שתף קטע נבחר

 

פרשת הולילנד: אורי מסר נעצר על תיווך בשוחד

שוחד בעשרות מיליונים ומיזמי נדל"ן עומדים במרכז הפרשה המוגדרת כבר "מהחמורות בתולדות המדינה". 5 נעצרו, בהם מקורבו של אולמרט, מהנדס עיריית ירושלים לשעבר ואנשי עסקים. חוקרי יאח"ה פשטו על עיריית ירושלים. במרכז החקירה - פרויקט הולילנד בעיר. על פרטים רבים מוטל איסור פרסום

אחת מפרשות השוחד החמורות שהיו אי פעם בישראל - כך מגדירים במשטרה ואף בבית המשפט את הפרשה החדשה שנחקרת ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה). במסגרת הפרשה נעצרו אישים שונים, בהם עו"ד אורי מסר, מקורבו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. אתמול (יום ג') הפכה החקירה הסמויה לגלויה, עם מעצרם של החמישה, שבבתיהם נערכו חיפושים, אך רבים מפרטי החקירה עודם אסורים לפרסום.

 

עו"ד מסר משמש עד תביעה בשתיים מהפרשות שבגינן מסובך אולמרט כיום במשפט - אותו משפט שאתמול נרשמה בו דרמה, כאשר התביעה ביקשה להפוך את סדר הבאת העדים.

 

הפרשה החדשה - שכבר ניתן לכנותה "פרשת הולילנד" - מתמקדת בתשלומי שוחד שעל פי החשד ניתנו לבכירים בתמורה לקידום פרויקטים של אנשי עסקים. הבולט מביניהם הוא פרויקט הדיור "הולילנד" בדרום-מערב העיר - שכבר הוכתר כ"מפלצת" נדל"ן כעורה, בין היתר על ידי השופט שהאריך את מעצרם של החשודים.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדובר בפרשה חסרת תקדים בהיקפה, הן מבחינת סכומי השוחד ששולמו לפי החשד - עשרות מיליוני שקלים; הן מבחינת פרק הזמן שלאורכו נמשכה - מ-1999 עד 2007;

והן מבחינת היקף הפרויקטים המעורבים בה, שערכם נאמד במיליארדי שקלים.

 

בלב לבה של החקירה נמצא פרויקט הולילנד, אך היא נגעה גם לפרויקטים אחרים. בין פרויקטים אלה ניתן למנות את צוק מנרה באצבע הגליל - שם הייתה כוונה להקים פרויקט דיור שלא יצא לדרך עד כה; ופרויקטים של חברת הזרע, שמחזיקה בין היתר בקרקעות סמוך לחירייה - אותה מזבלה לשעבר, שהניסיון להקים בשטחה דירות יוקרה נפסל על-ידי גורמי התכנון, ואף הוליד כבר כתב אישום אחד בגין שוחד, נגד עודד טל, בכיר לשעבר במנהל מקרקעי ישראל.

 

פרשה זו היא שעומדת מאחורי הפשיטה המשטרתית במשרדי חברת פולאר - השותפה במיזם הולילנד ובעליה של חברת הזרע - שעליה הודיעה היום החברה לבורסה, ועוררה בכך רעש גדול. יש לציין כי בעלי חברת פולאר התחלפו מאז התקופה שבה התרחשה הפרשה.

 

המשטרה: מערכת שוחד שלמה

תחת איפול כבד, עצרה המשטרה בימים האחרונים חמישה מעורבים בפרשה, בהם עו"ד מסר, וכן מהנדס עיריית ירושלים לשעבר, אורי שטרית, איש העסקים הלל צ'רני, היזם הירושלמי מאיר רבין ורואה החשבון אליהו חסון. הם חשודים בין היתר בעבירות שוחד, מרמה והלבנת הון. החקירה נמצאת עדיין רק בראשיתה.

 

במקביל, פשטה אתמול בצהריים קבוצה של חוקרי יאח"ה על בניין עיריית ירושלים בכיכר ספרא, כדי להחרים מסמכים רלוונטיים לחקירה. החוקרים תיאמו את הגעתם עם ראש העיר ניר ברקת, שנתן את הסכמתו לחיפוש. החוקרים עברו בכמה משרדים, ובעיריה מספרים כי הם התמקדו בארכיון, שם הוציאו מסמכים ממשרד התכנון והבנייה העירוני. עוד ידעו לספר בעירייה כי ברקת עודכן בכך שכמה מעובדי העירייה יילקחו לחקירה בנושא.


שוטרי יאח"ה אתמול בבית המשפט (צילום: דודו אזולאי)

 

"מבחינת חומרת המעשים, מדובר באחת הפרשיות החמורות ביותר שידעה המדינה", קבע נשיא בית משפט השלום בראשון-לציון, השופט אברהם היימן, בדיון שנערך היום בפרשה. לפחות על-פי החומר החלקי שהציג נציג יאח"ה, רב-פקד ליאור רייס, נראה כי יש ממש בדברי השופט. חוקרי היחידה חשפו במהלך החקירה, לדבריהם, מערכת שלמה שנוצרה במטרה לשחד בעלי תפקידים בכירים במגזר הציבורי, כדי לקדם אינטרסים של חברות שונות שעסקו במיזמי בנייה.

