בג"ץ למנהל האזרחי: הקפיאו עקירת מטע בגדה
בעקבות עתירה שהגיש ארגון שמאל בשם בני משפחה פלסטינית מאזור חברון, נעצר פינויים של עצים מקרקע שלדברי צה"ל, מוגדרת כאדמת מדינה. העותרים טוענים לבעלות עליה, ומחו על-כך שלא ניתנה להם זכות לערער
בג"ץ הורה אתמול (ה') למנהל האזרחי ולצה"ל להקפיא את עקירתו של מטע עצי פרי פלסטיני באזור חברון, שהחלו בעקבות טענות כי הוא ניטע על אדמות מדינה ללא אישור. השופט חנן מלצר נענה בחיוב לעתירה שהגיש ארגון "שומרי משפט - רבנים לזכויות אדם", שבה דרשו להפסיק את העבודות עד לבירור טענות בני המשפחה שנטעו את העצים, לפיהן יש ברשותם מסמכים המוכיחים את בעלותם על הקרקע, ובהם רישומי טאבו, הסכם מכר ואישור מס מקרקעין.
מדובר בשטח של 70 דונם באזור ההתנחלות בת עין שבגוש עציון, בו נטעה המשפחה הפלסטינית 1,700 עצי פרי. בעתירה, שהגישה עו"ד קמר מישרקי בשם בני משפחות עאדי-ת'לג'י וסליבי, פנו לבית המשפט בבקשה להוציא צו ביניים דחוף שימנע את העקירה המתוכננת, שעליה הודיע המנהל האזרחי יומיים בלבד לאחר נטיעת העצים.
"בחירת המדינה להפעיל את הצו שללה מהעותרים את היכולת לטעון לפני ועדת ערר צבאית והותירה להם רק את האפשרות לעתור לבג"ץ נגד הפינוי", הסבירה עו"ד מישרקי. "התראת הפינוי ניתנה ללא הליך הכרזה על אדמות מדינה כמתחייב. המדינה אף אינה מקיימת את תנאי ההחזקה בפועל באדמה, כפי שנדרש בצו".
העותרים טענו גם כי ביצוע הצו "עלול לפגוע בקשר רב שנים של אנשים לאדמה, שרבים מבני המשפחה הקדישו את מירב שנותיהם לעיבודה והיא מניבה פרי ומפרנסת אותם".
בתגובה להחלטה, הודיעו ראש המנהל האזרחי בבית אל, הממונה
על הרכוש הנטוש בגדה המערבית ומפקד כוחות צה"ל באזור כי ימסרו את תשובתם לעתירה בתוך שבוע. במנהל האזרחי הדגישו כי "באזור המדובר נשתלו עצים על אדמות מדינה שלא כחוק, ועל כן הוצא לתושבים צו סילוק פלישה. לאור העתירה הוקפא הצו באופן זמני, עד לסיום ההליכים המשפטיים".בארגון "שומרי משפט - רבנים לזכויות אדם" אמרו ל-ynet כי "המדינה בחרה לפסוח על ההליך המנהלי התקין ודילגה על מתן זכות הערעור, באופן הפוגע אנושות בזכות תושבים מוגנים הטוענים לבעלות על מקרקעין ושולל מהם את הזכות לשטוח טענותיהם לפני ערכאה מוסמכת".
מטע עצים בגדה (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים