חודש אחרי הלידה: התאומות עברו ניתוח לב פתוח
כשאלירז הייתה בחודש החמישי להריונה, היא גילתה שהתאומות שהיא נושאת ברחמה סובלות ממום נדיר בלב. לאחר הלידה, עברו הבנות שרק נולדו ניתוח מסובך - בניסיון להציל את חייהן. את ליל הסדר כבר חגגו התאומות בבית, עם המשפחה. האם ל"ידיעות אחרונות": "אלמלא הבדיקות בהריון, יכול היה להתרחש אסון"
התאומות מרים ואיילת בנות החודשיים הן ילדות בריאות לכל דבר. הן מחייכות, אוכלות ומשחקות עם אחותן הגדולה אביגיל בת הארבע וחצי. קשה להאמין שרק לפני כחודש, כשהיו עוד כל כך קטנות, עברו שתיהן ניתוח לב פתוח כדי לתקן מום נדיר בליבותיהן - וכך ניצלו חייהן.
כשהוריהן של השתיים גילו שהאם אלירז נושאת ברחמה תאומות, הם היו מאושרים. אך עד מהרה הפכה השמחה לדאגה, כאשר אלירז ובעלה גיא גילו כי שתי התאומות סובלות ממום נדיר בליבותיהן. המום הנדיר התגלה בחודש החמישי להריון. אז עברה אלירז סקירת מערכות, והרופא חשד כי ליבה של אחת מהתאומות שברחם אינו תקין.
"הגענו לסקירה שמחים וטובי לב, ושם נודע לנו שייתכן שלאחד העוברים יש בעיה," מספר גיא. "במהלך הבדיקה ראינו שהרופא מסתכל בעיון באולטרסאונד ושהבדיקה מתארכת, וכבר הרגשנו שמשהו לא בסדר, אבל לא העלינו בדעתנו במה מדובר. אחרי הבדיקה הזו שלחו אותנו לעשות אקו לב. רק בבדיקה השנייה גילו ששתי התאומות סובלות מאותה בעיה."
המום בלב - שנקרא "מום כחלוני," ושממנו סבלו התאומות עוד ברחם - הוא נדיר, ורק 5% מהעוברים סובלים ממנו. המצב היה אפילו נדיר יותר במקרה של התאומות מרים ואיילת - שתיהן סבלו מהמום הנדיר בעת ובעונה אחת (על המום הנדיר - ראו מסגרת.( הסכנה הייתה שהמום יגרום לחנק אצל התאומות זמן קצר לאחר הלידה, אלא אם הן יעברו ניתוח לב פתוח כדי לפתוח את החסימה בלב שיוצר המום וכך לאפשר לדם לזרום מהלב אל הריאות.
מרים ואיילת בזרועות אמן (צילום: טל שחר)
הבדיקה שתכריע
ההורים המודאגים חששו מעתיד בנותיהן שטרם נולדו והחלו להתייעץ עם רופאים ועם רבנים בשאלה אם להמשיך את ההריון. "הרופאה הסבירה לנו את המצב
לאשורו והעלתה בפעם הראשונה את האפשרות להפסיק את ההריון," מספר גיא. "התלבטנו מאוד מה לעשות, עד שהגענו לחוות דעת שנייה אצל רופא, והוא אמר לנו שהתינוקות יצטרכו לעבור ניתוח אחד או שניים, אבל לאחר מכן הן צפויות להיות בריאות. האפשרות להפלה לא עלתה בשיחה."
אלירז וגיא החליטו לעבור בדיקת מי שפיר שנועדה לבדוק אם העוברים בריאים מבחינה גנטית ואם אינם סובלים ממומים נוספים. "קבענו שאם הבדיקה תהיה תקינה - נמשיך את ההריון," אומרת אלירז, "והרופאה תמכה בהחלטתנו." בדיקת מי השפיר יצאה תקינה, ובני הזוג המשיכו את ההריון - כפי שסיכמו.
כשהגיעה השעה, כעבור כמה חודשים, ילדה אלירז את שתי בנותיה התאומות בניתוח קיסרי בבית-החולים בילינסון בפתח-תקווה. מיד לאחר הלידה הועברו התאומות למרכז הסמוך שניידר לרפואת ילדים. בשניידר אמורים היו להיערך הניתוחים לתאומות - אך רק כעבור כמה שבועות, כשהשתיים יהיו מוכנות. בפגייה של שניידר הן קיבלו טיפול תרופתי כדי לאפשר לריאותיהן הקטנות לקבל אליהן את הדם.
במהרה החל הטיפול התרופתי לגרום לתופעות לוואי שונות בתאומות, והצוות הרפואי החליט לנתח את איילת ואת מרים הקטנות מוקדם מהצפוי. "מכיוון שהכינו אותנו לכך שמדובר בתהליך ארוך עד לניתוח, היינו ערוכים לעשות את ליל הסדר בפגייה," מספרת אלירז. "בוקר אחד בעלי הגיע לבקר את הבנות בפגייה והתבשר שהניתוח הראשון צפוי להתקיים ביום שלמחרת." מנהלת מכון הלב בבית-החולים שניידר, ד"ר עינת בירק, מספרת כי ההתלבטות לגבי מועד הניתוח הייתה גדולה. "התאומות היו מאוד צעירות לניתוח כזה," היא מסבירה. "אבל בסופו של דבר לא הייתה ברירה, והחלטנו לא להמתין עם הניתוח."
קוראים לזוגות דתיים לא להימנע מבדיקות (צילום: טל שחר)
על שולחן הניתוחים
הראשונה לעבור את הניתוח המורכב הייתה איילת, כשהיא בת ארבעה שבועות בלבד. הניתוח היה מוצלח, וכעבור שבוע איילת שוחררה לביתה. יום לפני שאיילת כבר שכבה במיטה בבית, שכבה אחותה מרים על מיטת הניתוחים. גם מרים התאוששה מהניתוח הקשה במהירות, ממש כמו אחותה, למרות גילן הצעיר מאוד של השתיים. "נערכנו לאשפוז ארוך, אבל בסופו של דבר הכל הסתיים בתוך
שבועיים וכולנו חזרנו הביתה," אומרת אלירז. "את ליל הסדר כבר עשינו עם המשפחה."
מרים ואיילת הן כעת תינוקות בריאות לכל דבר, לאחר שהמום תוקן לגמרי. בעתיד יצטרכו כנראה התאומות לעבור ניתוח נוסף, אבל בינתיים צחוקן ממלא את בית הוריהן באהבה. "אנחנו מודים לאלוהים בכל יום על ההחלטה שעשינו להמשיך את ההריון," אומר גיא. "הצוות הרפואי עמד מאחורינו לאורך כל הדרך, וגם לו אנחנו מודים מכל הלב." בני הזוג גם קוראים לזוגות דתיים לא להימנע מביצוע בדיקות הריון שגרתיות. "אלמלא הבדיקות שעשינו, הזמן שהיה אובד עד לבירור הבעיה היה עלול להוביל לאסון".