שתף קטע נבחר
 

להתמודד עם תנודות במט"ח - מדריך לייבואן

שוקי המט"ח בעולם עשויים להתערער בכל רגע. איתור שערים זולים וייבוא סחורה דומה במטבעות שונים, הם חלק מהדרכים בהם הייבואנים יכולים להיערך לשינויים חדים בשערי המטבע

יציבות השקל השוררת לאחרונה מול הדולר והאירו, מהווה נקודת אור לייבואנים, זאת לאחר תקופה ממושכת של תנודות חדות בשערי המטבע, שהקשו עליהם לנהל את שרשרת האספקה בצורה סדירה. עם זאת יש לזכור, כי שוקי המט"ח בעולם עשויים להתערער במהירות ויש להיות ערוכים לשינויים בכל עת.

 

חלק מהבעיות של הייבואנים נוצרות כאשר הם מייבאים מוצרים במטבע אחד, לעומת מתחרים שקונים מוצרים במטבעות "חלשים" המאפשרים להם למכור את הסחורה במחירים שקליים זולים.

 

בנסיבות אלה, על הייבואן מופעל לחץ כך שאין לו ברירה אלא להוריד מחירים כדי להישאר תחרותי. במקרה כזה החשש הוא, שהרווח השולי של הייבואן יירד ואף יביא למכירת המוצרים במחירי הפסד, רק כדי להיפטר מהמלאי ולחדש את שרשרת האספקה.

 

אימוץ מספר כללי התנהלות כלכליים יאפשר לייבואנים להתמודד טוב יותר עם שינויים קיצוניים בשוקי המט"ח ועם הקשיים הכרוכים בניהול מדיניות כנגד החשיפה למטבעות החוץ בעסק.

 

שער ייבוא אטרקטיבי: יש לאתר שערים "זולים" כדי לסגור פוזיציות לעסקות ארוכות טווח. לדוגמה, כשייבואן קונה מוצרים מאירופה בשער אירו-שקל של 4.99, הוא מעוניין לנעול את השער הזה למשך שנתיים כדי למזער את החשיפה שלו להתחזקות האירו בעתיד. במצב זה חשוב לנצל את כוח הקנייה מבחינת גודל ההזמנה והכמות, ולקנות מלאי גדול יחסית כדי לנצל את חוזקת השקל, מה שיאפשר לייבואן לקבל הנחות מיוחדות מהספק בהזמנה הנתונה.

 

ייבוא מוצרים גנריים: כדאי לייבא סחורה דומה מכמה מדינות במטבעות שונים, רצוי ממדינות מתפתחות כגון סין, קוריאה והודו. הסחורה עשויה להיות פחות איכותית אמנם, אך ברוב המקרים המחירים נמוכים בהרבה בהשוואה למוצרים המיובאים מארה"ב ומאירופה. בנסיבות אלה, ללקוח יש אפשרויות בחירה רחבות יותר ופוטנציאל הצמיחה של העסק גדל בהתאם.

 

הכנת תחזיות מכירה בשוטף: כשבעל עסק יכול לחזות באופן מדויק מה צפי המכירות לשנה הקרובה, ביכולתו לסגור עסקאות Forwards -Futures, להריד את החשיפה במט"ח ולגדר את הסיכונים העתידיים כנגד המטבעות הרלוונטיים. בדרך זו גם ניתן לייצר אסטרטגיה של ניהול המט"ח בעסק במקביל לתחזיות המכירה.

 

אשראי ספקים: כדי לצמצם את החשיפה לשינויים דרסטיים במטבע, כדאי להחזיק יתרת אשראי ספקים בשוטף, בהיקף של לפחות 20% מהתחייבויות לספקים בחשבונות המט"ח. בנוסף יש לדאוג לכך שחלק נכבד מהלקוחות יעבירו תשלומים במטבע שממנו נרכש המוצר. עם זאת אין לגבות את מרבית התשלומים במט"ח מכל הלקוחות, עקב התחייבויות תפעוליות שקליות בעסק כגון משכורות ותשלום לספקים מקומיים.

 

קביעת שער קבוע: ניתן לקבע מחירים על פי שער גבוה חסר סיכון בתחומים מסוימים ובמקרים שבהם קיים שיתוף פעולה ארוך טווח עם הלקוח. כך למשל, בעלי דירות בתל-אביב מחשבים את שכר הדירה על פי שער דולר-שקל של 4 שקלים, כדי להסיר מהם דאגה במהלך החוזה.

 

בשורה התחתונה, אין ספק שהתחזקות השקל עוזרת לייבואן הישראלי להתגבר על הירידה בביקושים בהשוואה לשנה שעברה, אך אין להיות שאננים בכל הנוגע לסיכונים הנובעים מאי-יציבות בשוקי המט"ח, שמסכנת את עתיד ההכנסות. משום כך חשוב לתכנן מדיניות עסקית ברורה יחד עם החשב או מנהל הכספים של החברה, כדי להימנע מחשיפות המט"ח השונות להשפיע על העסק.

 

הכותב הוא מחברת דוד צ'פניק ובניו, המתמחה בייבוא, בשיווק ובאחזקה של ציוד מכני, תעשייתי וחקלאי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים