מחקר ענק: פירות וירקות נגד סרטן? לא עובד
מחקר מקיף, שכלל חצי מליון איש, מפריך את ההנחה הוותיקה לפיה אכילת 5 מנות ירקות ופירות ביום מפחיתה משמעותית את הסיכון לסרטן - ומוכיח כי הסיכון מופחת במקרה הטוב ב-2.5% בלבד. מומחה: "מחקרים קודמים כבר הראו כי כל קשר בין צריכת ירקות ופירות לבין הסיכון לסרטן הוא קלוש"
בשנים האחרונות ממליצים מומחי בריאות בכל העולם על צריכת חמישה ירקות ופירות מדי יום כדי להגן, בין היתר, מפני מחלת הסרטן. אולם מחקר רחב היקף שכלל כחצי מיליון איש, מצא כי שיעור ההגנה מפני סרטן בקרב אלה שפעלו על-פי הנחיה זו, עמד על כשניים וחצי אחוזים בלבד. ממצאי המחקר מופיעים בגליון החדש של כתב העת Journal of the National Cancer Institute.
המחקר בדק נתונים מעשר ארצות ונוהל על ידי צוות חוקרי בית הספר לרפואה Mount Sinai בניו יורק. במחקר נבדקו כחצי מיליון איש שנשאלו על הרגלי החיים שלהם, כולל עישון, פעילות גופנית וצריכת ירקות ופירות.
מהמחקר עולה כי בקרב אלה שצרכו מעל חמש מנות של פירות וירקות מידי יום, הגברים היו בסיכון מופחת של 2.6% ללקות בסרטן, והנשים בסיכוון מופחת של 2.3% ללקות בסרטן. החוקרים עוד ציינו כי מניתוח הנתונים נראה שירקות העשירים יותר בנוגדי חימצון וחומרי תזונה הביאו לשיעור הגנה מעט גבוה יותר מסרטן בהשוואה לפירות.
"הקשר - קלוש"
במאמר נלווה, כתב פרופ' וולטר ווילט מאוניברסיטת הארוורד כי המחקר החדש מאשר את מה שנמצא במחקרים נוספים; "מחקרים קודמים כבר הראו כי כל קשר
בין צריכת ירקות ופירות לבין הסיכון לסרטן הוא קלוש", ציין פרופ' ווילט. עם זאת, הוא הדגיש כי ירקות ופירות כשלעצמן הם בעלי ערך תזונתי גבוה ובעלי אפקט בריאותי חשוב.
ההמלצה על צריכת חמישה ירקות ופירות מידי יום הופצה בשנת 1990 על ידי ארגון הבריאות העולמי. על פי הארגון, צריכת ירקות ופירות מונעת כ-50% ממקרי הסרטן בעולם, כמו גם מחלות כרוניות אחרות. ארגוני בריאות ברחבי העולם, בכללם בישראל, המשיכו בקו זה והמליצו לאוכלוסייה לצרוך מדי יום חמש מנות של ירקות ופירות. עם זאת, מחקרים לא הצליחו להוכיח כי ירקות ופירות אכן עשויים למנוע מחצית ממקרי הסרטן.
אשתקד, מחקר של אוניברסיטת אוקספורד שכלל מעל 52 אלף איש קבע כי צמחונות עשויה למנוע סרטן: שיעור מקרי הסרטן הכולל היה נמוך יותר בקרב צמחונים ואוכלי דגים, בהשוואה לשיעור הסרטן בקרב אוכלי הבשר.
מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר: "בהחלט מדובר במחקר חשוב, שפורסם בכתב עת יוקרתי בתחום הסרטן, ויש לבחון את תוצאותיו. עם זאת, חשוב לזכור כי מחקרים רבים אחרים עד היום, הוכיחו באופן מצטבר כי שילוב של ירקות ופירות בתפריט היומי הוא בעל תפקיד חשוב במניעת סרטן. כמו כן, מחקרים ממוקדים בירקות ופירות מסויימים והקשר שלהם למניעת מחלות מסויימות הוכיחו כי תתכן השפעה גדולה יותר לצריכת ירקות ופירות אלו בתפריט היומי. חשוב לזכור כי המלצות אלו הן כמובן חלק ממכלול של אמצעים לצמצום התחלואה בסרטן, יחד עם ביצוע פעילות גופנית, מניעת עישון ועוד".