שתף קטע נבחר

התגלתה החוליה המקשרת בין האדם לקוף

ממצאים חדשים מאפריקה שופכים אור חדש על הדרך בה התגלגלו הקופים והפכו לבני האדם המוכרים לנו כיום. אפילו נשיא דרום אפריקה התרגש מהתגלית: מאובן שמהווה חוליה נוספת בשרשרת הארוכה של האבולוציה האנושית

שלד מאובן של ילד שהתגלה במערכת מערות בדרום אפריקה המכונה "ערש המין האנושי" (Cradle of Humankind), עשוי להיות החוליה שתסביר את התפתחותו האבולוציונית של האדם מן הקוף.

 

השלד נמצא כמעט בשלמותו על ידי פרופ' לי ברגר מאוניברסיטת וויטווטרסרנד שבדרום אפריקה. הוא מתוארך לפני למעלה מ-2 מיליון שנה והחוקרים מאמינים כי הוא קשור לאחת מקבוצות ההומינידים, אליה השתייכו גם בני אדם. כך דווח ה"ניו-יורק טיימס".

 

תחילה היו הומנידים דמויי קופים שנקראו "אוסטרלופיתקוס" (Australopithecus) ושהופיעו באפריקה לפני כ-3.9 מיליון שנה. עם הזמן איבדו יצורים אלו את מאפייניהם ה"קופיים": הם החלו לעמוד באופן זקוף ונפח המוח שלהם גדל בצורה משמעותית. אז החל להופיע לפני כ-2.5 מיליון שנה ה"הומו-הביליס" (Homo Habilis, "האדם המיומן"), הזן הראשון שדמה באופן ברור לבן-אנוש.

 

עד כה נמצאו דוגמאות מעטות להומו הביליס, אולם החוקרים מאמינים כי המאובן השלם שנמצא דומה לו וכי הוא אולי מהווה חוליה מקשרת המסבירה כיצד התגלגל האוסטרלופיתקוס למינים מתקדמים יותר של אדם.

 

המאובן הוא הממצא החשוב ביותר שהתגלה עד היום בסטרקפנטיין (Sterkfontein) שבדרום אפריקה – מערכת מערות פרה-היסטוריות שהוכרה על ידי יונסק"ו כאתר מורשת עולמי.

 

לעת עתה שומרים הפלאונטולוגים העומדים מאחורי התגלית על שתיקה יחסית בנוגע לממצאים, שיחשפו באופן מלא בחמישי הקרוב, אולם כבר עכשיו הם מעוררים עניין רב בקהילה המדעית: ג'ייקוב זומה, נשיא דרום אפריקה בכבודו ובעצמו, פגש השבוע את החוקרים וצפה במאובן.

 

ד"ר סימון אנדרדאון, מומחה לאבולוציה אנושית מאוניברסיטת אוקספורד-ברוקס, אמר ל"דיילי טלגרף" כי הגילוי החדש יסייע למדענים להשיג הבנה טובה יותר של אילן היוחסין האנושי: "ממצא כמו זה באמת יעצים את הידיעה שלנו על אבותינו הקדמונים ועל התקופה בה הם החלו להיות מזוהים כבני-אדם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך נולד האדם הקדמון?
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים