השדים של הולילנד
זו לא הפעם הראשונה שמתחם המגורים הולילנד משמש במה למופע של שחיתות ותככים פוליטיים. לפני 14 שנה נאלץ נציב מס הכנסה דאז, דורון לוי, להתפטר בגלל הנחה ענקית לה זכו המעורבים במכירת הקרקע. הגילוי הכניס את רשות המסים למחול שדים שטרם נשכח. עכשיו הכל חוזר
הפרשה נחשפה ביולי 1996. המתחם עליו נבנה בירושלים המלון "הולילנד", 120 דונם במרומי שכונת בית-וגן, היה בבעלות חברה זרה ונמכר לחברה ישראלית שתכננה להקים עליו פרויקט מגורים יוקרתי. ערך הקרקע נאמד בין 80 מיליון ל-100 מיליון דולר. אבל הליך ה"גיור" של הנכס - כלומר, הדיווח לצורך תשלום מס הרכישה, בעגה של רשויות המס - נעשה לפי 12 מיליון דולר בלבד. שני הצדדים הרוויחו עשרות מיליוני שקלים.
הקונים לא שילמו את מלוא המס שהגיע מהם. המוכרים חסכו את תשלום מס השבח (בגלל ההפרש שבין השווי הנמוך הנ"ל למחיר ההיסטורי הרשום אותו שילמו על הקרקע, כמה מיליוני שקלים, שבמקרה תאם בחישוב ריאלי את הערך החדש). השומה המקורית אמנם נערכה לפי שווי השוק והיתה גבוהה פי כמה, אבל היזמים ערערו עליה, התמקחו, וזכו לקבל את ההנחה הענקית.
ערעורם נדון והתקבל אצל נציב מס הכנסה דאז, דורון לוי. לרוע מזלם, עלתה על העסקה מבקרת הפנים החדשה יעל שביט. צעירה נמרצת, רק שנתיים בתפקיד, שהריחה "ליקוי מאורות" בצמרת. היא ערכה חקירה סמויה והעבירה את ממצאיה לידיעת מבקרת המדינה דאז, מרים בן-פורת, כנדרש ממנה בחוק המבקרים הפנימיים. עלה מהם חשד לכאורה של "שומה תפורה לפי הזמנה".
בן-פורת, שופטת בדימוס מבית המשפט העליון, קפדנית ונוקשה, איתרה בעסקה "היבטים פליליים" לכאורה, אותם העבירה כנהוג לבדיקת היועץ המשפטי לממשלה. עו"ד אליקים רובינשטיין, בהמלצת פרקליטת המדינה עדנה ארבל, הורה למשטרה לפתוח בחקירה.
המשטרה והפרקליטות נעזרו בשמאי הממשלתי. הוא אימת את שווי השוק של הקרקע סביב 100 מיליון דולר. החקירה נמשכה יותר משנה. בסיומה הוחלט לסגור את התיק. הנציב לוי לא הועמד לדין פלילי. לוי אמנם חזר וטען שלא עבר עבירה, אבל שילם במשרתו. בעצם כל המעורבים יצאו מהפרשה בשן ועין.
בהמלצת רובינשטיין וארבל העביר שר האוצר יעקב נאמן את הנציב לוי מכהונתו. השמאים, שסייעו ליזמי פרויקט הולילנד בהערכת השווי המופחת של הנכס, עמדו לדין משמעתי על עבירת אתיקה. זה המקום לציין כי בראש הפרויקט עמד הלל צ'רני, מי שנעצר השבוע עם עו"ד אורי מסר והאדריכל ומהנדס העיר דאז אורי שטרית, מקורבי ראש העירייה אהוד אולמרט.
כוס תה רותח בפני המבקרת
חשיפת הפרשה וחקירת המשטרה פילגו את נציבות מס הכנסה. הבכירים התייצבו להגנת הנציב לוי. הזוטרים פחדו להרים ראש. מבקרת הפנים יעל שביט, שהעזה לפתוח את מה שהתגלה כ"תיבת פנדורה של האוצר", ניצבה כמעט לבדה בקו האש. הסערה הגיעה לשיאה בכנס ההנהלה המורחבת של הנציבות. פקיד השומה של גוש דן, שוקי ויטה, התיז על פניה כוס תה רותח. שביט נכוותה ואושפזה לטיפול רפואי.ויטה היה הבכיר המקורב ביותר לנציב לוי. לתקרית לא קדמו ויכוח או אפילו חילופי דברים בינו לשביט. היא גם לא חשדה מיד שהנציב עומד מאחורי ההתפרצות האלימה של ויטה. מאוחר יותר ציינה שביט כי התקרית התרחשה לעיניו של לוי, אשר ניצב על הבמה באותה שעה, אך לא הגיב. תקרית כוס התה עשתה כותרות בתקשורת. שביט הוזמנה להעיד עליה בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת, מיד לאחר החלמתה.
