שתף קטע נבחר
 

בקרוב: הטבות מס לחברות שיקימו מרכזי מו"פ

ועדת היגוי של התמ"ת והאוצר בוחנת דרכים לעידוד יצוא השירותים בשבעה תחומים: ייעוץ ביטחוני, ייעוץ חקלאי, לימודים אקדמיים, מו"פ היי-טק ופארמה, מחקרים קליניים ותיירות רפואית. המטרה: הגדלת היצוא ב־6 מיליארד שקל עד 2012

ועדת היגוי בין-משרדית של משרד התמ"ת ומשרד האוצר בוחנת את עידוד יצוא השירותים של ישראל על בסיס מודלים של תמרוץ באמצעות מענקים והטבות מס - כך נודע ל"כלכליסט". המטרה של המהלך היא שיותר חברות יפתחו וירחיבו מרכזי מו"פ בתחום השירותים, כך שייצוא השירותים של ישראל יגדל בלפחות 6 מיליארד שקל שקל עד 2012. 

 

 

כיום יצוא השירותים מהווה כ־30% בלבד מסך הייצוא הכולל של ישראל. ישראל איננה המדינה היחידה בעולם הסובלת מייצוא חלש של סקטור השירותים. סקטור השירותים מהווה כשני שלישים מהתל"ג בעולם, אולם הסחר בשירותים מסתכם רק ב־20%־25% מהסחר העולמי.  

 

עבודת הוועדה מתבססת על דו"ח של חברת הייעוץ דלויט שהוכן עבור מנהל סחר חוץ בתמ"ת בראשותו של בועז הירש. דלויט מצאה כי לישראל יש יתרון תחרותי יחסי בייבוא השירותים בשבעה תחומים: ייעוץ ביטחוני, ייעוץ חקלאי, לימודים אקדמיים, מו"פ היי-טק, מו"פ בתחום הפארמה, מחקרים קליניים ותיירות רפואית.  

 

הפוטנציאל הכלכלי של שבעת תחומי השירותים הנסחרים מסתכם ב־20.7 מיליארד שקל עד שנת 2012. מדובר בתחומים שבהם מצאה חברת הייעוץ יתרון יחסי ליצוא ישראלי המבוסס על הצפת ערך ללקוח, על מומחיות ועל מעורבות של נותן השירות בתהליך קבלת ההחלטות. בפרמטרים של מחיר, היתרון היחסי של יצוא שירותים ישראלי נופל מזה של מדינות מתפתחות.

  

ועדת השרים לחברה וכלכלה כבר אישרה את הצעת שר התמ"ת בנימין בן אליעזר לגבש תוכנית לאומית לקידום הסחר בשירותים בישראל ומינתה ועדת היגוי בין־משרדית בראשות משרד האוצר ומשרד התמ"ת, שתכין תוכנית לקידום הנושא כאשר כלי העידוד העיקריים צפויים להיות מענקים ממשלתיים והטבות מס.

 

דלויט מצאה כי חברות רב־לאומיות המעוניינות לפתח מרכזי מו"פ בתחום השירותים נוהגות להשוות בין מדינות פוטנציאליות, ואחד הפרמטרים הוא הטבות המס והמענקים הניתנים להן במדינות היעד כדי להקים את הפעילות.  

 

ההקלות במס והמענקים בישראל אינם מהווים תמריץ מספק לחברות לפתח מרכזי מו"פ בתחום השירותים, משום שחברות לא נהנות ממענקים ממשלתיים למעט הזכות להשתתף במכרזים במסלולי תעסוקה בפריפריה, ועל כן נדרש יישור קו מצד ישראל.

  

ועדת ההיגוי גם בוחנת המלצות ביחס להקמת קרן ייעודית לפיתוח יצוא שירותים בדמות הלוואה על חשבון הכנסות עתידיות מהעסק ומתן הקלות במס על הכנסות הנובעות מיצוא השירותים.  

 

כמו כן תבחן ועדת ההיגוי כיצד ניתן לסייע לחברות במאמצי השיווק לצורך גיוס לקוחות משווקים זרים, בין היתר באמצעות מערך הנספחים המסחריים של משרד התמ"ת.  

 

לדברי הירש, מטרת המהלך היא להתמודד עם זליגת פעילות של מגזר השירותים למזרח: "מדובר במהלך לטווח הבינוני־ארוך שמטרתו להגביר את כושר התחרות של המשק הישראלי על בסיס הנכסים הייחודיים שלו וכדי להתמודד עם התחרות הגוברת מצד מדינות מזרח אסיה בתחום השירותים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים