תחקיר הרג 4 הפלסטינים: כוחות נערכו באופן לקוי
למרות צילומי הרנטגן, טרם נקבע אם נורו כדורי גומי או אש חיה בהפרת הסדר האלימה ליד שכם, אך לצה"ל ברור כי את התקריות האלה ניתן היה למנוע. קצין בכיר ל-ynet: "על החיילים להבין מתי הם בסכנת חיים ומתי ניתן לסיים אירוע ללא נפגעים"
בתום תחקירי האירועים, נקבע עוד כי על אף המאפיינים שכללו אלימות וסכנה מסוימת לחיילים - ניתן היה להימנע מהתוצאה הסופית. קצין בכיר אמר ל-ynet כי לאור הרגישות הרבה של המצב ברחבי הגדה והרצון שלא להפר את היחסים העדינים מול הפלסטינים, חודדו לאחרונה הנהלים. "מצופה מהמפקדים הבכירים ועד לרמת החיילים לבחון היטב כל מצב ולמנוע מראש כניסה לסיטואציה שעשויה להסתיים בתוצאה לא טובה".
פלסטיני מיידה אבנים מול חיילי צה"ל ליד ערק בורין (צילום: AFP)
האירוע הראשון התרחש במהלך הפרת הסדר האלימה שהתקיימה סמוך לכפר ערק בורין ב-20 במרס. שני צעירים פלסטינים נהרגו מירי שטיבו טרם הוברר - בצה"ל טוענים כי מדובר בכדורי גומי ואילו הפלסטינים טוענים כי נורתה אש חיה. למחרת, נרשמה התקרית השנייה, סמוך לכפר עוורתא, במהלכו ירה למוות חייל בשני פלסטינים, לאחר שחש מאוים.
הכוח פעל - ונכנס למלכודת
לאחרונה הסתיימו התחקירים בחטיבת שומרון ובאוגדת איו"ש, והנושא אף סוכם על-ידי אלוף פיקוד המרכז, אבי מזרחי. בעניין ההפגנה, הפער בגרסאות בנוגע לכדורים שפגעו בצעירים נותר בעינו. צוות המומחים שהוקם באוגדת איו"ש, לא הצליח להפריך את טענת צה"ל, על אף צילומי הרנטגן בהם נראה לכאורה קליע חי בראשו של אחד הנפגעים.
הנושא עדיין נחקר במסגרת חקירה פלילית, אולם בהיבט המבצעי נמצאו ליקויים בהיערכות הכוחות להפגנה ובאופן בו נערך ניסיון האיגוף, במהלכו נאלץ הכוח בפיקוד סמג"ד נחשון לירות בגלל שנקלע לעימות מול פלסטינים שיידו סלעים ואבנים. מתברר, כי האופן בו בוצע המהלך הכניס את הכוח למעין מלכודת ובגינה נאלץ לירות. מהתחקיר עולה כי מדובר בהפגנה מתוכננת מראש, וניתן היה לפעול מבעוד מועד כדי להקטין את רמת האלימות ולהימנע ממצב שבו יש צורך לירות.
פינוי אחד הפצועים מאזור התקרית (צילום: AFP)
גם באירוע השני, האופן בו טיפל הכוח בשני הפלסטינים הביא בסופו של דבר לתוצאה הקשה. הכוח, שמנה ארבעה חיילים בפיקוד מפקד כיתה, לא אזק את שני הפלסטינים במהלך התשאול, משום שלא רצה לפגוע בכבודם. כך טען מפקד הכיתה. הכוח הפנה את גבם אליהם והביא למצב שבו אינו יכול לבחון את התנהגותם בזמן אמת באופן מיטבי, ביצירת "מרחב אבטחה".
החייל לא היה חייב לירות
התחקיר קבע כי בעת שהפלסטיני הראשון הרים בקבוק זכוכית,
ניתן היה לפרש זאת איום ולכן ירי החייל סביר. ואולם, באירוע השני מיהר החייל לפרש את מצב כאיום, ויכול היה להימנע מהירי הקטלני. בצה"ל מודעים היטב לרגישות ובעיקר לנפיצות של אירועים כאלה מול הרשות הפלסטינית ופועלים בעיקר באמצעות מנגנוני התיאום והקישור, להעביר מידע לצד השני ולשתף אותם בממצאי התחקירים.
קצינים בפיקוד מרכז מודים כי תקופה זו נחשבת לרגישה וכל התפתחות צבאית משליכה על הדרג המדיני במצבו העדין. בשבוע האחרון נערכו כנסים למפקדים בכל החטיבות המרחביות, בהם ניתן דגש על האינטרס לפעול באופן זהיר ולא להגיע למצב שבו מרחב האפשרויות לתגובה צר ועשוי להביא לנפגעים. "מעבר להנחיות, המפקדים והחיילים צריכים גם להבין ולחוש מתי הם נמצאים באירוע של סכנת חיים בו צריך לפעול בנחישות וללא עכבות, אל מול אירועים שניתן בשכל ישר לסיים אותם בצורה כזאת שלא תביא לנפגעים", אמר קצין בכיר.
Read this article in English