ברק הראה מי בעל הבית
למה מיהר שר הביטחון לפרסם את החלטתו? אולי כדי לעשות שרירים - ואולי כדי להפיג את המבוכה וחוסר הידיעה בקרב הכפופים לאשכנזי, שיתמודדו על תפקידים במטכ"ל
כעת אין מצב חירום יוצא דופן, ולכן לא היה שום צורך להודיע כי כהונת הרמטכ"ל גבי אשכנזי לא תוארך בשנה נוספת. אגב, אשכנזי הוא הרמטכ"ל הראשון שכהונתו נקצבה מראש לארבע שנים כדי למנוע את אותו משחק כוחות מביש בין שר הביטחון לרמטכ"ל ואת הבחישות הפוליטיות שנלוו אליו, כל פעם שדובר על שנת כהונה רביעית לרמטכ"ל בעבר.
מדוע אם כן היה דחוף לשר הביטחון להידבר עם ראש הממשלה ובהסכמתו להודיע לאשכנזי כי כהונתו לא תוארך בשנה חמישית? אשכנזי כלל לא ביקש שנת כהונה חמישית, ואף אמר לא פעם למקורביו כי הוא סופר את הימים עד שישלים את כהונתו במלואה ואז יפרוש בכבוד, אחרי ששיקם את צה"ל ואת כושר הלחימה שלו אחרי מלחמת לבנון השנייה.
נראה שהתשובה לתמיהות אלה נעוצה בשני נימוקים. האחד לא ענייני, והאחר אפשר לראות בו בדוחק נימוק ענייני. הנימוק הלא ענייני הוא כנראה המתיחות ששררה בחודשים האחרונים בין לשכותיהם של אשכנזי וברק, בעקבות הצעה להאריך את כהונתו בשנה חמישית. הצעה שלא אשכנזי היה זה שיזם.
יוזמי ההצעה היו קציני מילואים שגם ניסו לערב את הנשיא במהלך שיביא לשנת כהונה חמישית לאשכנזי בעקבות הישגיו הרבים, הן בשיקום כושר הלחימה של צה"ל והן במבצע "עופרת יצוקה". מהלכים אלה גרמו לתרעומת בלשכת שר הביטחון, שלא מכבר מינה לראש מטהו את יוני קורן שהלך איתו דרך ארוכה בצה"ל ובחיים האזרחיים.
קורן ראה בניסיונות האלה ניסיון של לשכת הרמטכ"ל לגמד את הישגי ברק ולהעניק לאשכנזי ולאנשיו כוח והשפעה ציבורית גדולים. זכורה התקרית שבה הוציאה לשכת שר הביטחון הודעה חריפה המטילה את האחריות לשמועות על דובר צה"ל, אבי בניהו. המתיחות הזאת גרמה כנראה לברק לרצות להבהיר מיהו בעל הבית.
מילא המהלך, אבל למה הבוטות?
שאיפה זו כפי שהיא מתבטאת בהודעת שר הביטחון היא אולי לגיטימית, אבל היא מעליבה ללא צורך את הרמטכ"ל. בשיחה עם ברק אמר אשכנזי כי הוא מסכים בהחלט למהלך, וגם לא התכוון בעבר להיאבק על שנת כהונה חמישית.
הנימוק הענייני להודעה שהוציא שר הביטחון נוגע למי שסומנו כמתמודדים על תפקיד הרמטכ"ל הבא. מדובר בארבעה קצינים בולטים בצה"ל, ביניהם סגן הרמטכ"ל הנוכחי, האלוף בני גנץ, אלוף פיקוד דרום יואב גלנט, אלוף פיקוד צפון גדי אייזנקוט ויש מי שמזכיר גם את שמו של סגן הרמטכ"ל בתקופת דן חלוץ - משה קפלינסקי כמועמד.
אנשים אלה וגם שני תתי אלופים במטכ"ל, תת אלוף אביב כוכבי ותת אלוף יעקב עייש, כך טוענים בסביבת שר הביטחון, היו שרויים במבוכה ובחוסר ידיעה לגבי תפקידיהם הבאים בגלל השמועות על שנת כהונה חמישית לאשכנזי.
הדבר גרם למתח ולאווירה עכורה ולא רצויה בקרב אנשים אלה והכפופים להם, ועל כן אומרים מחוגו של שר הביטחון, היה צורך להבהיר כי הרמטכ"ל אשכנזי יסיים את תפקידו במועד שנקבע מראש, וכך גם אפשר יהיה להתחיל בעוד כמה חודשים בהליך מסודר של בחירת הרמטכ"ל הבא והמינויים הנלווים למינוי זה, שכן מינוי רמטכ"ל גורר אחריו בדרך כלל סבב מינויים בדרגות אלוף ותת אלוף.
זה הנימוק הענייני, אבל עדיין נשאלת השאלה מדוע צריך היה שר הביטחון להוציא הודעה פומבית ובוטה שמתפרשת בציבור ובתקשורת כמעין סטירת לחי קטנה לרמטכ"ל המכהן. זה לא הגיע לאשכנזי וגם לאהוד ברק זה לא בדיוק היה נחוץ וגם לא מועיל. ההודעה רק מעוררת גל לא נחוץ של פרשנויות ואולי גם מגבילה במידה מסוימת את יכולתו של אשכנזי לתפקד באפקטיביות כראש המטה הכללי.
נראה שההודעה שהוציא ברק פותחת את ההתמודדות על הרמטכ"לות, ונראה גם כי שני המובילים הם אלוף פיקוד דרום יואב גלנט ואלוף פיקוד צפון גדי אייזנקוט. גלנט נתמך על ידי ברק. אשכנזי אינו נלהב למנותו. אלוף פיקוד הצפון אייזנקוט מוערך מאוד גם על ידי אשכנזי וגם על ידי ברק, אבל הוא צעיר בהרבה מגלנט וגם בני גנץ סגן הרמטכ"ל הנוכחי עדיין במירוץ.