שתף קטע נבחר

 

לא חג ולא שמח

דווקא חג האביב הפך לתקופה המשמימה ביותר על המסך. למה אנחנו נאלצים להסתפק ביובש הזה בעוד שבשאר העולם החגים הופכים לחגיגה של ספיישלים מושקעים ושופעי רייטינג?

שרים בפילהרמונית עם נורית הירש, ערב שירים מתוך סרטי הקולנוע הישראליים הגדולים, קונצרט פיוס לשלום, חגיגה בהיכל עם משה פרץ, שידורים חוזרים של "רוקדים עם כוכבים". נשמע לכם מוכר? לא בטוח. אלה, בתוספת שלל שידורים חוזרים של תוכניות מהשנים האחרונות וסרטי קולנוע שכבר ראינו אלפי פעמים, הרכיבו בשבוע החולף את לוחות משדרי הערוצים המרכזיים בישראל.


פרץ בהופעה. זה לוח שידורים זה? (צילום: צפריר אביוב)

 

אין צורך להעמיק בתכנים של כל אחת מהתוכניות כדי להבין שחגיגה גדולה לא היתה שם. בסך הכל מדובר בערבים מצולמים שונים שבמהלך השנה או השנתיים האחרונות הוענקו זכויות השידור שלהם לערוצי הטלוויזיה, ואלה שמרו אותם בדיוק למועדים הרלוונטים - חגי ישראל השונים, לרבות פסח.

 

למה זה קורה? התשובה פשוטה מאוד. הצופים, באופן מסורתי, לא נצמדים למסך בחגים אלא מעדיפים לבלות אותם בחיק המשפחה, בטיולים שונים ברחבי הארץ, באירועים חגיגיים למיניהם - העיקר לא על הספה הביתית. טבלאות הרייטינג בעצמן מוכיחות שאין כל צורך בהשקעה בכמות הצופים שעומדת במהלך החג על כמחצית מכמות הצופים ביום חול.

 

"אין וכנראה גם לא תהיה בעתיד שום כוונה להשקיע בלוחות שידורים מיוחדים ומעניינים לחגים", אומר ל-ynet גורם בכיר באחד מערוצי הטלוויזיה הגדולים. "אף אחד לא אידיוט מספיק בכדי להשקיע בתוכניות בעלות גבוהה עבור כמות צופים כל כך קטנה. ההשקעה העיקרית שלנו היתה ותמשיך להיות בימי חול, וגם בסופי שבוע - כל עוד הם לא במהלך החג".

 

וכאן בדיוק נשאלת השאלה הגדולה - למה את מה שאפשר לעשות ונעשה בארצות הברית כבר במשך שנים רבות, אי אפשר ליישם בישראל? איך בחו"ל נצמדים צופים בחגים (נו, אלה של הגויים, חג המולד למשל) למסך? ואיך הערוצים שם מצליחים לספק ספיישלים מרתקים ועשירים לחגים, כשאצלנו בוחרים לטמון את הפרוגרמינג בחול?

 

הביצה, התרנגולת ומסך הטלוויזיה

"אין לשלול את האפשרות שבאמת מדובר בביצה ותרנגולת, ושהצופים בארצות הברית כבר רגילים למצוא תוכניות טובות על המסך - גם בחגים", אמר לנו אותו גורם, שבחר שלא להזדהות בראיון זה. "בהחלט יכול להיות שאם היתה מסורת צפייה בטלוויזיה בחגים אצלנו - גם אנחנו לא היינו מקבלים רק הופעות של זמרים מזרחיים ושידורים חוזרים של 'לילסדה'".

 

פיית' היל שרה "There You'll Be" ב-"A Home for the Holidays". מרגש

 

מצד שני, אסור לשכוח שהחגים המקבילים של תעשיית הטלוויזיה האמריקנית, לפחות מבחינת אורכם, מתרחשים בעיצומו של החורף (דצמבר). אלה הם כמובן חג המולד ונספחיו, המלווים - לפחות במרבית חציו הצפוני של כדור הארץ - במזג אוויר סוער ומושלג שגורם לאנשים למצוא מחסה תחת גגות הרעפים, לצד האח הבוערת ואל מול מסך הטלוויזיה.

