זעם בסנגל: נחנך פסל גדול יותר מפסל החירות
19 מנהיגים אפריקנים הגיעו לטקס הסרת הלוט מהפסל, שעלותו מוערכת ביותר מ-20 מיליון דולר. גובהו 50 מטרים - יותר מפסל החירות. מלבד הביקורת על הבזבוז, רבים הופתעו מלבושה החושפני של האשה בפסל, המוצב במדינה מוסלמית
אלפי בני אדם צעדו אתמול ברחובות הבירה ומחו נגד הפסל הענק, שבו שלוש דמויות - גבר, אשה ותינוק. המפגינים קראו לנשיא עבדוליה ווייד, שלא התרגש מהמחאה ואמר כי "אפריקה מוקירה את הרגע הזה. נוכחותם של מנהיגי מדינות היבשת באירוע היא נדירה ומעידה על תמיכתם".
הפסל, שגובהו כ-50 מטרים, גבוה יותר מפסל החירות בניו יורק והיה בולט אפילו במדינה מערבית עשירה. בטקס החגיגי, לכבוד יום העצמאות החל היום, נכחו 19 ראשי מדינות כמו גם מנהיגים שחורים מארצות הברית ונציגים מצפון-קוריאה, שבנתה את הפסל. בין ראשי המדינות היו נשיאי מלאווי, בנין, קונגו, חוף השנהב, ליבריה וזימבבווה.
אזרחים צופים בפסל. יקר מדי ולא צנוע (צילום: AFP)
מבקרי הפסל אמרו כי הוא מזכיר עבודת אלילים, והוא ממוקם על גבעה המשקיפה על הבירה דקר. משטרת סנגל איבטחה את הטקס בכוחות מתוגברים, בעוד מפגינים שהגיעו לאזור נשאו שלטים ובהם קריאות להתפטרות הנשיא. "העם דורש ממשלה מוסרית ודוחה את ההתנהלות המאפיונרית של אנשי ווייד", נכתב באחד השלטים.
סגן יושב ראש האופוזיציה, נדיה פאטו טור, אמר כי הפסל הוא "מפלצת כלכלית וסקנדל פיננסי בהתחשב במצב הכלכלה המקומית". לפחות מחצית מתושבי סנגל חיים מתחת לקו העוני ורובם עוסקים בחקלאות לפרנסתם. אך לצד הביקורת על העלות, גם העיצוב גרר תגובות זועמות.
הפסל כולל כאמור שלוש דמויות. לצד גבר שרירי שנראה יוצא מהר געש, עומדת אשה לבושה בלבוש חשוף, עם פיסת בד המכסה את שדיה. הגבר מחזיק בידו תינוק ומצביע לעבר האוקיינוס האטלנטי. מנהיגים איסלאמים תהו על ההחלטה להציג אשה לא צנועה במדינה שבה רוב הנשים לבושות בצניעות.
הנשיא ווייד לא נרתע. בעבר התייחס לפסל בהתלהבות יתרה והביע תקווה שיהפוך לגרסה האפריקנית של פסל החירות או מגדל אייפל. לדבריו, "האפריקני המגיח מהר הגעש ופניו למערב, מייצג את העובדה שאפריקה שיחררה את עצמה מהכיבוש, הבורות והגזענות".