שתף קטע נבחר

 

אובמה ומדבדב בפראג; יחתמו על אמנת גרעין

אמנת הגרעין החדשה, שתחליף את האמנה לצמצום כלי נשק אסטרטגיים מ-1991, מחייבת את ארה"ב ורוסיה לצמצם משמעותית את מספר ראשי הנפץ הגרעיניים שברשותן

19 שנה אחרי ג'ורג' בוש ומיכאיל גורב'צוב - התקדמות נוספת בצמצום מלאי הנשק הגרעיני בעולם. נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, נחת הבוקר (יום ה') בפראג בירת צ'כיה, שם ייפגש עם עמיתו הרוסי דימיטרי מדבדב למפגש היסטורי שיסתיים בחתימה על אמנה חדשה לצמצום מצבורי הגרעין של שתי המדינות.

 

ההסכם שעליו יחתמו השניים יצמצם את מספר ראשי הנפץ הגרעיניים של רוסיה וארה"ב בכשליש בתוך שבע שנים. לאחר החתימה, תועבר האמנה לאישור הסנאט האמריקני ובית המחוקקים הרוסי. דובר הבית הלבן אמר כי ההסכם - עדות ברורה לשיפור ביחסי ארה"ב-רוסיה בשנים האחרונות - יובא לאישור הסנאט עוד השנה.

 

גיבס העריך כי בפגישת הנשיאים יעלו לדיון נושאים נוספים. בין היתר הם צפויים לדון במאמצים לפתרון המשבר סביב תוכנית הגרעין האיראנית וההפיכה בקירגיזסטן אתמול.


מדבדב ואובמה, מחייכים לקראת העתיד (צילום: רויטרס)

 

ב-1991 חתמו ג'ורג' בוש האב ומיכאיל גורבצ'וב על "האמנה לצמצום כלי נשק אסטרטגיים" (START), שבה התחייבו הנשיאים להקטין את מאגרי הנשק האטומי ב-25 אחוזים. ארה"ב ורוסיה סיכמו להחזיק בלא יותר מ-2,200 ראשי נפץ גרעיניים. אולם כבר אז קיוו רבים שתהיה זו רק ההתחלה, מאחר שגם בכמות הזאת ניתן להחריב את הגלובוס כמה וכמה פעמים.

 

עולם ללא גרעין עדיין רחוק

ההסכם המקורי פג בדצמבר האחרון, ובשנה החולפת התנהלו דיונים קדחתניים בין הצדדים לגיבוש אמנה חדשה ומקיפה יותר. הקרמלין ניסה להשתמש ברצונו של אובמה לחתום על הסכם כדי להשיג "על הדרך" עוד יעד חשוב - לשכנע את הממשל האמריקני לזנוח את תוכניתו להקים מערכת הגנה מפני טילים על אדמת אירופה.

 

רוסיה אמנם לא השיגה את מטרתה לכלול את מערכת ההגנה האמריקנית בהסכם הסופי, אולם פריצת הדרך הושגה לבסוף כשארה"ב הסכימה לפיקוח על מתקני ייצור הטילים. עם זאת, שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, הדגיש כי ארצו שומרת לעצמה את הזכות לסגת מאמנת START, אם יתברר שמערכת ההגנה מטילים שמתכננת ארה"ב להציב באירופה מאיימת על ביטחון המדינה.

 

כאמור, המסמך שעליו יחתמו אובמה ומדבדב יחייב את הצדדים להקטין בשליש את הארסנל ההרסני. מספר ראשי הנפץ הגרעיניים יקוצץ ל-1,550, כמות המשגרים הזמינים מהיבשה והים תקטן ל-800, וכמות המפציצים הזמינים להפצצת גרעינית ייקטן ל-70. מספרים אלה אמנם רחוקים מאוד מחזון אובמה לעולם נקי מנשק גרעיני, אולם עבורו זו רק ההתחלה.

 

השבוע הוא הציג את מדיניות ממשלו לגבי האטום והציב לארה"ב יעד ברור לעתיד: השימוש האפשרי בנשק יוגבל רק למדינות המסרבות להישמע לאמנה הבינלאומית לאי-הפצת נשק גרעיני ולא יפותחו אמצעים חדשים. הוא הבהיר כי תוכניתו חותרת להפוך את הנשק הגרעיני לדבר ש"עבר זמנו" וליצירת תמריצים שישכנעו מדינות לוותר על שאיפותיהן הגרעיניות.

 

בניגוד להסכמי START, שכללו הסכמה על הפסקת ייצור טילים להגנה, הרי שהפעם ארה"ב פעילה בהקמת מערך הגנה. ההסברים האמריקנים,

לפיהם מדובר במערכות הגנה מפני מדינות עוינות כמו איראן וצפון קוריאה, אינה מרגיעה את הרוסים. סיבה נוספת לדאגה ברוסיה, היא העובדה שהפנטגון מפתח בשנים האחרונות טילים עם ראשי חץ קונבנציונליים, שיכולים להכות בכל פינה על פני כדור הארץ בתוך פחות משעה.

  

העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח היום כי הטילים הללו מהווים את התחליף החדש של הבית הלבן לתקיפה גרעינית - ללא ההשלכות הרדיואקטיביות הקטלניות. המערכת החדשה, "תוכנית התקיפה הגלובלית", פותחה בשנים האחרונות והיא מעוררת חשש כבד ברוסיה, שבה ישנם כאלה שמאיימים בפתיחה במירוץ חימוש לא גרעיני. אך בעיני ממשל אובמה, מדובר בשיפור כוח ההרתעה האמריקני.

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה עוזב את וושינגטון. מצמצם
צילום: AP
מדבדב. גם איראן על הפרק
צילום: רויטרס
מפגין נגד גרעין, היום בפראג
צילום: AFP
מומלצים