ועדה פרלמנטרית בבלגיה: לאסור לבישת בורקה
בלגיה עושה צעד נוסף בדרך להפוך למדינה הראשונה באירופה האוסרת על נשים מוסלמיות ללבוש את הבגד המכסה את גופן מכף רגל ועד ראש. הנימוקים המרכזיים: עקרון "להכיר על-מנת לדעת" וסיבות ביטחוניות. דו"ח בצרפת: איסור גורף - לא חוקתי
ועדה פרלמנטרית בבלגיה המליצה בצהריים (יום ד') לממשלה לאסור את לבישת ה-"בורקה" - הלבוש המכסה את גופה של האשה המוסלמית מראש ועד רגליים. מדובר בצעד משמעותי לקראת הפיכתה של בלגיה למדינה הראשונה באיחוד האירופי האוסרת על לבישת הבגד. הפרלמנט הבלגי צפוי להתכנס בסוף חודש אפריל כדי להצביע אם לקבל את המלצה.
הוועדה, בה לקחו חלק שישה חברי פרלמנט מכל קצוות הקשת הפוליטית בבלגיה, הצביעה פה אחד בעד המסקנות.
במרכז נימוקי הוועדה עומד עקרון "להכיר על-מנת לדעת". נימוק אחר הוא שמעבר להיותה של הבורקה איום לערכי הדמוקרטיה, היא מהווה גם סיכון ביטחוני.
"איננו יכולים לאפשר למישהו לטעון כי זכותו של מישהו להתבונן באחרים מבלי שניתן לראות אותו. אנו חייבים לאשר את החוק האוסר על לבוש המשמש כולו כמסיכה ומסתיר את האינדיווידואל", אמר יוזם הצעת החוק דניאל בקלין. לדבריו, המלצות הוועדה אינן חלות על כיסוי הראש המוסלמי המסורתי, אולם כן חלות על ה-"ניקאב" - שהיא רעלה המכסה רק את פניה של האשה המוסלמית.
על-אף שלבישת הבורקה והניקאב היא דבר נדיר יחסית בציבוריות הבלגית, בקלין סבור כי על הפרלמנט לפעול כעת כדי למנוע את התרחבות המנהג. "לבישת בורקה בציבור אינה עולה בקנה אחד עם היותנו חברה פתוחה, ליברלית וסובלנית", הדגיש.
צרפת: איסור גורף עלול שלא להיות חוקתי
המלצה הפוכה בנוגע לבורקה ניתנה אתמול בצרפת. מועצת המדינה - שהיא הגוף האדמיניסטרטיבי העליון בצרפת - העבירה לממשלה דו"ח הקובע כי הטלת איסור גורף על לבישת הבגד המוסלמי, עלולה שלא לעמוד במבחן החוקה או במבחן בית הדין האירופי לזכויות אדם. עמדה זו עומדת בניגוד לזו של הנשיא, ניקולא סרקוזי, שאמר כבר בשנה שעברה כי הבורקא והניקאב "אינם רצויים" בצרפת ובניגוד לעמדת הוועדה הפרלמנטית שהגישה את מסקנותיה בחודש ינואר.
עם זאת, קבעה מועצת המדינה כי הטלת איסור על לבישת הבורקה הינה דבר מוצדק כשמדובר בעטייתה במוסדות ציבור, וזאת עקב סיבות ביטחוניות. בין היתר מתייחסת הוועדה לבתי משפט, בתי ספר, בתי חולים, בנקים ואוניברסיטאות כמוסדות בהן היא סבורה שניתן להחיל את האיסור. הוועדה מתייחסת גם לאירועי ספורט וכינוסים המוניים אחרים כאירועים בהן ייתכן שמוצדק להטיל את האיסור.
עוד קובעת הוועדה כי נשים שיבחרו להפר את האיסור - עדיף שישלחו למרכזי ייעוץ בנושאי זכויות נשים, מאשר שיושתו עליהן קנסות. מספרן של הנשים בצרפת הלובשות בורקה באופן יומיומי נאמד בכ-1,900.
חרף המלצת הוועדה הודיעו חברי פרלמנט ממפלגת השלטון (UMP) כי בכוונתם להמשיך בהליך החקיקה להטלת איסור גורף, וכי הצעת החוק תובא לדיון כבר בשבועות הקרובים. "האיסור צריך להיות מוחלט או שהוא יובן שלא כהלכה", אמר חבר הפרלמנט ז'אן ליאונטי. "אנו סבורים שהמסר צריך להיות ברור ושיישומו יהיה חד משמעי".