שתף קטע נבחר
 

גאנה נגד כורי הזהב: אל תזהמו - תשלמו

המדינה שפעם נתפסה כאחד האזורים הנוחים ביותר עבור תאגידי כריית הזהב, הופכת כעת ליותר תובענית כלפיהן: פרלמנט גאנה אישר את העלאת התמלוגים מכריית זהב מ-3% ל-5% והרגולטור קונס תאגידים שמזהמים את הקרקע. הצעדים מעוררים חשש בקרב תאגידי הנפט שלוטשים עיניים לחופי גאנה

המגזין הכלכלי ה"אקונומיסט" מדווח כי הפרלמנט בגאנה אישר בהצבעה את העלאת התמלוגים מכריית הזהב במדינה האפריקנית מ-3% ל-5%. גאנה כונתה בידי הקולוניאליסטים הבריטים "חוף הזהב" ועד היום היא היצרנית התשיעית בגודלה בעולם והשנייה בגודלה באפריקה, אחרי דרום אפריקה, של המתכת היקרה.

 

חמישה תאגידי כרייה עולמיים חופרים מכרות ענק פתוחים בגאנה על מנת להוציא את הזהב מהאדמה, אבל המדינה, שפעם נתפסה כאחד האזורים הנוחים ביותר עבור חברות הכרייה, הופכת כעת ליותר תובענית כלפיהן.

 

העלאת התמלוגים הנוכחית נדרשת כעת לאישורו של נשיא גאנה. הסיבה המיידית להעלאת התמלוגים היא הגרעון התקציבי של המדינה שעומד על 10% מהתמ"ג. אבל ביסוד ההחלטה עומדת האכיפה המתגברת של חוקים סביבתיים מתוך ההבנה שגאנה בעצם לא מרוויחה כמעט מהניצול העולמי של המינרלים העשירים שבתחומה.

 

הזהב היווה 40% מהייצוא של המדינה בשנת 2008, עם שווי של 2.2 מיליארד דולר. אבל הממשלה קיבלה מחברות הכרייה רק 166 מיליון דולר במסים ובתמלוגים, פחות מ-4% מהמסים הכוללים במדינה. נוסף על התשלום המועט, הרגולטור המקומי השעה את עבודת הייצור באחד המכרות בגלל שמילאו כמעט לגמרי את בריכות הכרייה בפסולת שרך - ציאניד.

 

במקרה אחר, מנעה הרשות מחברת כרייה קנדית את הרחבת המכרה שלה לאחר שלא עמדה בהתחייבויותיה למלא מחדש מכרה נטוש שסיימה לעבוד בו. מוקדם יותר השנה קנס הרגולטור את 'ניומונט', חברת כריית הזהב השנייה בגודלה בעולם, ב-4.9 מיליון דולר בעקבות שפיכת ציאניד מהמכרות.

 

"כשאתה מגיע כמשקיע", אמרה שרי אאיטיי, השרה להגנת הסביבה של גאנה, "אל תבוא למכרה ותזהם את מקורות המים, תחטוף את הרווחים שלך ותשאיר את אנשינו סובלים". כצפוי, ענקי הכרייה לא נלהבים מההצהרות ומניסיונות הממשלה לדון מחדש בהסכמים מולם.

 

הניסיון הנוכחי של גאנה ראוי לציון מאחר והמדינה נמצאת גם באמצעיתו של שגשוג במגזר הדלק. כמה חברות דלק מערביות מפתחות שדות דלק לאורך חופי גאנה והייצור צפוי להתחיל בשנה הבאה ולהכניס הרבה יותר כסף מאשר כריית הזהב. הממשלה מקווה כעת לקבל יותר משליש מהרווחים והיא מנהלת בנחישות משא ומתן מול ענקיות הדלק העולמיות.


פורסם לראשונה 06/04/2010 20:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index open
הזהב האפריקני
צילום: Index open
מומלצים