הדיון בוועדה נערך כשנה לאחר חשיפתה של פרשת הולילנד. הוא נועד לבדוק את הקשר בין התקרית לתפקיד המפתח של שביט בחקירת הפרשה, ולאיבה שהתפתחה בעקבות הפרשה בין המבקרת לצמרת מס הכנסה. "אין עוררין שהאיש ויטה תכנן את התקרית לפני שהתיז את המים הרותחים על המבקרת, אשר כל חטאה היה ביושר האישי שלה והרצון למלא את תפקידה כחוק", אמר יו"ר הוועדה דאז ח"כ רן כהן (מרצ).
שביט דיברה שם בגילוי לב מאופק. "התנהל סביבנו מחול שדים. הפכנו לשחורים משחור. מיום שחשפנו את פרשת הולילנד החלה רדיפה אישית עלי ועשו לי רצח אופי. האדון הזה (ויטה) תכנן את האירוע. הוא עמד 5 דקות, מטר מאחורי, ליד מיכל המים הרותחים. הנציב עמד על הבמה וראה אותו. הוא האדם הכי מקורב לנציב, ואחרי האירוע אמר שהוא עשה את זה כדי לעורר תשומת לב ציבורית נגד המבקרת שמחפשת ומסמנת רק את הבכירים".
שביט אמרה שהתוקף אפילו לא התנצל, נציב מס הכנסה הסתפק רק בגינוי המעשה והעביר אותו לבדיקת נציב שירות המדינה. "אני לא הסתפקתי והתלוננתי עליו במשטרה, ואז התחילו להפעיל עלי לחצים בלתי אפשריים, לבטל את התלונה ולרחם על התוקף ועל ילדיו. וזה כשהוא לא ריחם עלי ואפילו איחל לי שעוד מעט הוא יבוא לבקר את אימא שלי ביקור תנחומים. כולם שמעו אותו אומר זאת.
"אבל חמור יותר – בהנהלת מס הכנסה, במקום לעשות חושבים איך הולכים לכיוון אחר, הפכו את המקרה לטריגר איך להיפטר ממני סופית. אני חברה בהנהלה והם התכנסו בלעדי ובמשך 3 ימים ישבו ודנו איך להעביר אותי מתפקיד המבקרת. הציעו לי לעבור לתפקיד סגן הנציב או שלא אבדוק תלונות על חברי ההנהלה ועל בכירים אחרים ובתמורה הם לא יוציאו מכתבים עלי, אחרי שבדקנו רק 10 בכירים מתוך 1,300 תלונות שקבלנו".
המשנה לנציב חיים דוקלר טען בדיון כי היחסים בין מבקרת הפנים לצמרת מס הכנסה השתבשו עוד לפני פרשת הולילנד. "נוצר משבר כשרוב חברי ההנהלה לא יכולים לעבוד איתה, כשהם לא נתנו בה אמון במערכת היחסים העכורה שנוצרה", סיפר דוקלר ותאר איך שביט השתוללה בחדרו, כשהיא "פותחת ארונות ומגירות על מנת להסביר לי מה הסמכויות שלה".
דוקלר גם רמז כאילו ממשרד המבקרת דלפו למשטרה חשדות נגד שני סגנים של הנציב כשאחד מהם נחשד ברכישה לא תקינה של דירה בירושלים. שביט לא נכנסה בוועדה לתוכן תיקי הביקורת שלה בפרשת הולילנד. היא אמרה ש"מעורבות נציב מס הכנסה בעסקאות שונות נמצאת בחקירה ואנחנו מנועים מלהגיב".
להגנת שביט יצא בכנסת רק שלמה קלדרון, ראש לשכת המבקרים הפנימיים. הוא שאל, "באיזה ארגון היו מרשים שמערכת כזאת של יחסים עכורים תימשך שנה וחצי בלי לעשות דבר"? יו"ר ועדת הביקורת ח"כ כהן קבע בסיכום שהוא יוצא מהדיון "עם טעם רע בפה כשבנציבות מס הכנסה יש אווירה רעה ועוינת כלפי מבקרת הפנים שנגעה בקצה הקרחון, ואולי גם כלפי אחרים".
