חי ובועט: שוער הנוער של אשדוד על הסוכרת בחייו
גל אנגלשטיין בן ה-18 מתמודד עם סוכרת נעורים מגיל 5, וכדורגל הוא משחק מגיל 6. מחר ישתתף שוער נבחרת הנוער במ.ס. אשדוד במסע אופניים להעלאת המודעות למחלה, ומסביר: "זה כמו להיוולד עם שיער חום, צריך לבער את הבורות"
כשאנחנו חושבים על חולי סוכרת, התגובה הראשונית היא רחמים, אבל זה בדיוק מה שהם לא רוצים שנרגיש: מסע אופניים של האגודה לסוכרת נעורים בשיתוף מיני ישראל שייערך מחר (ו'), מנסה לבער דעות קדומות על חולי סוכרת. כשחקן חיזוק מצטרף למסע גם גל אנגלשטיין, שוער נבחרת הנוער במ.ס. אשדוד, וחולה סוכרת.
אנגלשטיין ה-בן 18 הוא ספורטאי רציני ומסור. הוא קם בשעה מוקדמת, אוכל, מתעמל, ולא שוכח לבדוק רמות סוכר. כבר מגיל 5 מתמודד אנגלשטיין עם הסוכרת, ומגיל 6 הוא עם הכדור ביד, משחק כדורגל - ומנסה לשלב בהצלחה בין השניים.
"אני כמו כל ספורטאי רגיל"
סוכרת נעורים נובעת מהרס תאי ביטא בלבלב האחראים על ייצור הורמון אינסולין, שאחראי על ויסות רמות הסוכר (גלוקוז) בתא. אנגלשטיין, כמו סוכרתיים אחרים, נדרש להזריק אינסולין פעמים אחדות ביום, בכל יום.
"אני תופס את עצמי כספורטאי רגיל, זו הגישה שלי", אומר אנגלשטיין ומוסיף: "זו גישה גם לחיים, מטבעי אני בנאדם חיובי ויש לראות את החיובי בכל דבר. הסוכרת לא מגבילה אותי".
וכך, שגרת יומו של השוער הצעיר אינה שונה משגרת יומו של כל ספורטאי אחר. "לסוכרת אין השפעה על אורח חיי, אבל בגללה אני צריך להיות במודעות גבוהה כל הזמן", מסביר הצעיר, "לבדוק רמות סוכר לפני אימון ואחרי אימון, ואם צריך אז לאכול איזה חטיף".
מודע כל הזמן. גל בביתו (התמונה באדיבות משפ' אנגלשטיין)
- הציבור תופס חולי סוכרת כחלשים ואתה ספורטאי; זה לא סותר?
"סוכרת זו מחלה כרונית ואתה פשוט חי עם זה, כמו להיוולד עם שיער חום, אפשר להפסיק לחיות, ואפשר להמשיך לחיות, תלוי באופי של הבן-אדם. השוני היחידי הוא שאם ספורטאי רגיל יכול להרשות לעצמו לפספס ארוחה, לי אסור. אני צריך להיות מודע כל הזמן".
- האם אתה מרגיש ביחס שונה מכיוון שאתה חולה בסוכרת?
"לא מזהים אותי כחולה סוכרת, הייתי רוצה להאמין שאני מצליח כי אני ספורטאי טוב ולא בגלל שום סיבה אחרת".
"כמו להשתחרר מהכלא"
סיבוך חמור שעלול לקרות לחולי סוכרת הזקוקים להזרקת אינסולין הוא אובדן הכרה. תופעה זו מופיעה אצל חולים שאינם אוכלים מספיק לאחר הזרקת אינסולין, וזאת בשל ירידת רמת הסוכר בדם לערכים נמוכים ביותר, מצב המכונה היפוגליקמיה.
- מה קורה אם יש נפילה ברמת הסוכר במהלך אימון?
"נפילות ברמת הסוכר זה דבר שקורה לחולי סוכרת. גוף האדם זה לא מדע מדויק. היו לי נפילות בחיים, לא משהו רציני, וכשאני מרגיש שיש נפילה אני אוכל משהו. אני לא חושב לעצמי 'וואו, היתה לי נפילה', פשוט אוכל חטיף וממשיך הלאה".
בשנים האחרונות חלה התקדמות בטיפול במחלה. קיימת שיטת בדיקה עצמית של רמת הגלוקוזה בדם, והומצאה משאבת האינסולין. בעזרת מכשיר בגודל מחשבון כיס אפשר למדוד את ריכוז הגלוקוזה בטיפת דם, ולווסת את מינון האינסולין בהתאם. משאבת אינסולין קטנה מזרימה לדם כמויות קטנות של אינסולין במשך כל שעות היום.
- איך מתמודדים עם הכאב של זריקות האינסולין?
"אני כבר לא שם לב לזה, מזמן שכחתי, וזה בכלל לא חלק ממהלך החיים שלי. אני משתמש במשאבת האינסולין שהיא יותר נוחה מזריקות. מאז שיש לי אותה אני
מרגיש משוחרר, ממש כמו להשתחרר מהכלא, במקום זריקות כל הזמן".
מחר (יום שישי, 9 באפריל), יתקיים כאמור מסע האופניים של האגודה לסוכרת נעורים - "מסע לעתיד מתוק", ואנגלשטיין ישתתף בו לראשונה. זו השנה השלישית שבה מסע כזה נערך, במטרה להגביר את המודעות למחלה ולגייס כספים לקידום המחקר למציאת מרפא למחלה.
"לאגודה לסוכרת נעורים חשוב להעלות את המודעות למחלה", מסביר השוער, "ואני שמח לעזור ולתרום ולבער את הבורות בכל הנוגע לסוכרת. מטרה שנייה היא לאסוף תרומות למחקר ולמצוא תרופה למחלה, וחולי הסוכרת ואני מודים למיני ישראל על היוזמה ולכל מי שתורם".