 

בחג המולד האחרון בארצות הברית - לצד שלל סרטי קולנוע מגוונים, חדשים יחסית ומצוינים לילדים ששודרו מדי יום - נצבע לוח השידורים באדום-ירוק-לבן, צבעי החג המסורתיים, עם הספיישל החגיגי "A Home for the Holidays", ששודר השנה זו הפעם ה-11 ברציפות.


"דיסני וורלד". משדרים חגיגות (צילום: AP)

 

בתוכנית המיוחדת המשודרת ב-CBS בערב החג, מספרים סלבריטאים שונים סיפורים אישיים ומרגשים מבתיהם, משפחותיהם ובעיקר מילדותם, כאשר בין לבין מקיימים זמרים שונים הופעות חיות באולפן. השנה היו אלה פיית' היל, המנחה הקבועה של התוכנית בשנים האחרונות, ולצדה הופיעו מרי ג'יי בלייג', שאקירה ואחרים.

 

ביום החג עצמו, שודרה ב-ABC התוכנית המיוחדת "Disney Parks Christmas Day Parade", שידור מיוחד מפארקי השעשועים השונים של דיסני ברחבי ארצות הברית והעולם שבמרכזו מצעד חגיגי של דמויות הפארקים המשעשעות ואירוע התרמה גדול לנזקקים. בשנה האחרונה, שולבה ביום המיוחד הופעה של סלין דיון ששודרה היישר מ"דיסניוורלד" בפלורידה. טלוויזיה לכל המשפחה - אבל במשדר מושקע וחגיגי ביותר שכמותו כנראה לא נראה בארץ מאז מצעדי יום העצמאות של שנות ה-60.

 

בערב השנה החדשה, הסילבסטר, שודר ב-ABC הספיישל "Dick Clark's New Year's Rockin' Eve with Ryan Seacrest",

 

בשנה החולפת התארחו במשדר - הנחשב לאחד האירועים הטלוויזיונים הצעירים והמגניבים ביותר בשנה בארצות הברית - בלאק אייד פיז, ג'סטין ביבר, דיוויד גואטה ורבים אחרים. את ההופעות המוזיקליות הנחתה פרגי מהבלאק-אייד והחגיגה היתה פשוט עצומה, כאשר בשיאה כמובן הגיעה הספירה לאחור לקראת 2010 שנחגגה בהופעתה של ג'ניפר לופז, שאפילו היא לא הצליחה להעכיר את האווירה.

 

תלמדו מהבריטים

גם בממלכה הבריטית לא חסכו טלוויזיה טובה מהצופים בחג המולד האחרון. רק בשנה האחרונה דאגו ב-BBC להתאים את גמר "רוקדים עם כוכבים" המקומית והמקורית ליום החופש הראשון של הבריטים, לפני החג כמובן. התוצאה היתה נתוני רייטינג מרשימים ביותר, שאמנם לא שברו שיאי עבר אבל הפכו את הגמר לתוכנית הנצפית ביותר לעונה.

 

בחג עצמו שודרה תוכנית מיוחדת של "Top Of The Pops" עם שירי חג המולד. בניגוד לשידורים החוזרים אצלנו, בתוכנית המיוחדת השתתפו הכוכבים העדכניים ביותר של השנה - לילי אלן, מיוז, השוגבייבס, דיזי רסקל ורבים אחרים.


"רוקדים עם כוכבים" בבריטניה. שמרו את הגמר לחופשה, והשיגו רייטינג

 

ביצה ותרנגולת אמרנו? נראה שזה בדיוק המצב, כי ממעט הדוגמאות האלה (ויש עוד רבות אחרות בהן לא נלאה אתכם), שזוכות לנתוני רייטינג מרשימים ביותר בארצות הברית ובאירופה,

אפשר להבין כי אם כן ישדרו - גם אצלנו - תוכניות ראויות לחג, ספיישלים שימשכו את הצופים להיצמד למסך או כל תוכניות ייחודיות וחגיגיות הולמות אחרות - אפשר לעשות את זה גם אצלנו.

 

נכון, גם אצלנו וגם אצל הגויים הספיישלים מוזיקליים ומצועצעים, אבל ברמת ההשקעה, כמו שראיתם ובוודאי כבר הבנתם, יש לנו עוד הרבה מה ללמוד. עכשיו רק חסר שמישהו ירים את הכפפה, ולא רק לערב יום העצמאות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שופטי "רוקדים עם כוכבים". שוב שידור חוזר?
צילום: יוני המנחם
לאתר ההטבות
מומלצים