ויטה נכנס
תקרית כוס התה והדיון בכנסת הולידו בדיקה חיצונית של מערכת היחסים בין צמרת מס הכנסה לביקורת. תוצאותיה לא נודעו. תלונת שביט במשטרה התמסמסה לאחר שנבעטה מהביקורת לתפקיד סמנכ"ל ברשות המסים. מאז היא לא פצתה פה. השקט התקשורתי הופר לפני 3 שנים במעצרם של ג'קי מצא, מנהל הרשות, ובכירים אחרים. שבוע קודם, בלי קשר לפרשה החדשה, נזרקה לצמרת האוצר גחלת לוחשת מהימים הרעים ההם.
שר האוצר אברהם הירשזון הפתיע במינוי של שוקי ויטה לתפקיד הממונה על הכנסות המדינה. האיש זכה לקידום למרות השעייתו בדין משמעתי, בגלל תקרית כוס התה. מהרזומה שפרסמה לשכת השר נפקד הכתם. הצטיירה ממנו הקריירה שעשה פקיד השומה של גוש דן: סמנכ"ל ברשות המסים, מוסמך במשפטים, בוגר כלכלה וחשבונאות, מרצה בתחום המסים באוניברסיטת תל-אביב ויו"ר צוותים להתוויית מדיניות מערכי המס.
פרט נוסף לא נזכר שם: ויטה התמודד על תפקיד מנהל רשות המסים שהתפנה בתקופת אהוד אולמרט כשר האוצר. הוא נפסל בגלל תקרית כוס התה. אולמרט נאלץ לחתום על המינוי של מצא. המינוי לתפקיד הממונה על הכנסות המדינה, בדרגה ושכר של מנכ"ל, התקבל כפרס ניחומים בהשראת אולמרט. הירשזון ואולמרט היו בראש אחד. מינוי ויטה גרר לאוצר נורמה פסולה שהעיבה עוד יותר על יוקרתו הפגועה מפרשת רשות המסים.
חקירת החשדות למעשי שחיתות בצמרת רשות המסים הקפיאה את המינוי הבכיר של ויטה לראשות מנהל הכנסות המדינה, אבל זכויותיו לא נשללו לאחר התערבות בית הדין לעבודה בעזרת פרקליטו עו"ד יעקב וינרוט. כ-3 שנים ישב ויטה בביתו, נהנה משכר של מנכ"ל ממשלתי, כשהוא חוזר וטוען לחפותו ונגד העוול שנגרם לו.
קשר ויטה-וינרוט
בסוף 2009 התהפכה הקערה. פרקליטות מיסוי וכלכלה הגישה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתב אישום אחד נגד ויטה ווינרוט. פקיד השומה לשעבר של גוש דן נאשם בלקיחת שוחד, במרמה ובהפרת אמונים. פרקליט הצמרת נאשם במתן שוחד ובהלבנת הון. מכתב האישום עולה תמונה של מערכת יחסים שהתפתחה מאינטרסים הדדיים.
וינרוט עזר לויטה להסיר את המכשולים שעיכבו את קידומו המקצועי לתפקיד בכיר יותר. השירות ניתן בתנאים מיטיבים, חלקו בחינם. ויטה אסיר התודה גמל לוינרוט, תוך ניגוד העניינים, בהשגת הסכמי מס חריגים ללקוחותיו ביניהם ארקדי גאיידמק וצ'רנוי. הטבות שחרגו מעבר לסתם הקלות במס אלא כאלה שהם גם "בעלי היבטים פליליים וציבוריים".
כך או אחרת – משפטם בקושי החל והמלה האחרונה טרם נאמרה. אבל נראה כי על פרשת הולילנד א' רובצת קללת הפרעונים המיתולוגית. נפגע או עלול להיפגע מי שנוגע, אפילו בספיחי הפרשה ההיא. כוס התה הרותח התגלגלה רחוק ולא רק ויטה מזיע היום. השר אברהם הירשזון שחתם על המינוי שלו נאלץ להתפטר ועכשיו יושב בכלא בגין עבירות שאינן קשורות לפרשה ההיא.
לכאורה ועל פני הדברים לא ניתן לראות כעת קשר בין מי ומה שנחקרו לפני 14 שנה, לבין מה שידוע על כיווני החקירה של הולילנד ב' שנחשפה השבוע. אבל עמותת אומ"ץ למינהל תקין וצדק חברתי כבר שלחה תמול שלשום תזכורת לניצב יואב סגלוביץ, ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה: הרי בעקבות הולילנד א' התפטר נציב מס הכנסה דאז דורון לוי, וככל הידוע, בגלל התפטרותו, נפסקה חקירת המשטרה בפרשה בעיצומה ולא מוצתה.