שתף קטע נבחר
 
צילום: ירון ברנר

שיעור בהיסטוריה: האם זה הזמן לקחת משכנתא?

תמיד חשוב ללמוד מהעבר, כאשר לוקחים משכנתא, רגע שבו מקבלים החלטות נבואיות כבדות משקל, זה חשוב פי כמה. על פי ההיסטוריה הלא רחוקה למדי, אנו נמצאים בתקופה שבה ריבית הפריים נמוכה באופן משמעותי. רצים לקנות דירה? חכו רגע - נגידי העולם מעלים אט-אט את הריבית

אנחנו לא זוכרים הרבה, וגם מה שאנו זוכרים לא בהכרח תואם את המציאות ההיסטורית. הרבה מאוד מנגנונים דתיים ולאומיים פועלים עלינו על מנת שנזכור דברים בצורה מסוימת, החל בהגדה של פסח: "זכר ליציאת מצרים", וכלה ביום השואה וביום הזיכרון לחללי צה"ל, שנועדו להזכיר את הקורבנות שהוקרבו בדרך אל עצמאותנו.

 

גם במישור האישי זיכרוננו חלש קמעה, ולא תמיד אנו זוכרים מה היה מתי ומה קדם למה. אבל בנושאים כלכליים זכרוננו שואף לאפס המוחלט. הבעיה היא גם שגורמים מסוימים, לעיתים אינטרסנטים, טורחים שלא להזכיר לנו את ההיסטוריה. נוסיף לזה את ההדחקה שקיימת אצל רובינו לנושאים כלכליים - ויש לנו מתכון לבעיה.

 

חשיבות הזיכרון עולה לאין שיעור כאשר אנו לוקחים משכנתא, רגע שבו חשוב לקחת החלטות נבואיות כבדות משקל המבוססות על ההיסטוריה. לרגע קטן במהלך חיינו אנו מנסים להבין את ההבדל בין ריבית פריים, לבין ריבית קבועה או משתנה, ולהעריך מה יהיה בעתיד הנראה לעין.

 

בסופו של דבר, רובנו פשוט הולכים אל פקיד הבנק למשכנתאות ונותנים לו לבלבל אותנו כהוגן, וסוגרים משהו שנראה סביר, העיקר שיהיה אפשר להתקדם אל בחירת הברז באמבטיה. אבל אפשר גם אחרת...

 

זמנים טובים למשכנתאות? תלוי מה עושים עם הכסף

נגידי הבנקים משתמשים בריבית על מנת לווסת את האינפלציה. כשהאינפלציה גבוהה מדי יעלו את הריבית ולהיפך. אבל כמו פרפר שמעופף אל מול קרני השמש, בחושבו שתמיד היא תחמם אותו, כך גם אנו נוטים להאמין שהריבית תישאר נמוכה לתמיד. אשרי המאמין...

 

לפני כשנתיים המדדים יצאו מאיפוס, שערי החליפין קרסו, משבר האשראי פרץ, ופישר שלנו (כמו שאר נגידי העולם) הוריד את הריבית עד להגעה לריבית שלילית בפועל. זה לא מצב סטנדרטי ולא סביר שזה יימשך, ונגידי העולם מעלים אט אט את הריבית.

  

מה זה יעשה למשכנתא שהיא פריים בלבד? הרבה. זוג שלוקח משכנתא ל-20 שנה של 700 אלף שקל בפריים מינוס חצי אחוז, יגדיל את תשלומו מ-3,600 ל-5,400 שקל. זו תהיה ריבית סבירה והגיונית. אם הנגיד יחליט על מדיניות ריסון אקטיבית, כפי שקרה לא מעט פעמים בתקופה האחרונה, אזי ההחזר עלול לקפוץ למעל 6000 או 7000 שקל. נוסיף לכאן תרחישי אינפלציה עולמיים שכלכלנים רבים (ואני בתוכם) מאמינים בהם, אזי יש כאן פוטנציאל סיכון גבוה.

 

ריבית הפריים כיום היא 3% ועד לפני חצי שנה היתה 2%. אלו הן ריביות נמוכות בפרספקטיבה היסטורית, כיוון שאנו נמצאים בנקודה חריגה בחיים הכלכליים.

