מבוטחי הכללית ומכבי? מהיום תשלמו יותר
שתי קופות החולים הגדולות במדינה העלו את התעריפים בתחומים שונים, ביניהם ההשתתפות העצמית ברכישת תרופות, טופס 17, ביקור במכונים או בפיזיותרפיה ואת שירות ההתפתחות לילד. שווי ההתייקרות: בין שקל לשלושה למבוטח. יו"ר האגודה לזכויות החולה: "לא כל הקופות העלו את התעריפים, אז לא כולן היו חייבות לעשות את זה"
קופות החולים רשאיות לעדכן את תעריפיהן אחת לשנה, באחד באפריל, בהתאם למדד יוקר הבריאות.
"בריאות זו לא בדיחה של ה-1 באפריל"
הכללית העלתה את מחיר ההשתתפות העצמית ברכישת תרופות מ-13 שקלים ל-14 שקלים, עלות התחייבות (טופס 17) וביקור במכונים או בפיזיותרפיה
התייקרו בשקל - מ-26 ל-27 שקלים. כמו כן, השימוש בשירות בתחום התפתחות הילד עלה מ-24 שקלים ל-25 שקלים לביקור. ביקור בשירותי חירום (מר"מ) בשעות שבהן המרפאות סגורות עלה מ-68 שקל ל-71 שקל. עם זאת, הכללית מעניקה למבוטחיה פטור מתשלום בסופי שבוע ובחגים.
תעריף עבור ביקור אצל רופא מקצועי נשאר ללא שינוי (20 שקלים) וביקור אצל רופאי משפחה, ילדים ונשים הוא ללא תשלום. התקרה הרבעונית עבור תרופות היא 777 שקלים.
במכבי ייקרו את עלות ההשתתפות העצמית בתרופות שמחיר המחירון שלהן נע בין 106-109 שקלים - והוא עומד על 14 שקלים. עבור תרופות זולות יותר ההשתתפות העצמית תעמוד עדיין על 13 שקלים. תעריף ביקור במרפאת חוץ עלה בשקל אחד - מ-26 ל-27 שקלים. התקרה החודשית עבור רכישת תרופות היא 273 שקל.
עדינה מרקס, יושבת ראש האגודה לזכויות החולה, אמרה בתגובה להתייקרות: "בריאות ותרופות הן לא בדיחה של ה-1 באפריל. התרופות מיועדות לאנשים חולים וכואבים שצריכים אותן ולא תמיד יש להם כסף לשלם. לא כל הקופות העלו את התעריפים, כלומר לא כולן היו חייבות לעשות את זה; הן לא כל כך מסכנות. זה צעד שמכעיס אותי מאד. אי אפשר להתייחס לציבור בצורה כזו. זה אמנם שקל אחד, אבל השקל הזה משמעותי לאדם מבוגר שצורך תרופות רבות, או למשפחה שבה יש הרבה ילדים".
אחד מכל עשרה ישראלים מוותר על תרופות
מסקר של מכון החקר ברוקדייל שפורסם במרץ עולה כי 10% מהנשאלים ויתרו על רכישת תרופות ו-7% ויתרו על טיפול רפואי
בשל התשלום הכרוך בכך. הסקר מעלה שוב כי בעלי ההכנסה הנמוכה הם אלה שלרוב מוותרים על טיפול רפואי: נמצא כי שיעור המדווחים על ויתור בקרב אוכלוסייה זו (22%) ובקרב חולים כרוניים (18%) הוא גבוה.
עוד עולה מהנתונים כי כרבע מהנשאלים (24%) דיווחו שהתשלומים לבריאות מכבידים עליהם במידה רבה.
ההוצאה המשפחתית הממוצעת על תרופות עמדה ב-2008 על 120 שקלים בחודש, כחמישית מההוצאה הפרטית על בריאות; כך עולה מדו"ח של האגף לכלכלה במשרד הבריאות.
לאחרונה דנה ועדת אנשי מקצוע של משרד הבריאות ומשרד האוצר בנושא ביטול ההשתתפויות העצמיות, אולם מסקנותיה טרם אושרו.