 

צ'רני ואשמור לך

פרויקט הבנייה הענק הולילנד בירושלים יצא לדרכו אי שם בשנות ה-90, והקמתן של מאות יחידות דיור אושרה סופית בשנת 99'. האיש המרכזי בסיפור הזה הוא איש העסקים הלל צ'רני, שהחזיק בקרקעות של מתחם הולילנד. צ'רני, שביקש להגדיל את אחוזי הבנייה במקום, לא בחל, על-פי החשד, בשום דרך כדי לקדם את הפרויקט - ושילם שוחד של עשרות מיליוני שקלים לבעלי תפקידים. בין מקבלי השוחד, על פי החשד, היו בכירים בעיריית ירושלים.

 

לפי החשד, בפרויקט זה וגם בפרויקט בצוק מנרה שבו היה מעורב, נזקק צ'רני לסיוע מצד הרשויות. על-פי המשטרה, הוא הפעיל מנגנון שלם, שכלל את יזם הנדל"ן מאיר רבין, כדי לתווך בינו לבין בעלי התפקידים שיקבלו את השוחד. את "העבודה המלוכלכת" של העברת הכספים בפועל עשה עבורו אליהו חסון, רואה חשבון ששימש כחשב של חברת הולילנד. בחיפוש שערכו חוקרי יאח"ה, נתפסו מסמכים המעידים על העברות כספי השוחד.

 

חלקו של עו"ד מסר, שבמשך שנים היה אחד האנשים הקרובים ביותר לאולמרט, מתפרש כמעט לאורך כל הפרויקטים. הוא חשוד בתיווך במתן שוחד, בהלבנת הון ובקשירת קשר.

 

עצור נוסף הוא אורי שטרית, שהיה מהנדס עיריית ירושלים בשנים 2001-2006. לפי החשד, בשלב מסוים החל לפתע לקדם באופן נמרץ את פרויקט הולילנד, שקודם לכן היה ממתנגדיו. מיליוני שקלים שהועברו לידיו, טוענת המשטרה, תרמו רבות לשינוי דעתו. ולא רק זו - הוא אף פעל להגדיל את אחוזי הבנייה בפרויקט, וחסך ליזמים הוצאות של מיליוני שקלים בתוקף היותו מהנדס עירייה. את כספי השוחד, לפי החשד, הוא קיבל בכסף ובשווי כסף עבור משרד האדריכלים הפרטי שהיה בבעלותו באותה העת. בתמורה הוציא חשבוניות פיקטיביות, ובכך עבר על חוק איסור הלבנת הון.

 

השופט: תמיהה למראה ה"מפלצות"

מעצרם של כל החשודים הוארך בשמונה ימים, מלבד מסר, שמעצרו הוארך בשישה ימים בלבד. למרות שחקירת הפרשה רק בתחילתה, השופט היימן, שמעורה בפרשה עוד מתחילתה כשהחוקרים ביקשו ממנו לחתום על צווים שונים הנוגעים לפרשה,

השתמש במילים חריפות ביותר בדברי הסיכום להחלטתו, ובייחוד תקף את מיזם הבנייה בהולילנד.

 

"על הנוסע בדרך בגין בירושלים, ומגיע אל רחוב גולומב, במבט לימינו רואה את המפלצות שיש בהן כדי לכער העיר, ומביע תמיהה", כתב השופט בהחלטתו. "כל מי שגר בירושלים יודע למה הכוונה".

 

השופט הפגין תמיכה מלאה בעמדת המשטרה - ואיפשר לה לקבל את מלוא ימי החקירה שביקשה.

 

פרקליטו של מסר, עו"ד שמעון דולן, פרסם הודעה ובה טען כי המעצר תוך חשש משיבוש החקירה הינו מיותר לחלוטין. לדבריו, "מדובר בפרשות שעו"ד מסר נחקר לגביהן בשנתיים האחרונות וכל אותה עת שמר על שתיקה תקשורתית מוחלטת, מתוך רצונו לכבד את גורמי החקירה והאכיפה". עוד טען הפרקליט כי על על חלק מנושאי החקירה חלים דיני התיישנות.

 

Read this article in English

 

בהכנת הכתבה השתתפו רונן מדזיני, תני גולדשטיין ואביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד מסר אתמול בהארכת מעצרו. תיווך בשוחד
צילום: דודו אזולאי
צ'רני בבית המשפט. החזיק בקרקעות
צילום: דודו אזולאי
מאיר רבין. תיווך
צילום: דודו אזולאי
אורי שטרית. קיבל עשרות מיליונים
צילום: דודו אזולאי
אליהו חסון. העבודה המלוכלכת
צילום: דודו אזולאי
מומלצים