 

אם נבחן את ריבית בנק ישראל לאורך 15 השנים האחרונות אל מול האינפלציה בפועל נגלה כמה דברים מעניינים. ראשית, ריבית הפריים (ריבית בנק ישראל פלוס מרווח הבנקים של אחוז וחצי) עד לפני כשנתיים, תמיד הייתה גבוהה מהאינפלציה בפועל. בדרך כלל ב-4%-5% שמשקפים ריבית ריאלית רגילה.

 

כיום, האינפלציה השנתית נעה סביב ה-3%. כלומר, על פי ההיסטוריה הלא רחוקה למדי, ריבית הפריים בפועל אמורה לנוע עתה סביב ה-7%-8%. המסקנה - אנו נמצאים בתקופה שבה ריבית הפריים נמוכה באופן משמעותי.

 

אם קיבלתם הצעה של פריים מינוס חצי אחוז או דומה, בפועל קיבלתם, ואתם מקבלים, כסף בחינם. הכי משתלם בראייה לאחור היה לקחת משכנתא בריבית פריים, לקנות עם הכסף אג"ח מדינה צמוד (חסר סיכון) שנתן יותר מ-4%, ולהרוויח מהעיוות של הריבית.

 

היו שמחים בחלקם- ואחלו בריאות לדודה

אז מה לעשות? הכי טוב לא לקחת משכנתא. טוב... אחרי השטות הזו נלך לעצה יותר פרקטית. אל תיקחו יותר מ-400 אלף שקל משכנתא. זה היה כלל האצבע עד לפני כשנתיים, וזה כלל האצבע לרוב הזוגות הנכון לתקופות רגילות.

 

היום ההחזר נראה לכם רגוע יחסית, אבל תזכרו שעם משכנתא נכנסים לזוגיות של יותר מ-20 שנה בדרך כלל, שזה לפעמים יותר זמן ממה שהקשר הזוגי שלכם יחזיק. ולכן, בעוד חמש שנים או שבע ישנה סבירות לא קטנה בכלל שזיכרון הריבית של 2009-2010 יהיה נוסטלגיה מתוקה.

 

האם לקחת משכנתא בפריים? בוודאי – כסף שניתן חינם כמו היום חבל לא לנצל, אבל יש לעשות זאת במידה. כלומר, אם ידוע לכם שבעוד שלוש שנים תפתח לכם קרן השתלמות או שדודה ערירית כבר לא תחזיק מעמד ותוריש לכם כמה עשרות אלפי שקלים, הייתי לוקח בפריים. רק כדאי לוודא שאם המגמה תתהפך בעוד ארבע שנים, יהיה לכם האמצעי להיפטר מנטל זה.

 

אל תחשבו מחשבה כגון: ניקח עכשיו משכנתא בפריים ואם וכאשר המגמה תשתנה נעביר למסלול אחר. הבנקים יותר חכמים ממכם. כרגע כל המסלולים זולים, ובפועל זהים בהחזר, כאשר ריבית הפריים תתייקר, כל המסלולים יתייקרו, תמיד הברירה בין המסלולים תהיה קשה. נצלו עכשיו את המסלולים הזולים של הריבית הקבועה והמסלול הלא צמוד.

 

לפני כ-10 שנים המסלול המקובל היה משכנתא צמודה פלוס 6 אחוז ריבית, היום שמעתי שמציעים משכנתא לא צמודה פלוס 5 אחוז ריבית, בתרחישי אינפלציה גבוהים זה יכולה להיות הזדמנות בלתי חוזרת.

 

אל תיקחו משכנתא צמודה ליינים יפנים או מטבעות אחרים, אלא אם הדודה הערירית גרה ביפן ותוריש לכם יינים. אל תכנסו להימורים על מטבע חוץ. אולי תרוויחו אבל הרבה יותר יעיק עליכם אם תפסידו.

 

לסיום – בחירה קשה, מי יודע מה יהיה בעוד חודשיים שלא לומר עוד חמש או עשר שנים. נסו להסתפק במשכנתא קטנה שנאמר – "איזהו העשיר – השמח בחלקו".

 

יהודה מודעי הוא מנהל כספים בחברה תעשייתית. ניתן לשלוח דוא"ל אישי ל- Yehudam7@gmail.com

פורסם לראשונה 06/04/2010 20:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דילמת המשכנתא
צילום: Index Open
מומלצים