תא"ל מעוטר במיל' חשוד בפרשת סחר באיברים
על-פי החשד פרסמו שישה חברי רשת מודעות לנזקקים להשתלת כליה וגם לאלו שמוכנים לתרום. בכמה מקרים הציעו עשרות אלפי דולרים עבור האיבר, אך לאחר הניתוח בחו"ל - לא העבירו את הכסף שהובטח וגם לא ציידו את התורמים במסמכים רפואיים. בין העצורים: תא"ל במיל' מאיר זמיר
המשטרה חשפה רשת שסחרה באיברים, בהיקפים של מיליוני שקלים. כך הותר היום (ד') לפרסום. על-פי החשד גבו מחולים שזקוקים להשתלות איברים עשרות אלפי דולרים והטיסו אותם לחו"ל. כשחזרו לארץ, תורמים לא קיבלו את התשלום שהובטח להם. אחד החשודים הוא תת-אלוף במילואים מאיר זמיר, בן 62 מראשון-לציון, שקיבל את עיטור העוז על תפקודו במלחמת יום הכיפורים. עוד נעצרו שני עורכי דין מאשקלון.
חברי הרשת נהגו לפרסם מודעות באתרי האינטרנט השונים או במקומונים והציעו לאנשים המחכים שנים להשתלת כליה את הפתרון הנכסף, בתמורה ל-140 אלף דולר. במקביל, פרסמו מודעות כדי לאתר אנשים המוכנים למכור את כליותיהם. תחילה הציעו 10,000 דולר בלבד. רבים הסכימו לסכום זה, אך לאלו שהיססו העלו חברי הרשת את הסכום עד ל-100 אלף דולר. מדובר בסכום שאותו כמובן מעולם לא ראו.
לפני כמה חודשים הגיעה אשה בת 50 מנצרת תלונה במשטרה. לדבריה, היא נענתה למודעה במקומון ערבי והסכימה לתרום כליה תמורת 100 אלף דולר, בגלל מצוקה כלכלית קשה. היא נקראה לעבור בדיקת התאמה ובתוך זמן קצר הוטסה יחד עם אדם נוסף - שגם הוא הסכים למכור כליה - לאזרביג'אן.
כאשר שבה ארצה פנתה לאנשים שדרכם נסעה, אולם לא קיבלה את הכסף שהובטח לה. במפלג הונאה צפון החלו לחקור את התלונה. תוך כדי החקירה התקבלה תלונה נוספת. הפעם, המתלונן היה צעיר בן 18 מטורען, שסיפר גם הוא סיפור דומה. לדבריו, לאחר שעבר בדיקות התאמה הוטס לפיליפינים ובתמורה לכליה הבטיחו לו חברי הרשת 80 אלף דולר.
ראש מפלג הונאה צפון, רב פקד אהרון גלאור, אמר ל-ynet: "ניהלנו חקירה סמויה והופתענו ממדי התופעה. יחסית לתלונות המעטות שקיבלנו, אנו למדים שיש אנשים רבים שמוכנים תמורת אלפי דולרים בודדים, לעיתים 10,000 דולר בלבד, למכור כליה. מדובר באנשים הנתונים במצב כלכלי קשה, תושבי אזור הפריפריה מהדרום או מהצפון, שעבורם 10,000 דולר הוא התגשמות של חלום".
"חזרו חולים ובלי כסף"
לאחר שנקצרה הכליה, דאגו על-פי החשד אנשי הרשת להעלים את המסמכים הרפואיים. אותם אנשים שמכרו את כליותיהם הגיעו ארצה מבלי שהיו מצויידים בתיעוד רפואי כלשהו, ומכאן לעיתים כאשר הרגישו לא טוב לא יכלו להציג בפני הרופאים שבדקו אותם מסמכים שמלמדים על מצבם. "לעיתים היו אפילו מצבים טרגיים של אנשים, שנסעו לחו"ל כשהם בריאים וחזרו לישראל גם חולים וגם בלי הכסף", סיפר רב-פקד גלאור.
לאחרונה התקבל במשטרה מידע על אם לשישה מאשקלון, שנענתה למודעה. היא אמורה היתה לנסוע אתמול לפיליפינים, בלווית אשה הזקוקה להשתלת כליה מאזור המרכז. המשטרה עירבה בעניין את גורמי הרווחה. "היא הופתעה מאוד כשהחוקרים פנו אליה, אולם על אף הפניה סירבה להיעתר לבקשתם וביקשה לנסוע כדי לקבל 10,000 דולר", אמר רב-פקד גלאור.
אתמול, בדרכה לשדה התעופה האשה עוכבה. במקביל, הודיעו לאשה שהיתה אמורה לעבור את הניתוח שההשתלה בוטלה. "התקשרתי אליה באופן אישי וסיפרתי לה שגם היא נפלה קורבן ועל אף ששילמה 55 אלף דולר, ההשתלה לה חיכתה לא תתקיים". אותה אשה היתה אמורה לשלם 50 אלף דולר לאחר ההשתלה. אותה אשה סיפרה לחוקרים כיצד הגיעה לחברי הרשת מה הובטח לה וכמה שילמה להם.
שני עורכי הדין שנעצרו חשודים ששימשו חותמת גומי להוצאת תצהירים מזויפים, המלמדים כי האנשים שביקשו לעבור את ההשתלה ואלו שמכרו להם את הכליה הם קרובי משפחה מדרגה ראשונה. "בפיליפינים לא מבינים שאחמד מהצפון ושולה מהמרכז אינם אחים", סיכמו במפלג ההונאה.