שתף קטע נבחר
 

יד ימין רוכשת מט"ח יד שמאל מעלה ריבית

מדוע בנק ישראל רוכש דולרים מצד אחד, ומעלה ריבית מצד שני? האם יד ימין של פישר לא יודעת מה עושה יד שמאל? התשובה היא - לא. בבנק ישראל מתואמים ככל הנראה עם יו"ר הפד ומכינים את עצמם ליום שבו הריבית בארה"ב תעלה

הדולר מתחזק בעולם - כנגד כל התחזיות של מרבית הגופים הבנקאיים. כלכלת ארה"ב הולכת ומשתפרת ועל כך אנו מתבשרים בנתונים מאקרו כלכליים אשר מתפרסמים בארה"ב בשבועיים האחרונים ובכלל.

 

נתונים משוק הדיור, משוק העבודה ומהבורסה שממשיכה לעלות מעודדים צריכה בכלל ובמיוחד את הצרכן האמריקני הידוע בצריכתו המוגברת.

 

כמובן, יש האומרים כי הבעיות במדינות גוש האירו כגון יוון, ספרד ופורטוגל, הן אלו אשר מעודדות את מגמת התחזקות הדולר. ללא ספק הבעיות במדינות גוש האירו מאיצות את המגמה אך הן לא יצרו אותה – אלא כלכלת ארה"ב ההולכת ומשתפרת. אז מדוע השקל אינו מתנהג בהתאם למגמה בעולם?

 

התשובה הרווחת בפי הכלכלנים לשאלה זו הינה מצבה המאקרו כלכלי היוצא דופן של כלכלת ישראל, אשר מושכת תנועות הון אל תוך המשק ובכך מחזקת את המטבע שלה (משקיעים מוכרים מט"ח וקונים שקלים על מנת להשקיע במשק הישראלי).

 

יש בתשובה זאת הרבה מן האמת אך בטח שלא כולה. ספקולנטים רבים מנצלים את תרחיש הצמיחה של מדינת ישראל ובעקבות כך את הצפי להעלאת ריבית על ידי בנק ישראל, במטרה לצנן את עליית המחירים, ומצב זה יוצר אלטרנטיבה ברורה למעבר לשקל. נזכיר כי רמת הריביות בעולם המערבי עדיין אפסית.

 

מכאן שעוד שאלה חשובה (המופנית לבנק ישראל) צריכה להישאל, והיא מדוע הבנק רוכש דולרים ביד אחת וביד השנייה מעלה ריבית? כך למשל, בנק ישראל רכש היום דולרים בשוק החופשי בהיקף של כ-200 מיליון דולר! רכישת הדולרים מונעת את התחזקותו של השקל בכדי שכושר התחרות של הייצואנים לא יפגע. מצד שני העלאת הריבית מעודדת ספקולנטים לרכוש את השקל ובכך יוצרת פעולה הפוכה מזו של רכישת הדולרים על ידי בנק ישראל.

 

בניסוח אחר, האם יד ימין של בנק ישראל לא יודעת מה עושה יד שמאל? התשובה היא לא. בנק ישראל, כנראה, מתואם היטב עם יו"ר הפד' בארה"ב, בן ברננקי, ובכיריו מעריכים שמדיניות ההידוק (העלאת הריבית בארה"ב) קרובה מתמיד, תחזית המבוססת על הסתכלות בתשואה ל-10 שנים על אגרות החוב של ארה"ב אשר טיפסה לרמה של כ-4%.

 

כלומר, השווקים מתחילים לתמחר הידוק מוניטארי. לכן, בנק ישראל "מרשה" לעצמו להעלות ריבית באופן מדוד על מנת לשמור על רמת המחירים ועל הדרך מצנן גם את שוק הנדל"ן הישראלי. מנגד, ממשיך הנגיד לשמור על סביבת שער של 3.7 שקלים לדולר. בבנק ישראל יודעים (או מעריכים) שהשקל ידביק בסופו של דבר את המגמה העולמית ומעדיפים "שתי ציפורים על העץ מאשר ציפור אחת ביד".

 

היום (ג') נסחר הדולר בעלייה מינורית מול השקל והשער היציג לצמד נקבע בשער של 3.7 שקלים לדולר. בנק ישראל המשיך לרכוש מט"ח ורמת התמיכה הפסיכולוגית של 3.7 שקלים לדולר נשמרת בקנאות. בימים הקרובים, סביר שמגמה זו תימשך וניכר שהצמד יסחר ברצועה של 3.685-3.725 שקלים לדולר. בנק ישראל ימשיך להיות שחקן בשוק המט"ח וזאת על מנת לשמור על רמת השערים הנוכחית.

 

הכותב הוא אנליסט ומנהל חדר מצב בשקל אג'יו מקבוצת שקל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה באמת רוצה פישר?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים