ועידת תרומות להאיטי: לגייס 11.5 מיליארד דולר
באו"ם מודעים לכישלון משימות העבר לשיקום המדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי, ולכן לדבריהם במשימה לשיקום נזקי הרעש שפקד את האיטי בינואר - אסור להיכשל. נציגי המדינות התורמות התכנסו בניו-יורק, שמעו על התוכניות קצרות הטווח ועל התוכניות לעתיד הרחוק והתבקשו לתרום בנדיבות
ועידת המדינות התורמות להאיטי נפתחה אחר הצהריים (יום ד') בניו-יורק, ומטרתה העיקרית לגייס 11.5 מיליארד דולר עבור המדינה שנפגעה קשות ברעש האדמה שפקד אותה לפני כחודשיים וחצי. בראש הוועידה עומד נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, אשר גוייס יחד עם עמיתו ג'ורג' בוש הבן לתאם את גיוס הכספים להאיטי.
לפחות 230 אלף בני אדם נהרגו ברעש שהרס את הבירה פורט או-פרינס והותיר את האיטי ללא כל יכולת לתפקד.
לפחות מיליון בני אדם נותרו ללא קורת גג, וארגוני הסיוע הבינלאומיים נמצאים במירוץ נגד השעון למצוא להם פיתרון כלשהוא לקראת עונת ההוריקנים העומדת בפתח.
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אמר בפתח הוועידה כי הסכום הראשוני הדרוש כדי להתחיל את העבודות הוא 4 מיליארד דולר. סכום זה אמור להתקבל עד חודש אוקטובר והוא יממן את העבודות ב-18 החודשים הראשונים.
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה לנציגי המדינות התורמות כי ארה"ב תעניק 1.15 מיליארד דולר וכי על יתר המדינות לגייס את יתר הסכום. הבנק העולמי הודיע כי יעביר סכום של 250 מיליון דולר וכי הוא מבטל חובה של הממשלה המקומית - בסך 39 מיליון דולר. האיחוד האירופי התחייב ל-1.7 מיליארד.
תוקם נציבות שתפקח על כספי הסיוע (צילום: AP)
ממשלת האיטי עמלה בשבועות האחרונים על בניית תוכנית קצרת מועד וארוכת טווח לשיקומה של המדינה. בין היתר התקיימה ועידה ברפובליקה הדומיניקנית אשר דנה בדרכים לבניית האיטי מחדש. כמו כן, סוכם על הקמת נציבות שתפקח על העבודות ועל השימוש בכספי הסיוע הבינלאומיים. המטרה הראשונית תהיה לבנות את מוסדות הממשלה, בתי חולים, בתי ספר ולהפעיל את החוות החקלאיות מחדש כדי ליצור מקומות עבודה.
באן הגדיר את התוכנית של נשיא האיטי רנה פרבאל, "קונקרטית ושאפתנית", והאיץ בנציגי המדינות התורמות "להעניק את תמיכתן הנדיבה והמלאה". נציב האו"ם לעניינים הומניטריים, ג'ון הולמס, אמר כי חיוני שהשלב הראשון בעבודות השיקום יתבצע כמו שצריך וכי "יש צורך בחזון ברור לאופן שבו תיבנה האיטי על-ידי הקהילה הבינלאומית".
מתוך 11.5 מיליארד דולר שאמורים להיות מגוייסים, יועברו 48% להקמת שירותי רווחה, תשתיות תברואה וחינוך. 17% יועברו להקמת תשתיות אחרות, 15% להקמת מערכת ניהול סיכונים ואסונות סביבתיים, 9% לעידוד החקלאות, המסחר והתעשייה, 7% לשיקום מוסדות הממשל ו-4% לארגוני תרבות וסעד.
עוד לפני רעש האדמה, שהיה בעוצמה של 7 דרגות בסולם ריכטר, הייתה האיטי המדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי. יותר מ-80% מאוכלוסייתה מרוויחים כשני דולרים ביום, ואחוזי האבטלה והאנאלפבתיות גבוהים במיוחד. באו"ם מודעים לכישלון משימות העבר לשיקום המדינה. אחד הגורמים בניו-יורק אמר ל-BBC כי "אם המצב הנוכחי לא יזכה לטיפול הנכון - גם בעוד 200 שנה ניאלץ להחזיק משקיפי שלום בהאיטי".