שתף קטע נבחר

 

דיווח: טהרן רכשה רכיבי העשרת אורניום דרך סין

איראן עושה מאמצים כבירים לשכנע את סין לא לתמוך בעיצומים עליה, ומצליחה שוב לעקוף את אלה שכבר הוטלו. ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי טהרן הצליחה לרכוש באמצעות חברה סינית רכיבים חיוניים לתוכנית העשרת האורניום - שיוצרו בצרפת. חוקר בסבא"א: בעבר נעשו לפחות 10 ניסיונות לרכוש את הרכיבים

נשיא ארה"ב אמר בסוף השבוע כי כל הראיות מצביעות על כך שאיראן שואפת ליכולת גרעינית, והבוקר (שבת) מתבררים פרטים נוספים שמוכיחים כי ברק אובמה יודע על מה הוא מדבר. ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי טהרן הצליחה לרכוש רכיבים המשמשים את מתקני העשרת האורניום באמצעות חברה סינית.

 

 

לפי הדיווח, חברה איראנית המשתתפת בתוכנית הגרעין של איראן הצליחה לשים יד על רכיבים חיוניים להצלחת תהליך העשרת האורניום. מקורות יודעי דבר מסרו לעיתון האמריקני, כי למרות העיצומים שכבר הוטלו, החברה הצליחה לרכוש שסתומים וחלקים נוספים שיוצרו על-ידי חברה צרפתית - שעד דצמבר האחרון היתה בבעלות אמריקנית.

 

החברה הצרפתית והבעלים הקודמים בארה"ב מסרו כי לא ידוע להם על מכירת הרכיבים לאיראן, אולם אימייל שנשלח לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בינואר השנה הוביל לחקירה, ממנה עלה כי הרכיבים הועברו לאיראן דרך חברה סינית שבסיסה ליד שנגחאי.


מתקן הגרעין בנתנז. שסתומים חדשים למערכת (צילום: AFP) 

 

לדברי חוקר המכיר את פרטי החקירה, טהרן עשתה כעשרה ניסיונות להשיג את הרכיבים במהלך השנתיים האחרונות. "חלק מהמשלוחים הגיעו ליעדם, אחרים לא". גורמים אחרים בסוכנות אמרו כי לא מן הנמנע שרכיבים כאלה יגיעו לאיראן מבלי שהיצרן יודע על כך.

 

"אנחנו רואים שוב ושוב שיש רשת הברחות באיראן.

הצבא מצליח לאתר חברות או אנשים שירכשו עבורו את הרכיבים. הם קונים בכמויות קטנות בכל פעם", אמר דיוויד אולברייט, מומחה אמריקני מהמכון למדע ולביטחון בינלאומי, שהיה בעברו פקח נשק מטעם האו"ם.

 

ראש צוות המשא ומתן האיראני לנושא הגרעין, סעיד ג'לילי, נפגש השבוע עם שר החוץ הסיני, בניסיון להפעיל לחץ על בייג'ינג שלא לתמוך בסנקציות על איראן. מאידך, טוענים בוושינגטון כי סין "הסכימה להתחיל במשא ומתן רציני" על החרפת הסנקציות - מהלך אותו מובילות חברותיה במועצת הביטחון ארה"ב, צרפת ובריטניה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום לווין של המתקן הגרעיני בקום
צילום: AP
מומלצים