרשתות, כמו באג והום סנטר, הן בעלות סניפים בכל רחבי הארץ וכמובן שקיימות גם לא מעט חנויות ברשת.
החנויות המקומיות ואתרי האינטרנט בדרך כלל גם מחזיקים מכשירים שלא נמכרים בחברות הסלולר. בהרבה מהמקרים המחיר של החנויות יהיה אטרקטיבי יותר מהמחיר של מפעילות הסלולר, אבל יש לציין שברכישה פרטית לא תהיו זכאים להחזרים בעבור המכשיר (למעט מה שצוין מעלה), וגם סביר להניח שכמות התשלומים (פרט לדינאמיקה סלולר, המאפשרים פיצול הקניה לתשלומים), תהיה מוגבלת יותר.
יש לקחת בחשבון שבחלק מהחנויות קיים גם מלאי של מכשירים משומשים או מהחלפות שבוצעו במקום, דבר שעשוי אף להוזיל יותר את עלויות המכשיר.
בגוש דן קיימות מספר חנויות כדוגמת Z-tov המאפשרות לרוכשי המכשירים המחודשים ליהנות משלושה חודשי אחריות. יתרון נוסף שכאשר משדרגים בחנות פרטית הוא קבלת זיכוי עבור המכשיר הישן בהתאם לסוג המכשיר שלא כמו בחברות הסלולר שם ההחזר עבור שדרוג הוא קבוע ללא תלות בסוג המכשיר המוחזר.
במכשירי ה-GSM ניתן להכניס את כרטיס ה-SIM מהמכשיר הישן, ולצאת לדרך במכשיר החדש ללא כל צורך בהתאמה מיוחדת.
טיפ: אין צורך להחליף את כרטיס הסים שלכם באחד חדש כדוגמת ה-USIM שכן בהחלפה שכזאת אתם תתחייבו בתשלום דמי מנוי לדור השלישי. כמו כן, לא מעט מהאנשים כלל לא צריכים את שיחות הוידאו והגלישה הסלולרית, והחלפת הסים פשוט מיותרת עבורם.
יתרונות: מחיר, מבחר גדול ומגוון של מכשירים
חסרונות: מקשי המכשירים לא תמיד מגויירים, פחות גמישות בתשלומים
רכישת מכשיר בחו"ל
כיום ניתן לייבא מכשירים לשימוש פרטי בקלות רבה יותר מבעבר. משרד התקשורת ייעל את התהליך וכיום כבר לא צריך לבקש אישור מהמשרד לייבוא מכשיר בודד לשימוש אישי.
למרות זאת, הייבוא האישי עשוי להיתקל בקשיים נוכח המכס המחמיר על מוצרי הסלולר שעשוי להגיע למעלה מ-30 אחוזים ממחיר המוצר והמשלוח יחדיו (16 אחוז מע"מ ועוד 15 אחוז מכס). לכן, בפעמים הרבות כאשר אנחנו פוזלים לכיוון מחירי המכשירים בחו"ל, הוספת המכס והמע"מ כחוק וכן עלויות שינוע המוצר עשויים להפוך את הרכישה ליקרה. חשוב לזכור גם שלמכשיר שנרכש בחו"ל אין בדרך כלל אחריות בישראל.
ברכישת מכשיר בחו"ל חשוב לבדוק שהוא לא נעול למפעילת סלולר מקומית, כדוגמת מכשיר ה-iPhone בארצות הברית.
כמו כן, צריך לבדוק שהוא תומך בתדרי הרשתות בארץ. במרבית המקרים הדבר לא יהווה בעיה, אך בייבוא מארצות הברית יש לשים לב אם יש תמיכה בתדר 2100 הפעיל ברשתות סלקום ואורנג'. לקוחות פלאפון ברשת החדשה יצטרכו לשים לב גם לתמיכה בתדר 850.
בנוסף, יש לקחת בחשבון שהמכשירים הנמכרים בחו"ל אינם כוללים תמיכה מובנית בשפה העברית, לא בתוכנה ובטח שלא בלוח המקשים. אם בכל זאת תתעקשו שהמכשיר יפעל עם ממשק עברי, בחלק מהמכשירים תצטרכו לעדכן את התוכנה (50-150 שקלים) ולרכוש לוח מקשים עם אותיות עבריות (50-100 שקלים נוספים).
טיפ: אם מדובר במכשיר פשוט שכל מטרתו היא קבלת והוצאת שיחות, אז בטיול הבא שלכם בחו"ל תשמחו לראות עשרות מכשירים שעלותם פחותה מ-200 דולר ותוכלו לרכוש אותם ולהכניס לארץ ללא כל בעייה עם חסכון של תשלום המיסים והמשלוח שמייקרים את העסקה.
יתרונות: המכשירים החדשים ביותר, מחיר זול יותר ממחירי המדף בארץ (לפני משלוח ומיסוי)
חסרונות: אין אחריות, היעדר ממשק עברי
מפעילות הסלולר |
חנות פרטית |
מכשיר יד שניה | ייבוא מחו"ל | |
נוקיה N97 | 3564 ש"ח | 2300 ש"ח | 1600 ש"ח | 2643 ש"ח |
סוני אריקסון Satio | 3564 ש"ח | 2400 ש"ח | 1900 ש"ח | 2791 ש"ח |
גוגל נקסוס 1 | אין | 3200 ש"ח | 2900 ש"ח | 3135 ש"ח |
iPhone 3GS 32gb | 4078 ש"ח | 3500 ש"ח | 3000 ש"ח | 3381 ש"ח |
הערות לטבלה:
• המחירים בשקלים.
• המחיר בחברות הסלולר לפני החזרים ובהתבסס על מחיר הנתון ליום הבדיקה. ללא תוספת חבילת הדור השלישי.
• בחנויות הפרטיות הוא מחיר ממוצע שנבדק במספר חנויות.
• ברכישת מכשיר יד שנייה בלוחות האינטרנט המחיר הוא ממוצע.
• מחירי המכשירים בייבוא אישי, מחושבים לפי 1 דולר = 3.75 ש"ח, וכוללים עלות שילוח ומיסוי
לסיכום
אם בני ישראל יצאו ממצרים והשתחררו, אין שום סיבה שגם אתם לא תשתחררו מרכישת המכשירים דרך מפעילות הסלולר, רכישה שעשויה להיות לא אטרקטיבית כלל עבור משתמשים רבים בישראל.
אם אתם משתייכים לקהל חובבי שיחות הסלולר והוצאותיכם על שיחות מגיעות לסכומי ההחזר, מוטב לכם לרכוש את המכשיר דרך המפעילה הסלולרית. במידה ולא, אתם יכולים לחסוך מאות שקלים בשדרוג או רכישת המכשיר ללא התחייבות לספקית השרות. ושיהיה לכולנו חג חירות שמח.