נמס בפה: קוביות שוקולד וקפה
יש אנשים שבשבילם הארוחה היא רק תירוץ לקינוח, והקינוח הוא רק תירוץ בשביל לאכול שוקולד. אלומה בליליוס מכינה מעדן שיספק גם את המכורים הכבדים: ריבועי שוקולד וקפה שמתאימים לפסח וגם לשאר השנה
יש אנשים לא מעטים, שכאשר הם אוכלים צהריים או ערב, ואפילו ארוחת חג, הם בעצם ממתינים בסתר לקינוח. למעשה הארוחה עבורם היא סוג של מס שהם חייבים לשלם כדי להגיע למנה האחרונה. וכשאני אומרת קינוח אני מתכוונת כמובן למשהו שכולל בתוכו שוקולד, שכן עבור אנשים רבים, עוגה ללא שוקולד היא עוגה מזוייפת.
אנשים מרגישים כלפי השוקולד תשוקה, תאווה, נחמה, שמחה ותענוג אסור. אני טוענת שמכורי השוקולד המריר האמיתיים צריכים להיפגש פעם בעונה, כמו חבריהם לטעימות היין, ולגלגל על לשונם סוגי שוקולד שונים מחברות שונות. המכורים האמיתיים של השוקולד לא מוכנים לשמוע על שוקולד חלב או שוקולד לבן. מבחינתם רק המריר הוא השוקולד האמיתי. הלבן בכלל לא מורכב מגרגר אחד של פולי קקאו אלא רק מחלב ממותק ומחמאת קקאו, ושוקולד החלב מורכב מהרבה סוכר, חלב ומעט מאוד פולי קקאו.
מכורים לשוקולד לרוב לא יהיו מוכנים להכניס לפיהם שוקולד מריר שמוצקי הקקאו שלו פחותים מ-53% ויקנו שוקולד שמוצקי הקקאו שלו עולים על 70% - משמעות כמות מוצקי קקאו בשוקולד הוא היחס של אחוזי המוצקים מול הסוכר וחמאת הקקאו. ככל שאחוזי מוצקי הקקאו גבוהים יותר כך השוקולד יהיה מריר יותר.
אז מה בחומר הזה גורם לכל כך הרבה אנשים תחושת עונג? מחקרים הוכיחו שהשוקולד גורם לשחרור אנדורפינים במוח ועל ידי כך משרה תחושה טובה ויש אף אומרים שתחושה זו ממכרת. השוקולד מכיל גם קפאין, המעלה את לחץ הדם במהירות.
מבחינתי שילוב מנצח הוא שוקולד וקפה, לכן החלטתי לתת את המתכון הבא, של קוביות קפה שהן גם כשרות לפסח, ללא הרבה ביצים. לדעתי זה קינוח אולטימטיבי לארוחות כבדות, כי קוביה קטנה של מעדן זה מספקת גם את צרכני השוקולד הגדולים. חוץ מזה, הוא מתאים גם ליתר השנה.
קוביות שוקולד וקפה
אפשר לשמור את הקוביות השוקולד בפריזר לכמה שבועות. לדעתי הכי טעים לאכול את הקוביות כשהן יוצאות מהפריזר
המרכיבים:
180 גרם אגוזי לוז קלויים ומקולפים
75 גרם סוכר לבן או דמררה (1/3 כוס)
75 גרם סוכר חום (1/3 כוס)
75 גרם אבקת שקדים (1 כוס, פחות כף)
70 גרם אבקת קקאו איכותית מנופה (1/2 כוס)
1/4 כפית מלח
150 גרם חמאה
270 גרם שוקולד 53% מוצקי קקאו
3 ביצים מס' 2
12 גרם (1 כף) נס קפה
1 כפית תמצית וניל
לקרם גנאש:
2 חלמונים
250 גרם שמנת מתוקה 32-38% שומן
350 גרם שוקולד 53% מוצקי קקאו
20 גרם נס קפה
40 גרם ליקר קלואה (או ליקר קפה)
עזרים: לתבנית פיירקס בגודל 21X30 ס"מ
(צילום: יולה זובריצקי)
אופן ההכנה:
- קולים את האגוזים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 5-10 דקות.
- מעבירים למגבת נקייה, עוטפים ומגלגלים את המגבת עם שתי הידיים בכוח - זאת הדרך הנכונה והמהירה לקלף את אגוזי הלוז מקליפתם. לאחר הקילוף מצננים וקוצצים בסכין לגודל בינוני.
- בסיר כפול (בן מארי) ממיסים את החמאה, הסוכר, הקפה והשוקולד.
- מוסיפים את הווניל והביצים, אחת אחת, תוך כדי הקצפה במטרפה ידנית, עד שמתקבלת תערובת אחידה.
- בקערה נפרדת מנפים את אבקת השקדים והקקאו ביחד עם המלח. מוסיפים לתערובת השוקולד ומערבבים עד שהתערובת אחידה - חשוב לא לערבב יתר על המידה.
- מוסיפים פנימה את אגוזי הלוז הקצוצים ומערבבים.
- מרפדים את התבנית בנייר אפייה. יוצקים פנימה את התערובת ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 15-20 דקות, עד שהעוגה מתייצבת וקיסם הננעץ בה יוצא עם פירורים לחים.
- הקרם: ממיסים את השוקולד והקפה בסיר כפול (בן מארי).
- בסיר קטן מרתיחים את השמנת ומסירים מהאש. יוצקים 3-4 כפות שמנת חמה לתוך החלמונים ומערבבים היטב. יוצקים את תערובת החלמונים והשמנת בהדרגה לתוך הסיר עם יתר השמנת, תוך כדי ערבוב.
- יוצקים את תערובת השמנת והחלמונים לקערת השוקולד וממתינים 30 שניות. טורפים את השוקולד עד לקבלת גנאש חלק ומבריק.
- מוסיפים את ליקר הקלואה ומערבבים שוב.
- יוצקים את הגנאש על העוגה ומשטחים אותו. מעבירים למקפיא למשך 3 שעות.
- משחררים את העוגה הקפואה מנייר האפייה ומעבירים אותה לקרש חיתוך.
- חותכים לריבועים בגודל 3X3 ס"מ ובוזקים מעט קקאו מעל (אפשר לקשט את הקוביות גם עם פולי קפה).